Steeds meer mensen zweren bij een ‘power nap’ om ’s middags effectief en energiek te zijn! Maar een andere groep zet juist grote twijfels bij al die dutjes. Er wordt wel vaak gezegd dat’s middags slapen slechts een teken is dat je ’s nachts te weinig slaapt, dat het zonde van je tijd is, of zelfs dat het een teken van luiheid is.
Hoe zit het nou echt met die power naps? Is een dutje gezond of ongezond? We zetten in deze blog alles voor je onder elkaar!
Waarom zou een dutje gezond zijn?
Het idee achter een dutje ’s middags is heel eenvoudig: een mensenlichaam heeft genoeg slaap nodig om optimaal te presteren. Mensen merken vaak dat ze na een dutje meer energie hebben, creatiever kunnen werken, helderder zijn en een beter humeur hebben.
Zeker als je bijvoorbeeld lange dagen moet maken voor werk, kan een dutje gezond zijn om de hele dag fit te blijven. Of heb je ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat verplichtingen? Dan helpt een dutje om je toch uitgeslapen te voelen en voldoende energie of een goed humeur te behouden.
Slaap je genoeg?
Maar let op: dat zijn niet de magische krachten van het middagslaapje. Die energieke, creatieve, heldere en vrolijke persoon is gewoon wie jij echt bent, als je genoeg slaapt! Helaas slapen veel mensen doorgaans te kort, waardoor we gewend raken te presteren met een slaaptekort. Dit kan natuurlijk prima, maar het heeft wel gevolgen voor je energie, creativiteit en humeur.
Als je je na een dutje gezond en energiek voelt, lost de powernap dus kennelijk een probleem op. Wat je echter wel in gedachten moet houden, is dat dat ook betekent dat je dus voor je dutje niet je optimale zelf bent. Met andere woorden, dat je kennelijk ’s nachts te weinig slaapt en dus met een chronisch slaaptekort rondloopt. Als je genoeg slaapt, zou een dutje geen verschil maken.
Probeer dus uit te zoeken wat voor jou de perfecte hoeveelheid slaap is, en probeer dat iedere nacht te halen! Voor volwassenen is de perfecte hoeveelheid slaap vaak 8 uur per nacht, maar sommige mensen presteren het beste na 9 of 10 uur geslapen te hebben. Anderen hebben maar 6 of 7 uur nodig om op hun best zijn.
De perfecte power nap
Wil je toch een dutje doen? Dan is het belangrijk om het goed aan te pakken, want een slecht uitgevoerd dutje maakt je niet wakkerder. Hoe hou je de perfecte powernap?
Korte dutjes werken beter dan lange dutjes, al klinkt dat misschien tegenstrijdig. Als je te diep in slaap valt, voel je je namelijk niet energiek als je wakker wordt, maar eerder geradbraakt. Dit komt omdat je na ongeveer 20 minuten slapen in de REM-slaap terecht komt, je diepste slaap. Word je daar voortijdig uit getrokken, dan voel je je vooral onuitgeslapen.
Deze slaapfase wil je eigenlijk alleen ’s nachts bereiken. Om je dutje gezond te houden, moet het dus kort blijven. Een tip om niet te diep in slaap te vallen is om iets in je hand te nemen, zoals een sleutelbos. Zodra je te diep in slaap valt, zullen je vingers verslappen en vallen de sleutels op de grond, waardoor je wakker schrikt. Effectiever dan een wekker!
Een kopje koffie kan overigens ook helpen met de timing van het perfecte dutje: de cafeïne in koffie heeft een tijdje nodig om in je systeem te komen en zijn ding te doen, dus als je een kopje koffie drinkt en meteen daarna gaat slapen, is de koffie ingewerkt zodra je wakker wordt!
Wanneer is een dutje gezond?
De perfecte power nap vindt plaats wanneer je moe begint te worden of merkt dat je focus verdwijnt. Vaak is dat halverwege de middag, als je nog een aantal uren in je werkdag over hebt. Helaas is het niet altijd mogelijk om tijdens het werk een dutje te doen, hoewel steeds meer werknemers (zoals NASA!) hier ruimte voor maken.
Als je thuis werkt of als je werkgever dutjes tijdens de werkdag toestaat, is ’s middags waarschijnlijk het beste moment. Anders is een beter moment waarschijnlijk zodra je uit je werk komt, om de energie te krijgen om een voedzame maaltijd te koken. Probeer je dutje niet te laat op de dag te doen, dan bestaat de kans dat je ’s avonds niet meer in slaap valt!
Merk je dat je heel vaak moe bent en is een dutje of wat extra uurtjes slaap ’s nachts niet genoeg om dat te verhelpen? Dan is het echt beter om je nachtrust te verbeteren in plaats van de schade te verbloemen met dutjes. Overweeg eventueel ook of je bepaalde voedingsmiddelen of vitaminen tekort kunt komen en overleg bij extreme vermoeidheid altijd met de huisarts wat de reden kan zijn.
Hoe sta jij tegenover dutjes? Handig of juist een slecht idee? We horen in de comments graag hoe powernaps jou bevallen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!