Van de meeste alcohol is wel duidelijk dat het niet zo gezond is, maar over wijn hoor je gemengde verhalen. Met name van rode wijn wordt vaak wel gezegd dat een glaasje per dag gezond is. Maar klopt dat?
In dit artikel bespreken we hoe dat nou zit met wijn: is het een caloriebom of juist een wondermiddel voor een langer leven? Hoe veel calorieën zitten er in wijn? En is (rode) wijn gezond, of valt dat tegen?
Calorieën in wijn
Allereerst wordt wijn regelmatig neergezet als een ‘stiekeme dikmaker’. Is dat redelijk? Daarvoor moeten we natuurlijk eerst even kijken hoe veel calorieën er in wijn zitten.
Calorieën rode wijn
Rode wijn bevat gemiddeld de meeste calorieën van de verschillende wijnsoorten: 82 calorieën per 100 ml. Daarbij is er natuurlijk wel enig onderling verschil. In het algemeen kun je er vanuit gaan dat je wijn meer calorieën levert wanneer hij krachtiger smaakt. Soepele rode wijn is daarentegen gemiddeld juist wat slanker.
Het verschil is echter niet bijzonder groot. Voor de meeste rode wijnen kun je dus veilig de 82 calorieën aanhouden als maatstaf.
Calorieën witte wijn
Bij witte wijn loopt de hoeveelheid calorieën per 100 ml een stuk meer uiteen. Droge witte wijn is aanmerkelijk minder rijk aan calorieën dan de gemiddelde rode wijn. Je kunt hierbij uitgaan van ongeveer 67 calorieën. Zoetere wijnen bevatten daarentegen juist weer een stuk meer energie. Wat niet verrassend is, gezien de grotere hoeveelheid suikers. Ga per 100 ml in dat geval uit van ongeveer 96 calorieën.
Calorieën rosé wijn
Als een soort ‘gemiddelde’ tussen rode en witte wijn bevat rosé minder calorieën dan rood, maar weer wat meer dan wit. Ook hier hangt het precieze aantal natuurlijk weer af van de zoetheid van de rosé in kwestie. Gemiddeld kun je ongeveer rekenen op 71 calorieën per 100 ml wijn.
Calorieën per glas wijn
Ook als je de calorieën per 100 ml kent, moet je wel weten hoe veel wijn er ongeveer in je glas zit! En dat is vaak nog lastiger te bepalen dan je denkt. In tegenstelling tot veel andere dranken, zoals bier en likeur, is er geen duidelijke consensus over de inhoud van een ‘standaardglas’ wijn.
In Nederland wordt meestal 100 ml per glas aangehouden, maar er zijn ook landen waar 150 ml eerder de norm is. Daar komt nog bij dat wijnglazen al snel veel te vol geschonken worden. Zo is het lastiger te zeggen hoeveel je daadwerkelijk binnenkrijgt. Let hier bij het berekenen van de calorieën dus op!
Is wijn een dikmaker?
Deze cijfers zien er nog niet heel alarmerend uit. Het is echter wel van belang om te beseffen dat alcohol je vertering en energiebeheer doorgaans meer beïnvloedt dan alleen in bovenstaande cijfertjes uit te drukken valt!
Een glas drank levert namelijk niet alleen calorieën op. De alcohol zorgt ook nog eens voor verstoringen in je metabolisme. Dit zorgt er voor dat je meer vet op gaat slaan. Ook ga je met een glaasje op vaak een stuk meer eten. Te veel wijn kan zo dus snel tot gewichtstoename leiden.
Gezondheidsvoordelen van wijn
En toch hoor je vaak dat een glas rode wijn per dag gezond zou zijn! Hoe zit het daar dan mee? Er zijn inderdaad onderzoeken die verschillende gezondheidsvoordelen aan wijn toeschrijven; denk bijvoorbeeld aan:
- Verminderd risico op kanker: studies hebben aangetoond dat een gematigde wijnconsumptie gelinkt kan worden met een daling op het risico van verschillende soorten kanker (darm-, eierstok-, prostaatkanker).
- Verminderd risico op dementie: verschillende onderzoeken zien relaties tussen een gematigde wijnconsumptie en een verminderde kans op dementieziektes zoals Alzheimer.
- Verminderd risico op depressie bij matig gebruik.
- Verminderd risico op diabetes type 2 bij vrouwen.
Let wel op: dit geldt allemaal bij maximaal één glas per dag. Als je meer wijn drinkt, wordt dat sowieso ongezond!
Nadelen van wijn
Toch raadt het Voedingscentrum je bijvoorbeeld niet aan om wijn te drinken. Waarom niet? Simpel gezegd: omdat er ook nadelen verbonden zitten aan zo’n glas wijn per dag! Het verhoogt bijvoorbeeld ook weer de kans op bepaalde kankersoorten, zoals borstkanker. Ook kan de lever bij langdurig alcoholgebruik beschadigd raken.
En dat is allemaal nog onder de aanname dat je het echt bij één glas wijn per dag houdt. Als je meer alcohol drinkt, stijgt ook de kans op meer kankersoorten, beroertes, overgewicht en depressie.
Is (rode) wijn gezond?
Kortom: is dat glas rode wijn gezond of kun je het beter laten staan? Als je nu geen alcohol drinkt, is er geen enkele reden om méér te gaan drinken. Wijn heeft bescheiden voordelen, maar het is zeker geen wondermiddel voor de gezondheid.
Drink je nu wel regelmatig? Dan is het een verbetering als je dat terug kunt brengen tot maximaal één glas rode wijn per dag: dat heeft namelijk meer voordelen dan meer drank, of andere drank. Blijf dan echter uitkijken dat je niet meer drinkt, en las nog steeds af en toe een alcoholvrije dag in. Zo voorkom je dat je ervan afhankelijk wordt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
onzin je kunt beter wel dan niet rode wijn drinken wil je langer leven , eet daarbij dan ook olijven (zo worden mensen 100 in spanje en andere lande )
1 fles wijn per dag is heel gezond
Pieter de Wit zegt:
Bij 1 fles per dag wegen de nadelen zwaarder door dan de voordelen. Maar misschien kan jou lichaam het beter verdragen. Olijven zijn inderdaad super gezond!
Anoniem zegt:
Beter niet dan wel dus. Afblijven is de boodschap
Angela zegt:
Hoe zit dat met alcoholvrije wijn? Of is dat een veredelde(=duurdere) frisdrank?
Lotte (beheerder) zegt:
Alcoholvrij rode wijn is een prima optie voor af en toe, maar het levert inderdaad nog steeds erg veel suikers voor iets dat je zo snel wegdrinkt. Liever niet te vaak, dus :-)
Gradie zegt:
super weer wat geleerd. bedankt
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Gradie :-)