Eten met warm weer kan soms best lastig zijn. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een stuk minder eetlust als het buiten zo heet is. Ook is het vaak oppassen geblazen met de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt: het is makkelijk om gedehydrateerd te raken!
Waar moet je nu allemaal rekening mee houden als de temperatuur omhoog schiet? En wat zijn de beste tips om toch verantwoord bezig te blijven? We vertellen je in deze blog alles over eten en drinken met warm weer!
Vochtverlies bij warm weer
Met warm weer verlies je een stuk meer vocht dan normaal. Je lichaam heeft echter nog steeds genoeg water nodig, en dus is het belangrijk om wat meer te drinken! Het Voedingscentrum raadt een minimum van 2 liter aan, in plaats van de gebruikelijke 1,5. Dat is echter een minimum: nog wat meer kan ook zeker geen kwaad.
Let daar goed op, want niet iedereen krijgt vanzelf dorst als hij te weinig drinkt. En zelfs als je wel dorst krijgt, is het eigenlijk te laat: dat betekent dat je al gedehydrateerd geraakt bent! Het beste is dus om actief naar die minimaal twee liter toe te werken.
Tips tegen uitdroging
Hoe voorkom je nou dat je uitdroogt? We geven je de belangrijkste tips!
Hou water in de buurt
Als je altijd een flesje water bij je hebt, is het veel makkelijker om regelmatig een paar slokken te nemen. Bijkomend voordeel: als je bijhoudt hoe veel flesjes je op een dag leeg hebt gedronken, weet je ook precies hoe het met je vochtinname zit.
Veel fruit en groente
Vocht is een belangrijke reden dat fruit en groente eten met warm weer zo wordt aangemoedigd. Snack veel met watermeloen, druiven, komkommer, tomaatjes en andere producten die veel water bevatten. Zo krijg je ongemerkt flink wat extra vocht – en voedingsstoffen – binnen!
Drink minder alcohol en koffie
Alcohol en koffie onttrekken vocht aan je lichaam. Op warme dagen is dat wel het laatste dat je kunt gebruiken… Wil je op het terras toch graag een wijntje bestellen, bestel er dan altijd ook een glas water bij.
Zoutverlies bij warm weer
Al dat zweten leidt niet alleen tot vochtverlies: je raakt er ook een hoop zout mee kwijt. Dat is echter niet voor iedereen een probleem. Veel mensen hebben toch al een vrij hoge zoutconsumptie, dus dan vangt het lichaam het prima op. In sommige gevallen kan een zouttekort echter wel tot problemen leiden.
Sporters zijn een belangrijke risicogroep: wie in de brandende zon een work-out gaat doen, zweet daarbij namelijk extra veel. Ook mensen die normaal gesproken relatief zoutarm eten kunnen met warm weer best wat meer zout toevoegen aan hun maaltijd.
Natuurlijk geldt wel: alles met mate. Er is geen enkele reden om plotseling handenvol chips en kaas naar binnen te werken… Maar een beetje extra zout in je avondeten, of een handje gezouten nootjes, kunnen bij warmte erg lekker zijn.
Minder eetlust door warmte
Nog iets waar veel mensen tegenop lopen: een verminderde eetlust. De belangrijkste reden daarvoor is dat je lichaam liever niet te veel spijsvertering wil hoeven doen: dat levert namelijk warmte op. Ook bespaar je wat energie omdat je minder hoeft te reguleren aan je temperatuur. Daardoor ligt je caloriebehoefte ietsje lager.
Het is echter wel gezond om relatief normaal te blijven eten! Veel gezondheidsproblemen bij hitte komen voort uit mensen die te weinig eten, vaak in combinatie met vochtverlies. Om toch iets te kunnen eten met warm weer, hebben we twee belangrijke tips.
Eet meer kleine maaltijden
Kleine, lichte maaltijden zijn met warm weer een stuk beter te verteren dan grote, zware borden vol. Je kunt dus beter wat vaker een klein beetje eten dan je krampachtig aan de drie hoofdmaaltijden te houden.
Eet minder koolhydraten
Veel mensen hebben last van een opgeblazen gevoel als het warm is. Vaak kun je dat stevig verminderen door de hoeveelheid koolhydraten te verkleinen. Eet in plaats daarvan wat meer groente en magere eiwitten, daar worden je darmen waarschijnlijk gelukkiger van. Bovendien maakt het de maaltijd minder zwaar.
Ga je barbecueën?
Bij veel mensen gaat de barbecue aan zodra de temperatuur boven de vijfentwintig graden komt. Hartstikke leuk, maar niet altijd even gezond. Meestal bestaan barbecuegerechten namelijk vooral uit heel veel vlees en verzadigd vet. Bovendien eten veel mensen er veel te veel van.
Dat betekent natuurlijk niet dat barbecueën per definitie ongezond is. Met een paar kleine aanpassingen heb je al een veel verantwoordere maaltijd op tafel! De beste tips zijn:
Voeg ook wat groenten toe
Voor de vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten zijn groenten wel zo gezond om op tafel te hebben. Gril bijvoorbeeld groentespiesjes, of maak een paar lekkere salades.
Kies vaker voor vis of mager vlees
Rood vlees is veruit de ongezondste soort vlees, omdat het boordevol verzadigd vet zit. Als je gezonder wilt barbecueën, zijn wit vlees en vis gezonder. Wit vlees, zoals gevogelte, bevat veel minder vet. Vis is vaak wel vetter, maar dan gaat het om gezonde, onverzadigde vetten.
Eet niet te veel
Als er een oneindige hoeveelheid hamburgers op tafel ligt, is het moeilijk om op tijd met eten te stoppen. Toch is het aan te raden om daar wel op te letten! Van overeten ga je je de rest van de dag niet gezonder voelen. Bovendien betekent het meestal dat je veel meer calorieën eet dan je op een dag nodig hebt.
Let op de hygiëne!
Veel mensen laten met name dierlijke producten te lang in de hitte liggen. Daardoor kunnen allerlei schadelijke bacteriën ongehinderd groeien. En dat gaat heel snel: bij temperaturen rond de 30 graden wil je eten eigenlijk niet langer dan een uur buiten de koelkast hebben! Minder is natuurlijk altijd beter.
Zomerse gerechten om te eten met warm weer
Wil je best voor kleine, gezonde maaltijden gaan, maar heb je gewoon niet zo veel inspiratie? Geen nood! We geven je hieronder graag wat suggesties voor zomerse gerechten. In het algemeen geldt voor eten met warm weer: kijk voor inspiratie eens naar de keukens van warme landen. Aziatische en Midden-Oosterse gerechten zijn vaak heel geschikt.
Een aantal goede zomerse gerechten zijn bijvoorbeeld:
- Maaltijdsalades. Of je nu voor een pastasalade, een rijstsalade of een andere basis gaat: dit is de ideale manier om veel lichte, frisse ingrediënten in je maaltijd te verwerken.
- Couscous. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde: het is een goede basis voor een gerecht vol frisse smaken en lichte groente- en fruitsoorten.
- Vietnamese noedels. In Vietnam worden lichte rijstnoedels gegeten, vaak met limoen en veel verse, rauwe groenten. Ideaal zomervoedsel, dus!
- Gazpacho. Soep is sowieso ideaal, omdat het meteen veel vocht levert. Gazpacho heeft echter nog een extra voordeel: het wordt ijskoud geserveerd.
- Quiche. Zeker koud zijn quiches heerlijk om te eten met warm weer. Bijkomend voordeel is dat je ze ook heel makkelijk meeneemt naar een picknick.
Heb jij nog lekkere recepten voor warm weer? Laat het ons weten in de reacties!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!