In het oerwoud van afslanktips kan het moeilijk navigeren zijn. Het probleem is niet alleen dat iedereen met een keuken zichzelf tegenwoordig dieetexpert noemt. Het probleem is zelfs niet alleen dat ze elkaar ook zo vaak tegenspreken. Het ergste is dat veel van deze ‘tips’ gewoon pertinent onwaar zijn!
Als je af probeert te vallen, is het belangrijk om daar een beetje voor uit te kijken. Je wilt immers niet wekenlang keihard werken om vervolgens geen resultaat te zien. Maar hoe beoordeel je nu wat wel en niet werkt? We geven je hieronder advies en 10 afslanktips waar je wél wat aan hebt.
Wat zijn slechte afslanktips?
Helaas zijn er een hoop onzindiëten in de omloop. Sommige daarvan werken alleen niet, maar andere zijn ook daadwerkelijk schadelijk voor je lichaam! Wanneer kun je afslanktips nu echt maar beter links laten liggen? Een paar alarmsignalen zijn als de tip…
- … beweert dat calorieën niet belangrijk zijn, en dat je af kunt vallen met een calorie-overschot als je maar X of Y doet.
- … hele voedingscategorieën verbiedt, zoals vetten of koolhydraten.
- … stelt dat je per se superfoods, een detox kuur of supplementen nodig hebt om af te vallen.
- … raadt je aan om extreem weinig te gaan eten.
Al dit soort adviezen dragen niets bij aan een evenwichtig en duurzaam eetpatroon. Terwijl je dat toch nodig hebt om blijvend af te vallen en een jojo-effect te voorkomen!
Afslanktips die werken
De vraag is dan natuurlijk: welke afslanktips zijn wél zinnig? In het algemeen valt alles dat jou helpt om een gezond calorietekort op te bouwen in deze categorie. We noemen hieronder 12 tips waarmee je eenvoudiger gewicht verliest.
1. Denk vooruit
Veel mensen eten ongezonder dan ze eigenlijk willen, en drukte is een belangrijke oorzaak. Als je ’s avonds na werk nog moet bedenken wat je gaat eten, is de kans groot dat je daar niet veel moeite meer in steekt! Laat staan als je ook nog boodschappen moet doen.
Probeer eens om steeds een paar dagen vooruit te plannen. Zoek een paar eenvoudige, snelle recepten en haal alle ingrediënten vast in huis. Zo maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk om je aan je goede voornemens te houden.
2. Kook zelf
Kant-en-klaar is makkelijk… maar niet zo gezond. Aan het overgrote deel van de bewerkte producten worden te veel zout, suiker en ongezonde vetten toegevoegd. Dat geldt voor kant-en-klare maaltijden, maar ook voor snacks, sauzen, gebak en ga zo maar door.
Hoe meer je zelf van basisproducten maakt, hoe beter je in de hand hebt wat je eet. En vaak kost het echt niet zo veel extra tijd om zelf iets in elkaar te draaien! Met wat planning en goede, snelle recepten kom je een heel eind.
3. Schep geen twee keer op (behalve groente)
Het is makkelijk om door te blijven eten als je lekker gekookt hebt. Maar op die manier krijg je heel eenvoudig te veel calorieën binnen – en dat bouwt op. Ga dus nooit voor ‘propvol’, maar eet tot je 80% vol zit. Daar heeft je lichaam echt voldoende aan.
Over het algemeen betekent dat dat je aan één bord eten echt genoeg hebt. Toch nog honger? Schep geen extra porties koolhydraten op, maar neem wat extra groente of salade. Dat levert nauwelijks extra energie, maar wel veel vitamines en mineralen.
4. Eet met aandacht
Eet jij vaak voor de tv? In de auto? Terwijl je achter je computer zit te werken? Wanneer je hoofd maar half bij je maaltijd is, eet je doorgaans ongemerkt een heel stuk meer. Dat komt doordat je lichaam minder snel verzadigingssignalen afgeeft als je niet op je eten let.
Eén van de eenvoudigste afslanktips is daarom om wat meer aandacht te hebben voor je voeding. Probeer echt te proeven wat je eet en er zo veel mogelijk van te genieten. Dat scheelt honger, en daarmee calorieën.
5. Koop niets ongezonds
Ken je dat gevoel dat je écht even een stukje chocola nodig hebt? Het wordt een stuk moeilijker om daaraan toe te geven als er geen chocola in huis is. En zo geldt voor alles: als je het niet wilt eten, help je jezelf door het onbereikbaarder te maken.
Doe je dagelijkse of wekelijkse boodschappen nooit met honger. Zo verklein je de kans dat er opeens een pak koekjes in je mandje belandt…Vul in plaats daarvan je keukenkastjes met producten die je wél zonder schuldgevoel kunt eten.
6. Snack verantwoord
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal geen tussendoortjes mag eten. Integendeel: snacks zijn uitstekend geschikt om wat extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Dan moet je alleen wel snacks kiezen die ook inderdaad vol vitamines en mineralen zitten.
Dat betekent: geen chips, koekjes, frisdrank en andere suiker- en vetrijke producten. In plaats daarvan kies je bijvoorbeeld voor fruit, nootjes, rauwkost, volkoren crackers… Of probeer één van deze gezonde tussendoortjes! Al deze opties verzadigen beter, leveren meer nuttige stofjes en voorkomen schommelingen in je bloedsuiker.
7. Eet 80% gezond
Betekent dat dat je de rest van je leven alleen nog maar kip en zilvervliesrijst mag eten? Welnee – de truc is alleen om het gebalanceerd te houden. Eén van de bekendste afslanktips is de 80-20-regel. Eet je 80% gezond, dan maakt de overige 20% een stuk minder uit.
Dus: vul 80% van je voedingsschema met groenten en fruit, volkoren koolhydraten, peulvruchten, noten, slanke eiwitten en gezonde vetten. Dan kun je vervolgens prima een stuk taart eten op dat feestje, of zondigen met een portie chips. Zolang de 20% maar niet opeens 50% wordt!
8. Drink geen calorieën
Eén van de meest effectieve afslanktips om onnodige calorieën te schrappen: stop met calorieën drinken. Met andere woorden, schrap vruchtensappen, frisdranken en zeker alcohol. Kies in plaats daarvan voor water, thee of koffie.
De reden hiervoor is dat vloeibare producten niet vullen. Je krijgt er dus wel calorieën mee binnen, maar daar staat geen verzadiging tegenover. Zo loopt je calorie-inname snel op tot onnodige hoeveelheden!
9. Beweeg meer
Nee, je hoeft echt niet uren te gaan hardlopen om af te vallen. Korte krachttrainingen kunnen net zo effectief zijn, net als intervaltraining. En vind je ook dat nog te veel gedoe? Dan is het zelfs al een flinke verbetering om gewoon dagelijks een lunchwandelingetje te maken.
Hoe je het aanpakt maakt niet uit. Neem vaker de fiets. Koop een stabureau. Loop ieder half uur een paar rondjes door je kantoor. Ruil een tv-avondje om voor een avondwandeling. Maar waar je ook voor kiest, zorg dat je in beweging blijft!
10. Slaap en ontspan
En ten slotte een vaak vergeten afslanktip: voorkom stress en uitputting. Om te beginnen heb je simpelweg meer wilskracht als je uitgerust en ontspannen bent. Dat helpt om te voorkomen dat je toch opeens weer met een broodje kroket in de trein zit.
Maar daarnaast is rust ook essentieel om je lichaam en hormonen in balans te houden. Te veel stress zorgt voor een overschot aan cortisol, en dat maakt het verliezen van vet nog eens een stuk lastiger. Dus zorg voor acht uur slaap per nacht en een dagelijks uurtje ontspanning – je hebt het gewoon nodig!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Simone cardinael zegt:
proficiatn dit is nue eens klare taal over afslanken
Lotte (beheerder) zegt:
Hopelijk heb je er iets aan Simone!
Cheryl zegt:
Superleuke blog weer!
Wat bij mij goed werkt: de alcohol geregeld laten staan! (valt ook onder ''drink geen calorieën). Scheelt niet alleen een berg calorieën, maar omdat je fit wakker wordt de volgende ochtend ben je veel actiever en grijp je minder snel naar transvetten en zout eten.
Daarnaast merk ik zelf vooral dat als ik in het weekend niet gedronken heb, ik in de werkweek die erop volgt ook actiever en fitter ben met opstaan.
Af en toe heb je van die avonden waarbij je de genuttigde borrels niet meer kunt tellen. Maar laat ze op de volgende verjaardag of op het volgende feestje dan weer staan.
Een goed glas wijn bij een heerlijke & gezonde maaltijd die ik met veel moeite bereid heb, daar maak ik een uitzondering voor.
Mark zegt:
Hi Cheryl,
Bedankt! En dat is zeker een goede tip.
Genieten, maar met mate! :)
Groetjes,
Mark