Als je af en toe eens aan je neus moet krabben is dat geen reden tot paniek. Sommige mensen beweren zelfs dat dit betekent dat er op dat moment iemand aan je denkt. Maar niets is vervelender dan een jeuk die maar niet wil verdwijnen als je even krabt. Een irritant jeukgevoel is niet alleen fysiek, maar ook mentaal een hele kwelling. Het leidt je af van je normale leventje en levert je veel stress op. Gelukkig is er meestal wel een oorzaak te vinden. In dit artikel bespreken we 7 oorzaken van jeuk.
1. Allergieën
Jeuk aan de huid wordt vaak veroorzaakt door een allergie. In de lente bijvoorbeeld is er veel stuifmeel in de lucht. Dit stuifmeel komt in contact met je huid en als je een pollenallergie hebt zal je immuunsysteem daar op reageren.
De jeuk wordt veroorzaakt doordat je immuunsysteem histamine vrijgeeft. Dit stofje zorgt onder andere voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor je huid gaat jeuken. Daarnaast treedt er ook zwelling, irritatie, roodheid en een branderig gevoel op.
2. Jeuk door droge huid
Een droge huid is misschien de minst ernstige oorzaak van jeuk. Sommige mensen hebben een vette huid, en andere mensen eerder een droge. Een te vette huid zorgt vaak voor puistjes door de overmatige talgproductie. Een droge huid wordt juist veroorzaakt door te weinig talgproductie.
Om je talgproductie te stimuleren kan je proberen meer gezonde vetten te eten. En om je huid niet verder uit te drogen neem je best geen te lange of te warme douches. Na het douchen gebruik je best ook een natuurlijke body lotion.
3. Exceem
Exceem wordt veroorzaakt doordat de barrière van de huid niet meer functioneert zoals het moet. Daardoor houdt de huid minder vocht vast en is ze veel vatbaarder voor contact met schadelijke stoffen.
De schadelijke invloeden zijn heel divers. Een aantal mogelijke oorzaken zijn: droge lucht, ziekte, stress, verstoord microbioom op de huid, zeep, wol en schoonmaakproducten.
Exceem uit zich in de eerste fase in roodheid, zwelling en vochtblaasjes. Nadien vormen er korstjes waarbij de huid gaat schilferen. En dit gaat meestal wel erg jeuken.
Vooral jeuk waar de huid iets dunner en gevoeliger is wordt geassocieerd met exceem. Denk maar aan jeuk aan de polsen, ellebogen, knieën en handen.
4. Psoriasis
Psoriasis is een huidaandoening waarbij er iets mis gaat met het aanmaken van nieuwe huidcellen en het vervangen van de oude. De nieuwe huidcellen groeien te snel en “rijpen” als het ware niet voldoende. Daardoor schilfert de nieuwe huid af en ben je niet goed beschermd tegen indringers.
De oorzaken van psoriasis zijn niet helemaal bekend. Erfelijk speelt een rol, maar verklaart niet alles. Er zijn een aantal factoren die psoriasis verder kunnen uitlokken zoals: stress, alcohol, roken, griep, pijnstillers en bloeddrukverlagers. Een gezonde levensstijl kan dus heel wat kwaad verhelpen.
Psoriasis uit zich vaak in witte schilfers en jeuk. In sommige gevallen treden er ook gewrichtsklachten op en afwijkingen aan de nagels.
5. Lever- of nierproblemen
Jeuk kan ook voorkomen zonder duidelijke huiduitslag. Dit kan wijzen op problemen met de lever of nieren. Zowel de lever als de nieren zijn heel belangrijke organen met een zuiverende functie. Als deze organen het bloed en het lichaam niet meer kunnen zuiveren en ontdoen van schadelijke stoffen, dan blijven deze stoffen circuleren in het bloed en kan er jeuk ontstaan.
6. Diabetes en jeuk
Een minder voor de hand liggende associatie is diabetes. Bij diabetes type 2 zijn de cellen ongevoelig voor insuline. Daardoor blijft de glucosewaarde in het bloed te hoog. Dit verstoort de vochtbalans en kan irritatie en jeuk veroorzaken.
Misschien is diabetes nog ver van je bed. Maar bedenk dan wel dat door onze westerse eetgewoonten het merendeel van de Nederlanders al insulineresistent is en in een ver voorstadium zit van diabetes.
7. Zwemmers jeuk
Laten we eindigen met een griezelverhaal: zwemmersjeuk. Dit wordt meestal veroorzaakt door in zoet water te zwemmen en besmet te raken met de larven van een platworm. Deze larven kruipen in je huid en veroorzaken klachten zoals jeuk, misselijkheid en braken.
Gelukkig is het verder niet zo kwaadaardig. Zwemmersjeuk kan je niet overdragen op anderen en de klachten verdwijnen vanzelf na 12 uur tot 1-3 weken. In de tussentijd kan je de jeuk en pijn verlichten met lotions of baking soda.
Jeuk is erg vervelend en heeft dus vele oorzaken waarvan we er in dit artikel slechts een handvol hebben besproken. Het goede nieuws is dat er altijd wel een oorzaak is. Blijf dus zoeken naar wat je klachten veroorzaakt, vroeg of laat kom je er wel achter. En in de tussentijd: niet krabben, maar gezond eten, minder stressen en natuurlijke zalfjes smeren.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Joris zegt:
Waar je ook aan kunt denken bij jeuk door eczeem is een oorzaak in je voeding. Zo had ik jarenlang last van jeuk en eczeem, ook jaren corticosteroïden gesmeerd. Uiteindelijk zelf er achter gekomen wat de oorzaak was, namelijk sulfiet. Sinds ik dat uit mijn eten en drinken (wijn!) verbannen heb, nergens meer last van! Dat is nog een ingewikkelde klus overigens, want het staat niet altijd op etiketten, maar het is me wel gelukt.
hub zegt:
waar ik last van jeuk krijg is geestelijke overbelasting ,ik wil dan wel verder ,ik probeer het rustig te houden ,maar de jeuk stopt niet zomaar
Pieter de Wit zegt:
Hallo Hub, Stress is de oorzaak van alle kwaad. Het kan er mogelijks voor zorgen dat je immuunsysteem niet meer wordt uitgeschakeld wanneer dat moet en dat je daardoor een histaminereactie opwekt. Hiervoor raadpleeg je best een specialist. Succes