FitChef Turbo (deel 2) is uit…!

Hormonen in balans door gezonde voeding!

De meeste van je lichaamsprocessen worden gereguleerd door hormonen. Het zijn die stofjes die ervoor zorgen dat je moe bent, vrolijk bent, trek hebt, en ga zo maar door! Je hormoonstelsel is een waanzinnig complex mechanisme dat niet alleen ontzettend veel invloed uitoefent, maar dat ook zelf door talloze verschillende factoren beïnvloed wordt. Van voedsel tot lichaamsbeweging, en van darmflora tot anticonceptiepillen – alles kan het precaire hormoonevenwicht uit balans brengen. En zie de boel dan nog maar weer eens op orde te krijgen! Vandaag kijken we wat een disbalans precies met je doet, en hoe je je hormonen in balans krijgt door gezond te leven.

Symptomen hormonen uit balans

Wanneer je hormonen in balans zijn, reguleren ze onder andere je humeur en je hongergevoel. Een verstoring in het evenwicht is dus vaak sterk op die gebieden te merken. Heb jij enorm last van stemmingswisselingen, waarbij je het ene moment hartstikke vrolijk bent en het volgende moment door het huis stampt?

Krijg je regelmatig onbedwingbare trek in zoetigheden? Kost het je moeite om af te vallen, ook al eet je prima? Dat kan er allemaal op wijzen dat je hormonen uit balans zijn. Ook een constant stressgevoel kan zowel een oorzaak als een symptoom zijn van een dergelijke verstoring.

Hormonen in balans door voeding

Er zijn ontzettend veel factoren van belang als je je hormonen in balans wilt krijgen, maar voeding is essentieel. Je lichaam kan immers niets repareren als het daar niet de juiste bouwstoffen voor binnen krijgt! En omgekeerd geldt ook: als jij schadelijke rommel in jezelf blijft proppen, is je lichaam je daar niet dankbaar voor en zullen je hormonen niet optimaal werken.

Het is dus van het grootste belang dat je je eetpatroon op orde krijgt. Eet zoveel mogelijk alleen natuurlijke producten: niets met toevoegingen, niets met geraffineerde suikers. Laat ook de alcohol zoveel mogelijk achterwege, en vermijd ook een overdaad aan cafeïne. Het is geen probleem om af en toe te zondigen, mits de basis op de lange termijn maar goed is. Je lichaam en je hormoonhuishouding zal je er dankbaar voor zijn.

Rust, ontspanning en sport

Naast je menu is ook je slaapritme een belangrijke factor wanneer het je hormonen betreft. Stress is, zoals gezegd, een belangrijke oorzaak van een disbalans in je hormonen. Hier ga je namelijk cortisol van maken, dat op lange termijn sterk ontregelend werkt. Hoogste tijd dus, om jezelf te dwingen wat rust te nemen! Zorg allereerst dat je je slaappatroon op orde krijgt.

Acht uur kwalitatieve slaap per nacht is voor de meeste mensen het minimum. Vind daarnaast een vorm van ontspanning die voor jou werkt – of het nu wandelen, lezen of schilderen is – en besteed daar regelmatig tijd aan. Zo zal je lichaam geleidelijk die constante stress kwijtraken.

Sport is een fantastische manier om stress uit je lichaam te krijgen en de juiste hormonen weer aan het werk te zetten. Het maakt niet uit voor welke sport je daarbij kiest. Hardlopen en fietsen zijn veel gekozen opties, maar touwtjespringen kan net zo goed werken! Op die manier zal niet alleen je hormoonhuishouding verbeteren, je conditie zal ook met sprongen vooruit gaan.

Elimineer de oorzaken

Wil je dat je hormonen optimaal functioneren? Kijk dan eens kritisch naar de mogelijke oorzaken. Eet je voldoende? krijg je genoeg eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten binnen? Eet je regelmatig ongezond, of drink je vaak alcohol? Neem je tijd om te ontspannen en sport je regelmatig? Al deze zaken spelen een rol bij het optimaliseren van de hormoonhuishouding.

Door stap voor je stap je levensstijl aan te passen en je lichaam van de juiste en voldoende voedingsstoffen te voorzien zullen de complexe lichamelijke processen in je lichaam steeds beter functioneren.

Wil jij afvallen of fitter worden met een plan en recepten dat werkt op de lange termijn? Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel?
Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties