Sporten is goed voor je, dat weten we allemaal. Door regelmatig in beweging te komen word je sterker, slanker en algemeen gezonder. Dat geldt eigenlijk voor iedere vorm van sport, of je nu fanatiek fitnest of liever baantjes zwemt.
Maar zoals met alle gezonde ideeën is ook hier wel een grens. Er bestaat namelijk ook zoiets als té veel sporten: dat leidt al snel tot overtraining. Maar hoe veel sport is te veel? Is elke dag sporten gezond, of ga je daarmee je grenzen over? We bespreken het vandaag in onze blog!
De voordelen van sporten
Het is niet gek dat veel mensen dol zijn op sporten. Met voldoende lichaamsbeweging doe je je lichaam simpelweg een groot plezier. Een paar belangrijke voordelen van sporten zijn bijvoorbeeld:
- Je verbrandt meer calorieën. Daardoor verklein je de kans op overgewicht of ongewenste kilo’s – gezond, en vaak ook beter voor je zelfvertrouwen.
- Je bouwt meer spierweefsel op. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens handig in het dagelijks leven. Bovendien verbranden ook spieren meer calorieën.
- Je bouwt een betere conditie op. Ook dat is handig, én het is een stuk beter voor je hart en bloedvaten.
- Je houdt je hormonen in balans. Ons lichaam is niet gemaakt om stil te zitten, en inactiviteit kan al snel tot hormonale disbalansen leiden.
- Je brein blijft scherper en helderder. Niet alleen kun je je nu beter concentreren, je verkleint ook later de kans op ziektes als bijvoorbeeld Alzheimer.
Er zijn nog veel meer pluspunten, maar het idee is duidelijk: sporten is goed voor je. Maar betekent dat ook dat je zo veel moet bewegen als je maar kunt?
Dagelijks sporten
Sommige mensen zijn zo enthousiast over de vele voordelen dat ze elke dag sporten. Het idee is dan: sport is goed, dus meer sport is beter. Klinkt logisch? Helaas kunnen er ook wel wat nadelen de kop op steken als je zo fanatiek aan de slag gaat.
In hoeverre dat het geval is, hangt echter wel een beetje af van wat je onder ‘elke dag sporten’ verstaat. Een rondje wandelen is toch een heel ander verhaal dan een intensieve full body krachttraining… Om wat gedetailleerdere informatie te kunnen geven, kijken we hieronder naar verschillende maten van sport en beweging.
Elke dag krachttraining
Om te beginnen: krachttraining. Er is natuurlijk maar weinig leuker dan zien je vooruit gaat. Zeker beginnende krachtsporters gaan daarom vaak dagelijks fanatiek in het ijzer hangen.
Helaas is dat niet per se beter voor je – integendeel. Je spieren hebben na iedere training tijd nodig om te herstellen: dat kost gemiddeld 48 tot 72 uur. Train je dezelfde spiergroep nog een keer voor hij volledig hersteld is, dan creëer je meer schade dan groei. Op de lange termijn kan dat overtraining en blessures veroorzaken.
Hoe vaak krachttraining?
Hoe vaak je dan wél aan krachttraining kunt doen. In het algemeen raden we een maximum van drie full body trainingen per week aan. Daarmee weet je zeker dat je het herstel voldoende tijd geeft en kun je toch alle spiergroepen regelmatig trainen.
Wil je vaker krachttraining doen? Splits je trainingen dan uit in verschillende spiergroepen en zorg dat je altijd ten minste één rustdg tussen het trainen van dezelfde spiergroep hebt zitten. Let ook op dat je in die hersteldagen niet per ongeluk tóch die spiergroep belast, bijvoorbeeld door samengestelde oefeningen.
Elke dag cardio
Cardiosporten zoals hardlopen en zwemmen leveren een stuk minder belasting voor de spieren op. Dat betekent dat je ook minder hersteltijd nodig hebt. Als je elke dag cardio doet, is het risico op overtraining dus minder groot.
Dat wil echter niet zeggen dat je onbeperkt cardio moet doen. Zo kan langdurige belasting van je lichaam tot een flinke cortisolrespons leiden, die het juist lastiger maakt om af te vallen. Ook kun je bij langdurige cardio spierweefsel gaan verbranden. Daar word je slanker noch gezonder van.
Hoe veel cardio is gezond?
Hoe veel cardio dan nog wel aan te raden valt? Sowieso raden we je af om langer dan een uur achter elkaar aan duursport te doen. Dan komt die cortisolrespons namelijk flink op gang, met alle gevolgen van dien.
Vind je het lekker om dagelijks een half uurtje hard te lopen? Dan kun je dat prima blijven doen. Maar als je echt intensieve intervaltrainingen of lange looptrainingen doet, is om de dag een training waarschijnlijk meer dan genoeg.
Elke dag wandelen
Ten slotte is er nog de minst intensieve vorm van beweging. Denk aan wandelen, maar ook bijvoorbeeld aan rustig fietsen en alle andere activiteiten waar je niet van buiten adem raakt. Dit is de enige soort beweging waarvan het absoluut geen kwaad kan om er dagelijks mee bezig te zijn.
Sterker nog: het is juist van harte aanbevelen om dagelijks in beweging te komen. Alleen al een dagelijks wandelingetje van een half uur kan enorme winst voor je gezondheid opleveren. En dan hoef je daarnaast echt niet fanatiek aan het sporten te gaan!
Is elke dag sporten gezond?
Kortom: het is zeker goed voor je om elke dag actief bezig te blijven. Elke dag sporten kán ook best, maar je moet wel opletten dat je jezelf niet te veel belast. Overtraining is namelijk het laatste waar je behoefte aan hebt.
Naast een zorgvuldig trainingsschema is variatie de beste manier om problemen te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld prima drie tot vier dagen per week krachttraining doen, en dan nog twee dagen een korte cardio training. Zo kun je heel eenvoudig bijna elke dag sporten, zonder dat je daarmee je spieren te zwaar belast!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Josue koren portier zegt:
Hallo dit is josue,
Ik sport nu 6 dagen per week intensief krachttraining (gewichtheffing) voor minimaal 1 uur per dag. Meestal rond de 1 uur en 15/30min per dag (1.25/1.5 uur) Met een push pull leg splitschema. Maandag push , dinsdag pull, woensdag leg en Donderdag rust. Dan weer vrijdag zaterdag en zondag hetzelfde als de maandag, dinsdag en woensdag. Dat doe ik elke week op die manier. Ik vroeg me af of dat te vaak en te veel is? En wat volgens jullie de maximale aantal per week en de maximale duur van de training dat ik doe moet zijn dat het niet ongezond begint te worden?
Hartelijk dank voor jullie antwoord!!
Mvg
Josue koren portier
Trennie@live.com zegt:
Ik heb je portemonnee gevonden, email me eventjes
Maria zegt:
Hallo
Ik sport 7 dagen in de week cardio bij de sportschool 60 min stepper en loopband kan ik dit blijven doen ? of kan ik hier door uiteindelijk blessure van krijgen ?
Groetjes m
Pieter de Wit zegt:
Als dit verantwoord hebt opgebouwd en je lichaam is sterk genoeg is dit geen probleem. Indien je een bepaalde disbalans in je lichaam hebt zal je wel sneller overbelastingsblessures veroorzaken. Het hangt er dus vanaf. Succes!
Josue koren portier zegt:
Hallo dit is josue,
Ik sport nu 6 dagen per week intensief krachttraining (gewichtheffing) voor minimaal 1 uur per dag. Meestal rond de 1 uur en 15/30min per dag (1.25/1.5 uur) Met een push pull leg splitschema. Maandag push , dinsdag pull, woensdag leg en Donderdag rust. Dan weer vrijdag zaterdag en zondag hetzelfde als de maandag, dinsdag en woensdag. Dat doe ik elke week op die manier. Ik vroeg me af of dat te vaak en te veel is? En wat volgens jullie de maximale hoeveel heid per week en de maximale duur van de krachttrainingen dat ik doe dat het niet ongezond begint te worden?
Hartelijk dank voor jullie antwoord!!
Mvg
Josue koren portier
Pieter de Wit zegt:
Hallo Josue, met een dergelijke split ben je goed bezig! Eventueel kan je maandag tot woensdag focussen op krachtuithouding. En vrijdag tot zondag focus je dan meer op maximale kracht. Zo krijg je nog meer verdeling van de belasting. En las om de 5 weken eens een herstelweek in. Succes!
Harry zegt:
Hallo Lotte mijn naam is Harry 80 jaar . ik heb een racefiets op een Tacx app.
staan. en heb een monitor met doorsnee van.1,24 meter. en heb ongeveer 150 indoor real live training dvd van over de halve wereld. Train dus elke dag 40 min. 5 min. opwarmen 30 min. trainen en 5 min. afkoelen. en doe dit elke dag
Jet zegt:
Goedendag,
Ik ben Jet, bijna 47 jaar en heb het sporten eindelijk gevonden. Ik wielren heel graag, zo’n 1,5 tot 2 uur per keer en wil daarbij graag m’n bovenlijf trainen, armen, schouders, buik, rug...
Kan ik beide 3 x per week doen? Dus de ene dag fietsen, de andere dag bovenlijf...?
Groetjes!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jet,
Dat lijkt me prima hoor! Omdat bij het fietsen je bovenlijf niet zwaar belast wordt, hebben die spieren dan als het goed is voldoende tijd om te herstellen :-)
Manon zegt:
Hallo,
Ben me al aardig aan het inlezen op jullie site, en na jullie berekening ingevuld te hebben een tijdje geleden meer gaan eten (met name op de eiwitten gaan letten, suiker komt in mijn leefstijl bijna niet voor aangezien ik daar hoofdpijn van krijg), dank daarvoor! Ik ben 1.71m en woog 58.5 kilo, de eerste halve kilo zit erop, yay! Maar zou graag wat meer body willen, in de vorm van spieren, dat dan weer wel.
Nu ben ik sinds kort begonnen met zon 30 dagen challenge, "verlies buikvet" heet de app, echter heb ik hem om binnenshuis te sporten.
Ik combineer dit met 5 km hardlopen, 2 keer in de week. Deze app is 4 dagen sporten en dan 1 dag rust. Heb nooit last van spierpijn, stijve spieren oid, dus voor mij is dit voor mijn gevoel goed te doen, mag van mij wel wat uitdagender.
Nu de vraag: Bouw je daadwerkelijk spieren op met dit soort oefeningen ( flutter kicks, touwtje springen, butt raise, planken enz.), of moet je daar toch zwaarder voor trainen met gewichten?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Manon,
Goed bezig! Fijn om te horen dat je iets aan onze informatie hebt :D
Wat de sport betreft: de oefeningen die jij beschrijft zorgen inderdaad wel voor wat spiergroei, maar omdat ze niet met zware gewichten werken, blijft het resultaat wel beperkt. Dat verklaart ook waarom je veel kunt trainen zonder spierpijn en stijfheid: en treedt simpelweg niet heel veel spierschade op. Om gewoon een beetje in vorm te blijven is het prima zoals je het nu doet. Als je echt meer spieren wilt opbouwen, zou ik je aanraden om ook echt eens met flinke gewichten aan de slag te gaan. Laat het ons weten als je daarover vragen hebt!