Je nieren zijn onmisbare organen. Toch weten veel mensen niet wat ze precies voor je doen en hoe je ze gezond houden! Wat is de functie van je nieren? Wat betekent nierschade voor een mens en hoe hou je je nieren gezond? In dit artikel bespreken we de antwoorden op deze vragen.
Wat doen je nieren?
Je nieren werken als een filter voor je bloed. Ze zorgen dat water en afvalstoffen uit je bloed gescheiden worden en naar de blaas gaan, waarna je ze als urine uitplast. Verder regelen ze het vocht- en zoutgehalte van je lichaam, je bloeddruk en de hoeveelheid rode bloedcellen die je hebt. In het kort zorgen ze dus dat je lichaam gezond blijft en dat alles werkt zoals het hoort.
Nierschade
Als je nieren om wat voor reden dan ook beschadigd zijn, functioneren ze niet meer goed als filter. Ze kunnen dan de afvalstoffen niet meer goed uit je bloed halen, waardoor je lichaam langzaam vergiftigd wordt. Dat wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe? En hoe herken je het als je nieren beschadigd zijn?
Hoe ontstaat nierschade?
Nierschade kan allerlei oorzaken hebben, of een combinatie van meerdere oorzaken. Een groot deel van de mogelijke problemen is niet te voorkomen of verhelpen: erfelijke aanleg, nierziekten, leeftijd en bepaalde medicijnen kunnen nierschade veroorzaken. Gelukkig zijn er ook een aantal oorzaken van nierschade die je wel kan voorkomen of verhelpen. Die staan hieronder beschreven.
Hoe voorkom je nierschade?
- Voorkom hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk is een van de voornaamste oorzaken van nierschade. Als je een hoge bloeddruk hebt, stroomt je bloed sneller door je nieren en moeten die dus harder werken om je bloed te filteren. Op gegeven moment raken je nieren dan overbelast en beschadigd. Probeer dus een hoge bloeddruk te voorkomen, door gezond te leven of, in hevige gevallen, door medicijnen tegen een hoge bloeddruk in te nemen. - Eet niet te veel zout
Zout eten is een van de oorzaken van een hoge bloeddruk. Bovendien kan zout ervoor zorgen dat medicijnen tegen een hoge bloeddruk minder goed werken, waardoor je nieren sneller achteruit gaan. Eet dus niet te veel zout. - Stop met roken
Roken is slecht voor vrijwel al je organen. Dat sigaretten slecht zijn voor je longen wist je natuurlijk al, maar ook je nieren raken er beschadigd van. Probeer dus te stoppen met roken om nierschade te voorkomen of om te voorkomen dat je nieren nog verder beschadigen. - Voorkom overgewicht en diabetes
Ook overgewicht is een belangrijke oorzaak van nierschade. Je hart moet harder werken als je overgewicht hebt, waardoor het groter wordt en je bloedvolume toeneemt. Hierdoor krijg je een hogere bloeddruk. Verder kan overgewicht bijdragen aan diabetes, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan nierschade.
Hoe herken je nierschade?
De klachten van nierschade zijn helaas niet altijd even eenduidig. Bovendien krijg je pas last van deze klachten op het moment dat je nieren al beschadigd zijn en als het eigenlijk al te laat is. Eem derde probleem is dat de klachten per persoon verschillend kunnen zijn. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van bloedarmoede, spierkrampen, een verlaagde weerstand, vruchtbaarheidsproblemen, misselijkheid of spierkrampen.
Op het moment dat je van deze klachten last krijgt, is de nierschade al chronisch en is het eigenlijk al te laat. Voorkomen is dus beter (en eenvoudiger) dan genezen.
Hoe houd ik mijn nieren gezond?
Kortom: de beste manier om je nieren gezond te houden en nierschade te voorkomen is gezond leven. Rook niet, eet niet te veel zout en probeer overgewicht te voorkomen.
Ook dan kan het echter gebeuren dat je last krijgt van nierschade. Hier is helaas niet altijd wat aan te doen: volgens de Nierstichting heeft ongeveer 10% van de Nederlanders last van chronische nierschade. Ben je een risicogroep? Laat je nieren dan eens per jaar onderzoeken.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Pergo.123@kpnmail.nl zegt:
Ik heb altijd een lage bloeddruk,is het dan wel goed om karnemelk te drinken ???