Cola is één van de populairste frisdranken ter wereld. Oorspronkelijk werd het vooral gedronken als oppepper: niet voor niets zit er dan ook een flinke dosis cafeïne in. Toch is dat inmiddels al lang niet meer het enige doel waar cola voor gebruikt wordt. Je zou er bijvoorbeeld vlekken mee uit kleding kunnen halen of roest van muntjes kunnen verwijderen.
Daarnaast wordt het vaak aangeraden om cola te drinken tegen misselijkheid of wanneer je buikpijn hebt. Maar werkt dat nu echt? En zo ja, hoe is het mogelijk dat een drankje als cola zo’n ‘medicinale’ werking heeft? We vertellen je er vandaag alles over.
Cola tegen misselijkheid
Cola staat natuurlijk om te beginnen niet bekend als een buitengewoon gezonde drank. Het valt dan ook hoe dan ook niet aan te raden om er al te veel van te drinken! Dat advies blijft gewoon gelden als je misselijk bent. Toch kan het in zo’n geval verlichting brengen om een paar slokjes cola te drinken.
Ook gewone buikpijn en buikkrampen kunnen verminderen door het drinken van een half glaasje cola. Tegenintuïtief, want je zou juist verwachten dat de suiker in de frisdrank de misselijkheid alleen maar erger zou maken. Dus hoe is het dan mogelijk dat het tegenovergestelde het geval blijkt? We gaan even alle verklaringen af die hier in de loop der tijd voor bedacht zijn.
De kolanoot
De smaakmaker van cola was oorspronkelijk de kolanoot – ook het ingrediënt waar het drankje zijn naam vandaan heeft. Die kolanoot wordt vaak genoemd als de reden dat cola tegen misselijkheid werkt. In Afrika, waar hij oorspronkelijk vandaan komt, werd hij namelijk al eeuwen voor de uitvinding van de cola gebruikt om buikklachten te genezen.
Hoe mooi deze verklaring ook lijkt, er klopt helaas weinig van. In het hedendaagse recept voor cola is namelijk weinig tot geen kolanoot meer terug te vinden. Een fabeltje, met andere woorden. Wel is het zo dat mensen door die kolanoot waarschijnlijk ooit op het idee zijn gekomen om cola tegen misselijkheid te drinken. Zo hebben we er misschien toch iets aan gehad.
Zuren tegen misselijkheid
Een waarschijnlijker reden voor de medicinale werking van cola vinden we in de zuren. Cola mag namelijk dan wel zoet smaken, maar het is een ontzettend zure drank, met een pH-waarde van ongeveer 2,6. Dat is ook de reden dat het bijvoorbeeld zo slecht is voor je gebit, of dat je er de roest mee van muntjes kunt halen.
Diezelfde zuren kunnen in je maag echter voordelen opleveren. Ze helpen namelijk een handje mee bij het afbreken van ander voedsel. Wordt je misselijkheid of buikpijn veroorzaakt door slecht verteerbaar eten, dan is het dus mogelijk dat cola een oplossing biedt. Zit de oorzaak ergens anders, dan kunnen we echter niet op deze werking afgaan.
Koolzuur kan helpen
Een andere verklaring is in dat soort gevallen dat de koolzuur in de cola tegen misselijkheid helpt. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar ligt eigenlijk ontzettend voor de hand. Soms kan het namelijk stomweg enorm heilzaam zijn om even een stevige boer te laten. Op die manier raak je gassen kwijt die in je lichaam voor problemen hadden kunnen zorgen.
De prik in cola zorgt er natuurlijk voor dat dit sneller gebeurt. Onder normale omstandigheden kan het ontzettend gênant zijn, maar als het helpt om van je buikpijn af te komen, zijn die bubbels toch opeens best behulpzaam!
Cola als placebo?
Een laatste verklaring die wel gegeven wordt, is dat cola tegen misselijkheid simpelweg als een soort placebo werkt. Mensen hebben zo veel gehoord dat het tegen misselijkheid helpt, dat ze zich er ook echt beter door gaan voelen. Dit is voorlopig de meest waarschijnlijke verklaring voor gevallen waarbij het niet om slecht verteerbaar eten gaat dat de problemen veroorzaakt.
Zeker in combinatie met een flinke dosis suiker en cafeïne kan een positieve instelling wonderen doen. Natuurlijk werkt dat echter niet als je je daadwerkelijk doodziek voelt. Cola mag dan soms nuttig zijn, een wondermiddel is het zeker niet.
Cola ongezond
En nog een laatste opmerking, die hopelijk voor de meeste mensen overbodig is: drink niet te veel cola. Ook als je misselijk bent is het een heel slecht idee om er meer dan een paar slokken van te nemen. Op de lange termijn zal meer je namelijk alleen maar slechter doen voelen, onder andere door de suikerdip die dan volgt.
Bij regelmatige misselijkheid is het bovendien een slecht idee om dagelijks een portie cola te nemen! Probeer in zo’n geval liever de achterliggende oorzaken te vinden; frisdrank is hoogstens korte termijn symptoombestrijding. Blijf verder bij gezonde dranken als water, thee en af en toe een kop koffie!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ylla-Noa zegt:
Hallo,
Ik heb een vraag. Ik ben misselijk, heb klachten van hoofdpijn en ik geef veel over. Zouden een paar slokjes cola kunnen helpen om de klachten te verminderen?
Alvast bedankt.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Ylla-Noa, op korte termijn: ja, misschien wel. Maar op lange termijn moet je echt op zoek gaan naar de oorzaak!
Fay zegt:
Wat zit er dan in Cola waardoor je minder misselijk word... Ik ben namelijk 12 en ik kus geen cola of andere Dingen met orik nu weer ik orik moet je leren drinken maar is er ook een ander dankje dat je kan drinken tegen misselijkheid???
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Fay,
Ik zou zeker niet speciaal cola leren drinken, want het is verder niet zo gezond! Gemberthee helpt ook erg goed tegen misselijkheid, misschien heb je daar iets aan? :-)