
Steeds meer mensen eten geen brood, of in ieder geval een stuk minder dan ze vroeger deden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze een koolhydraatarm dieet volgen, of omdat ze merken dat hun darmen niet goed reageren op tarwe. Daarnaast zijn havermout en salades vaak ook een goed alternatief met veel gezonde voedingsstoffen.
Maar hoe gezond het ook kan zijn om met brood te eten, er zijn een aantal risico’s waar je een beetje voor uit moet kijken – en één daarvan is een tekort aan jodium. Wat dat inhoudt en hoe je het voorkomt, zetten we in dit artikel uitgebreid uiteen.
Jodium in brood
Hoe zorgt een lagere broodconsumptie voor een jodiumtekort? Heel eenvoudig: juist om dat tekort te voorkomen, is decennia terug besloten dat Nederlandse bakkers bij het bakken van brood speciaal bakkerszout konden gebruiken, waaraan flink wat extra jodium toegevoegd is. In die tijd at heel Nederland nog flink wat brood, en zo was dit een uiterst effectieve manier om deficiënties te voorkomen.
Nu steeds meer mensen ofwel biologisch brood eten (waar vaak onbewerkt, en dus jodium armer zeezout gebruikt wordt), ofwel helemaal geen brood meer eten, dreigt dus opnieuw een chronisch tekort voor een flink deel van de Nederlandse bevolking.
Jodium tekort
Jodium is een belangrijke stof voor het functioneren van je lichaam, en vooral de schildklier is er vrij sterk van afhankelijk. Een jodium kort hoeft niet direct problemen te geven, omdat je schildklier vaak wat reserves heeft – maar na verloop van tijd kunnen er allerlei hinderlijke symptomen optreden, waarvan de meeste gerelateerd zijn aan een te traag werkende schildklier.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan extreme vermoeidheid, vergeetachtigheid en somberheid of zelfs depressiviteit. Ook zijn er lichamelijke gevolgen: je huid en haren drogen uit, je gezicht en enkels zwellen op, en je kunt last krijgen van pijnlijke spierkrampen.
Hoeveel jodium heb je nodig?
De hoeveelheid jodium die je dagelijks nodig hebt, hangt van een aantal factoren af, maar de meeste volwassenen kunnen de aanbevolen hoeveelheid van 150 microgram (mcg) per dag aanhouden. Alleen voor zwangere vrouwen gaat het advies naar 175 mcg, en wie borstvoeding geeft kan zelfs zo’n 200 microgram jodium per dag gebruiken.
Voor kinderen tot 9 jaar ligt de ADH tussen de 50 en de 120 mcg. Om een beetje een beeld te geven: 150 mcg jodium is ongeveer zo veel als in zes sneetjes brood met bakkerszout zit. De meeste mensen die brood eten, krijgen hun ADH daarmee dus wel binnen.
Jodium in voeding
Maar wat nou als je dat brood niet eet? Dan kun je er ook voor kiezen om jodium uit andere voedingsmiddelen te halen. 150 mcg jodium staat onder andere gelijk aan 150 gram witvis, 300 gram vette zeevis, 8 gekookte eieren, 1 kilo kaas of 14 glazen halfvolle melk. Geen zin om dagelijks een half dozijn eieren naar binnen te werken?
Dan kan zeewier ook een uitkomst vormen: 15 gram kelppoeder is bijvoorbeeld ook al voldoende om je dagelijkse portie jodium binnen te krijgen! Bouw dit wel langzaam op: je darmen zijn waarschijnlijk nog niet erg aan zeewier gewend, en als je in één keer hele scheppen door je smoothies begint te gooien, zal dat je waarschijnlijk niet goed bekomen.
Bakkerszout kopen
Wat natuurlijk ook een optie is, is om zelf bakkerszout te kopen. Het bevat per gram ruim 50 mcg aan jodium, wat betekent dat je er niet veel van nodig hebt om voldoende van het mineraal binnen te krijgen (en je dus niet van de weeromstuit met een natriumoverschot komt te zitten!)
Let op: bakkerszout is niet hetzelfde als het bekende jozo-zout: daar is ook jodium aan toegevoegd, maar ongeveer drie keer zo weinig als aan bakkerszout. Om je jodium volledig uit jozo-zout te halen, zou je dus ongezond veel natrium binnen moeten krijgen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
heb twee waardevolle tips , te weten:
geen biologisch brood, wat ik dus graag eet
bakkerszout, wat ik toevallig al in huis heb.
Ben hier hel
el blij mee, heb n.l. jodium tekort en wil geen medicijnen..
Hartelijk dank!
Fijn dat je er iets aan hebt, Tine!
Ik Krijg een druk in mijn Keel ,denk dat dat komt omdat ik geen Brood eet ,dus ga ik er wat aan doe.
Ik heb Diabetes kan ik dan zeg maar Kelp nemen
Hi Ans,
Als het goed is kan kelp prima bij diabetes genomen worden, maar misschien kun je dat voor de zekerheid even bij je huisarts navragen :-)
Kan ik het bakkerzout als gewoon zout in anderegerechten gebruiken? Kan ik daarmee ook teveel jodium binnenkrijgen? Ik gebruik doorgaans niet veel zout.
Hi Loes,
Een overschot aan jodium loop je niet zo snel op. Zeker als je niet veel brood eet en weinig zout gebruikt, is bakkerszout een prima optie :-)
Hallo,
Ten eerste proficiat met de blogs! Is allemaal super interessant maar ik kan niet bij elk interessant artikel commentaar schrijven of ik zou veeeel te veel werk hebben.
Maar dit sprong er toch uit, een paar jaar geleden kreeg mijn schoonzus problemen met haar schildklier bij Herbalife de dokter vertelde dat het een ziekte was die je kon krijgen na jouw tweede kind en dat Herbalife de trigger was.
Ik ben nu aan het afvallen met dieet pro en vroeg me af als je die kelp poeder bij neemt en soms brood eet je ook teveel jodium binnen krijgt?
Dag Leentje,
Dank voor je positieve reactie, leuk om te horen!
Als je soms brood eet en dit combineert met kelp poeder dan hoef je je niet druk te maken dat je teveel jodium binnenkrijgt.
Een teveel aan jodium komt niet vaak voor. Alleen bij mensen die overmatig brood, eieren, zeewier etc. eten.
Ik zou je hier niet al te druk om maken. Mocht je toch twijfelen? Dan zou ik even contact opnemen met een dokter.
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Groetjes,
Mark