De traditionele muffins zijn natuurlijk niet heel erg gezond. Gelukkig valt daar zeker wat aan te doen! Gezonde muffins van havermout zijn een goed voorbeeld. Ze zijn ideaal als je niet van pap houdt en toch havermout wilt eten. En heb je trek in een gezond tussendoortje? Dan stop je er makkelijk een paar in je tas naar college of kantoor! We vertellen vandaag alles over gezonde muffins, én geven je natuurlijk een recept.
Geen ‘gewone’ muffins?
Dat je de muffins uit de supermarkt maar beter links kunt laten liggen, dat hoeven we hopelijk niemand meer te vertellen. Ze zien er misschien heel verleidelijk uit, maar er zijn bijna geen dingen die je figuur meer schade toe brengen! Om te beginnen zitten ze boordevol suiker, wat een enorme berg nutteloze calorieën oplevert.
Daarnaast zijn de meeste supermarkt muffins zo geproduceerd dat ze transvetten bevatten, halfverharde vetten die stomweg waanzinnig ongezond zijn. Liever niet, met andere woorden! Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf een portie muffins te bakken, maar dan nog blijven het snelle koolhydraat bommen.
Havermout als basis ingrediënt
Hoe zorg je dan dat je toch regelmatig van een lekkere muffin kunt genieten? Inderdaad, door havermout muffins te bakken! Havermout bevat allerlei waanzinnig gezonde voedingsstoffen, waardoor de muffins al meteen een stuk voedzamer zijn. Eén van de positieve eigenschappen is bijvoorbeeld dat haver ontzettend vezelrijk is.
Dat is niet alleen gezond voor je darmen, het zorgt er ook voor dat je de energie uit de muffins langzamer opneemt en suikerpieken vermijdt. Vezels helpen je zo om eetbuien te voorkomen. Een ander voordeel van haver is dat het antioxidanten bevat, stofjes die schade aan lichaamscellen repareren. Daarmee neemt onder andere de kans op chronische ontstekingen af.
Ingrediënten gezonde muffins
Maar natuurlijk is ook de rest van de ingrediënten van groot belang. Als we gewoon een berg suiker in de gezonde muffins zouden gooien, zouden ze immers nog steeds niet erg gezond zijn. Dus wat gaat er verder zoal in deze traktatie? Eieren zorgen voor de binding van het beslag. Zo krijg je niet alleen eiwitten binnen – altijd goed voor de spieren – maar ook meteen verschillende essentiële mineralen én gezonde vetten.
Bananen bevatten kalium, ijzer en magnesium, en noten zijn opnieuw bronnen van gezonde vetten en nog meer mineralen. Een snufje kaneel erbij, met ontstekingsremmende en cholesterolverlagende werking, en voilà. Gezonder kunnen muffins bijna niet worden!
Recept gezonde muffins
Het basisrecept voor de gezonde muffins is heel eenvoudig. Verwarm eerst de oven voor op 180 tot 190 graden. Meng 125 gram havermout of havermeel, 125 ml amandelmelk, 2 eieren, 2 bananen, 2 tl bakpoeder, een handje nootjes naar keuze en 1 tl kaneel in een blender. Je krijgt op die manier een glad beslag dat je makkelijk in de vormpjes kunt gieten.
Bak het geheel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Omdat iedere oven verschillend is, is het wel verstandig om de voortgang goed in de gaten te houden! Wanneer een satéprikker droog blijft als je hem in de havermout muffins steekt, zijn ze klaar.
Bewaren en invriezen
Dit recept levert ongeveer acht gezonde muffins op – een beetje veel om in twee dagen op te eten. Het blijven immers toch redelijk calorierijke tussendoortjes! Heb je geen groot huishouden, dan kan het een idee zijn om de muffins in te vriezen. Doe dat het liefst per stuk, dan gooi je ’s ochtends makkelijk een muffin in je tas, zodat hij ’s middags ontdooid is. Je kunt de muffins echter ook gewoon in een luchtdichte trommel bewaren.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Sonja zegt:
Kan het ook in de airfryer?
nathalie van de water zegt:
/kan het ook zonder nootjes? ik ben geen noten fan.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Nathalie, je kunt de nootjes inderdaad ook gewoon weglaten :-)
Eef zegt:
Hallo
Ik vind allemaal heerlijke recepten op jullie site, ik vraag mij alleen af of ik ergens ook het aantal calorieën per 100 gram kan vinden.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Eef,
Op de site hebben we die helaas niet staan, maar je kunt ze eenvoudig berekenen met een app als My Fitness Pal of de Eetmeter. Voer alle ingrediënten in, deel door het aantal muffins, en je hebt de waarde per muffin. (Of in andere gevallen door het aantal porties.)
In onze FitChef kookboeken staan overigens de voedingswaarden wel gewoon aangegeven :-)