Je lichaamshouding verbeteren is onlosmakelijk verbonden met een verbetering in je fysieke en mentale gezondheid. Niet alleen voor sportprestaties, maar ook voor je algehele gezondheid en zelfs je geluk is een natuurlijk rechte rug erg belangrijk. Jezelf eraan herinneren om rechtop te lopen is vaak niet voldoende om je houding te verbeteren. Bijna alle vormen van beweging, sport en fitness helpen om je gewrichten soepel te houden en niet vast te roesten in een verkrampte-computer-zithouding. Maar wie al een slechte houding heeft, zal zich, alleszins tijdelijk, moeten richten op enkele specifieke oefeningen om zijn lichaamshouding weer in balans te brengen.
Oorzaken van een slechte lichaamshouding
Je lichaamshouding verbeteren begint bij het begrijpen van waar het is misgegaan. Van nature zijn we gemaakt om veel en op diverse manieren te bewegen. Toen we vroeger ons eigen voedsel verzamelden waren we meerdere uren per dag aan het wandelen, klimmen en klauteren. Hierdoor gebruikten we alle spieren in elke lichaamspositie en waren we erg mobiel.
Tegenwoordig zitten we 8 uur per dag in dezelfde verkrampte houding. En langzaam maar zeker raken onze gewrichten in deze houding vastgeroest. In sommige gevallen is het zelfs niet meer voldoende om een paar keer week te sporten. Erger nog, door met een slechte lichaamshouding te sporten verhoog je de kans op blessures.
Bewegen en sport kan helpen om je mobiliteit te trainen, maar dat is niet altijd het geval. Als je je bijvoorbeeld specialiseert in 1 sport train je je lichaam erg eenzijdig en kan dit zelfs bijdragen aan een slechte houding. Denk maar aan een bokser die in topvorm is, maar door de aard van de sport een erg gebogen bovenrug heeft.
Je lichaamshouding verbeteren: 5 voordelen
Je lichaamshouding verbeteren heeft onnoemelijk veel voordelen voor lichaam en geest. Denk je dat je houding niet zo optimaal is? Bedenk dan deze 5 voordelen van een verbeterde lichaamshouding:
1. Betere prestaties
Je lichaam is een wonder van de natuur en is precies zo ontworpen om super efficiënt te functioneren in een ideale lichaamshouding. Door een foutieve lichaamshouding komen je spieren en gewrichten in een sub-optimale positie te staan waardoor je minder kracht kan leveren en je prestaties dalen. Je lichaamshouding verbeteren maakt je sterker door een efficiënter gebruik van je spierkracht.
2. Preventie van blessures
Veel kwaaltjes zoals gewrichtspijnen zijn terug te brengen tot een inefficiënte lichaamshouding. Door je lichaamshouding te verbeteren zorg je voor minder belasting van je gewrichten en verlaag je de kans op blessures.
3. Meer energie
Een voorovergebogen lichaamshouding heeft een negatieve impact op je ademhaling en longcapaciteit. Door te werken aan een mooie rechte rug open je je borstkas en kan je meer zuurstof opnemen in je lichaam. Hierdoor voel je je instant vitaler en energieker.
4. Minder stress
Deze betere ademhaling is ook verbonden met een diepere buikademhaling. Door je lichaamshouding te verbeteren maak je het jezelf makkelijker om met je diafragma adem te halen in plaats van met je borst en schouders. Een correcte buikademhaling heeft een enorme impact op je stressreductie en mentale welbevinden.
5. Meer zelfvertrouwen
Je lichaamshouding is onderdeel van je lichaamstaal. Het straalt uit hoe je je voelt. Anderen zien het vanbuiten en jij voelt het vanbinnen. Als je je niet goed in je vel voelt, maak je jezelf klein en wil je je verstoppen. Maar de wisselwerking tussen lichaamshouding en je gevoel werkt in beide richtingen. Een mooie lichaamshouding met een rechte rug geeft het signaal aan je hersenen dat je je sterk voelt. Hierdoor produceer je automatisch meer geluksstofjes.
Oefeningen om je lichaamshouding te verbeteren
Hoewel bijna elke vorm van bewegen goed is voor je mobiliteit, zijn er toch een aantal specifieke oefeningen die je kan doen om actief je lichaamshouding te verbeteren.
- Superman: deze oefening traint je rugspieren zoals je het lage en middelste gedeelte van je trapezius.
- Upper row: deze variant op de normale row focust op het middelste gedeelte van je trapezius en je rhomboidei.
- Chest raises: Een ideale oefening die zowel je borstspieren en je hele voorkant stretcht en tegelijk de lange rugspieren verstevigt.
- Back extensions met bankje. Deze oefening zorgt ervoor dat je je lange rugspieren aanspant. Maar tegelijk train je je hamstrings en billen. Deze beenspieren zijn niet alleen erg belangrijk bij alle bewegingsvormen, ze zorgen er ook voor dat je bekken meer naar achter kantelen, wat een te holle onderrug voorkomt.
- Glute bridge: De glute bridge focust vooral op de grote bilspieren en is een ideale oefening om je onderrug te beschermen. Bovendien worden je quadriceps aardig gestretcht waardoor de voorwaartse kanteling verminderd wordt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
DPM zegt:
Goed om te lezen over het belang van een goede lichaamshouding. Kunnen die oefeningen ook worden uitgeschreven en/of voorzien van plaatjes? Op internet zijn er verschillende varianten als ik de termen google.