Nu en dan zie je de term weer ergens opduiken op één of andere dieetblog: negatieve calorieën. Waar gewone calorieën in je eten energie leveren, zouden negatieve calorieën precies het tegenovergestelde doen: ze zorgen dat je meer verbrandt. Dat betekent dat je een calorietekort kunt creëren door extra te eten, simpel gezegd.
Klinkt natuurlijk prachtig, maar hoe veel klopt er nou daadwerkelijk van het idee? Hoe zouden dit soort negatieve calorieën precies werken? En kunnen ze je ook inderdaad helpen om succesvol gewicht kwijt te raken? In de blog van vandaag zetten we de zin en onzin van de negatieve calorieën onder elkaar. Zo weet je precies hoeveel waarde je aan dit soort beweringen moet hechten.
Afvallen en calorieën
Allereerst nog even de basis, omdat die verrassend vaak onduidelijk blijkt te zijn voor mensen. Afvallen en aankomen zijn allebei een kwestie van calorieën – altijd. Eet je meer calorieën dan je verbrandt? Dan zal je lichaam het overschot opslaan als vet en kom je dus aan. Eet je minder calorieën dan je verbruikt? Dan heeft je lichaam een andere energiebron nodig en zal (onder andere) vet afgebroken worden.
Veel hippe diëten van tegenwoordig proberen je wijs te maken dat er manieren zijn om onder deze regel uit te komen. Het koolhydraatarme dieet is daar een belangrijk voorbeeld van. Waarom dat onzin is, kun je bijvoorbeeld in deze blog lezen. Je energiebalans is uiteindelijk echt waar het allemaal om draait.
Negatieve calorieën
Die basis is belangrijk voor dit onderwerp, omdat het duidelijk maakt waarom het idee van negatieve calorieën zo aanslaat. Mensen houden er immers niet van om minder te moeten gaan eten als ze daar niet aan gewend zijn. Negatieve calorieën vormen dan een uitstekend excuus om lekker te blijven snoepen! Natuurlijk is het idee niet dat bepaalde voedingsmiddelen helemaal geen calorieën bevatten.
De theorie is in plaats daarvan dat ze zo weinig calorieën bevatten dat je bij de vertering meer energie verbrandt. Met andere woorden: je krijgt wel energie binnen, maar het verwerken daarvan kost méér energie. Per saldo komt de caloriebalans van dit voedingsmiddel dan dus negatief uit.
Voorbeelden ‘negatieve calorieën’
Wat zijn dan precies de voedingsmiddelen die dit soort negatieve calorieën leveren? Op internet kun je daar soms hele lijsten van vinden, compleet met plaatjes en uitleg. De belangrijkste categorie is groente. In bescheiden gevallen worden alleen heel waterrijke groenten genoemd, zoals komkommer en bleekselderij.
Soms krijg je echter ook lange lijsten te zien met alles van asperges tot wortels erop. Ook fruit is een populaire keuze als het om negatieve calorieën gaat. Wederom gaat het vooral vruchten die relatief veel water bevatten, zoals citrusfruit en bosvruchten. Ook bijvoorbeeld pruimen en ananas worden wel genoemd! Van het eten van al deze voedingsmiddelen zou je dus automatisch afvallen.
Mythe!
Tot zo ver klinkt het allemaal fantastisch: slank worden terwijl je eet! Het probleem van negatieve calorieën? Er klopt heel weinig van het hele verhaal. Ja, natuurlijk verbrandt je energie met het verteren van je voedsel. De hoeveelheid die je verbrandt is echter relatief klein, en het is nooit meer dan wat je aan voedsel binnenkrijgt.
Zelfs niet als je iets eet dat zo caloriearm is als een komkommer! Juist dit soort caloriearme producten worden namelijk ook weer makkelijker verteerd, omdat ze weinig macronutriënten bevatten. Je bent er dus alsnog heel weinig energie aan kwijt.
Negatieve calorieën bestaan niet, met andere woorden. Als je extreem veel komkommer zou eten, zou je nog steeds aankomen als je boven je caloriebehoefte terecht zou komen.
En water?
De enige uitzondering die je misschien zou kunnen maken is het drinken van (koud) water. Dat levert immers helemaal geen calorieën op, maar het kost je lichaam toch energie om het op te nemen. Toch is het ergens ook een beetje onzin om water drinken als ‘negatieve calorieën’ te beschouwen. Het is immers gewoon één van de noodzakelijke dagelijkse activiteiten waar je stofwisseling zich mee bezig houdt.
Op dezelfde manier zijn zaken als ademen, lopen en slapen ‘negatieve calorieën’. Het is daarom het makkelijkst om de hele term gewoon lekker te vergeten. Bekijk alle calorieën die je op een dag gebruikt als geheel, of je ze nu voor de vertering nodig hebt of voor het sporten. Aan de hand van dat verbruik kun je dan gaan kijken hoe veel je wilt eten.
Afvallen met ‘negatieve calorieën’
Maar, zeg je nu misschien, er zijn toch echt mensen die afvallen met die negatieve calorieën. Dan kan het toch niet zo’n onzin zijn? En inderdaad: meer groente en fruit eten helpt veel mensen enorm om pondjes kwijt te raken. Dat ligt echter niet aan zogenaamde negatieve calorieën! De reden is simpelweg dat groente en fruit relatief caloriearm zijn, maar wel flink vullen dankzij de vele vezels.
Mensen die meer ‘negatieve calorieën’ denken te eten, eten daardoor in de praktijk vooral minder calorieën in het algemeen. Ze hebben immers minder ruimte over voor voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid. Dat helpt ze weer om per ongeluk een energietekort te creëren en zo meer af te vallen. Maar met negatieve calorieën heeft dat weinig te maken.
Ons advies
Aan de hand van de negatieve calorieën kunnen we nog een algemeen dieetadvies verbinden. Zodra je ergens leest dat je van een bepaald voedingsmiddel ‘automatisch’ afvalt, mag je dat hele verhaal rustig negeren. Er bestaan geen pillen of poeders die ervoor zorgen dat je gegarandeerd vet gaat verbranden.
Automatisch afvallen met één product is een mythe die vooral gebruikt wordt door mensen die geld willen verdienen. Het enige waarmee je gegarandeerd vet verliest, is een voedingspatroon dat als geheel op orde is. Zorg dat je in totaal minder calorieën eet dan je verbruikt, dan zul je altijd afvallen.
Lukt dat jou het best door dagelijks aan de bleekselderij te gaan? Prima – maar dan is het nog steeds het algehele calorietekort dat het hem doet, en niet de ‘negatieve calorieën’!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!