Zet je wel eens een stap in een sportschool, dan zul je de naam CrossFit zeker voorbij horen komen. En ook buiten fanatieke sportkringen wint deze methode razendsnel aan populariteit! De zogeheten CrossFit boxen schieten als paddenstoelen uit de grond, en steeds meer mensen overwegen de overstap. Maar wat houdt deze trend nu precies in, en waarom is het zo populair?
Zijn er alleen maar voordelen, of zitten er toch ook wat nadelen aan? En misschien wel de belangrijkste vraag: is het iets voor jou? In de blog van vandaag gaan we op al deze vragen in om te bepalen hoe nuttig CrossFit precies kan zijn.
Wat is CrossFit?
CrossFit bestaat al een tijdje – sinds 1996, om precies te zijn. Toch is het pas de laatste jaren echt flink aan het groeien. Het doel van CrossFit is om mensen op een heel brede manier fitter te maken. Om die reden wordt er geen nadruk gelegd op één bepaalde sport of methode. In plaats daarvan worden oefeningen uit talloze verschillende disciplines op intensieve wijze met elkaar gecombineerd.
Je gebruikt bijvoorbeeld gewichten én cardio, samen met bijvoorbeeld oefeningen voor de flexibiliteit. Het moge dus duidelijk zijn dat CrossFit trainingen behoorlijk intensief kunnen zijn.
Voordelen CrossFit
Het idee van CrossFit is dus dat je snel fitter wordt – maar dat kan je met intervalhardlopen ook bereiken. Waarom zou je nu toch voor deze methode kiezen? De onderstaande voordelen zijn bijvoorbeeld redenen waarom mensen CrossFit zo prettig vinden:
1. Algemene fitheid
Veel sporten richten zich vooral op één vorm van fysieke verbetering. Krachttraining draait bijvoorbeeld vooral om kracht en coördinatie, terwijl conditie en snelheid minder aandacht krijgen. Die train je met hardlopen wel, maar daar word je weer niet leniger van. En doe je daar yoga voor, dan mis je al die andere punten weer.
Omdat CrossFit inspiratie put uit zo veel verschillende disciplines, train je hiermee een heel breed soort fitheid. Het programma versterkt onder andere je conditie, kracht, flexibiliteit, snelheid, cardiovasculaire uithoudingsvermogen, coördinatie en balans. Dat is wat je noemt een allround work-out.
2. Afwisseling
Een volgend voordeel van die variatie is dat het CrossFit programma heel afwisselend is. Je zult maar zelden een dag hetzelfde schema volgen. Dat maakt deze ‘sport’ heel geschikt voor mensen die een kwartier hardlopen al saai vinden. Een andere plus van die afwisseling is dat de work-outs goed aan te passen zijn op ieder niveau.
Wanneer je pas net begint zul je de oefeningen natuurlijk niet op dezelfde intensiteit uit kunnen voeren als iemand die al jaren aan CrossFit doet. Een goede coach houdt daar rekening mee en zorgt dat je op het juiste niveau meedoet.
3. Sociaal sporten
CrossFit groepen zijn vaak ook sterk sociaal ingesteld. Dat betekent dat je met een groep traint, wat direct motiveert om echt naar de trainingen te komen.
Ook stimuleert zo’n groep je om net even wat harder te werken. Er ontstaat immers toch wat vriendschappelijke concurrentie die je niet hebt als je in je eentje in de sportschool staat. Er bestaan zelfs de zogenaamde CrossFit Games, waar mensen het met CrossFit work-outs tegen elkaar opnemen.
4. Snel en intensief
En ten slotte is de snelheid van CrossFit natuurlijk een belangrijk pluspunt. Wanneer je zelf in de sportschool bezig bent, kan de verleiding groot zijn om toch tussendoor even een praatje te maken. Zo sta je voor je het weet tien minuten te verdoen. Bij CrossFit loop je niet het risico dat je aan intensiteit verliest. De training gaat namelijk razendsnel. Zo vraag je echt het uiterste van je lichaam.
Nadelen CrossFit
Klinkt allemaal perfect, maar is er dan echt geen schaduwkant aan dat hele CrossFit? Helaas is het ook weer niet zo mooi. De volgende drie punten kunnen een reden zijn waarom de sport je toch niet zo lekker ligt:
1. Meer blessurekans
CrossFit is geen gemakkelijke sport voor je lichaam. Zo word je regelmatig aan de gewichten gezet nadat je al met cardio bezig bent geweest. Door de uitputting en de tijdsdruk schiet de techniek er dan vaak bij in – en dat vergroot de kans op blessures sterk.
Ook kan het nog wel eens gebeuren dat mensen hun niveau slecht inschatten en meer proberen dan hun lichaam aankan. Ook dat is een snelle manier om met blessures te eindigen. Al met al is dat risico hoger dan bij krachttraining of cardiotraining.
2. Niet altijd goede begeleiders
Een ander probleem heeft vooral te maken met de populariteit van CrossFit. Er worden steeds meer boxen geopend, wat betekent dat er ook steeds meer begeleiders bij komen. Helaas is het traject om CrossFit trainer te worden tamelijk slecht geregeld. Voor een smak geld kan bijna iedereen een certificaat bemachtigen.
Als je pech hebt, kom je dus uit met een docent die ook maar half weet wat hij doet. Wederom niet goed voor je blessurekans! Wat research vooraf kan hier helpen, maar dat garandeert nog steeds niets.
3. Geen specialisatie
Het laatste nadeel is eigenlijk gewoon een schaduwkant van een voordeel: die brede variatie zorgt er ook voor dat je je bij CrossFit nooit écht specialiseert. Je kunt van alles een beetje, maar je zult nergens de top van bereiken. Krachttrainers blijven sterker, hardlopers blijven sneller, yogi’s blijven leniger.
Als je alleen algemeen fit wilt worden hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Sport je echt voor een heel specifiek doel, dan is dit wel een punt om rekening mee te houden!
Is CrossFit gezond?
Als we alles zo samenvatten, is CrossFit dan een gezonde optie? Kijk je daarvoor online, dan zul je al snel zien dat hier twee merkwaardig gepolariseerde kampen over bestaan. Sommige mensen aanbidden de methode en zijn bijna evangelisten met het verspreiden ervan. Andere mensen noemen het een levensgevaarlijk programma.
Wat moet je daarmee? Wij raden je aan om je gezonde verstand te gebruiken en bij het gulden midden te blijven. CrossFit is blessuregevoelig, maar met de juiste maatregelen kun je veel voorkomen. Lukt dat, dan kan het een goede en vooral ook op sociaal vlak een leuke manier zijn om fitter te worden. Prima optie, dus, maar ook zeker niet de enige.
CrossFit of krachttraining?
Een laatste kwestie: wat als je twijfelt tussen CrossFit en krachttraining? Hierbij zul je voor jezelf na moeten gaan wat je doelen precies zijn. Wil je primair fitter worden, dan is CrossFit een goede optie. Je combineert daar cardio met gewichten, dus je conditie gaat bijvoorbeeld meer vooruit dat met puur krachttraining.
Wil je puur sterker worden, dan gaat er niets boven de gewichten! Op die manier kun je al je tijd echt investeren in het ontwikkelen van spiermassa.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Andrea zegt:
Ik vind jullie site zo prettig.
Alle informatie staar erop en het is super duidelijk.
Bedankt!
Gr Andrea
Lotte (beheerder) zegt:
Wat fijn om te horen Andrea, graag gedaan!
Cara zegt:
Leuk artikel.
Zelf doe ik crossfit en het is leuk om te lezen wat de voor- en nadelen erbij zijn.
Ik ervaar het zeer positief, door de vibe en sociale insteek is er geen groepsdruk om het meeste te doen, maar dat wat goed is voor jou.
Dus voor mij geen blessures!
Mark zegt:
Hi Cara,
Bedankt! :)
Dan lijkt het erop dat het voor jou de ideale trainingsmethode is.
Lekker mee doorgaan dus!
Veel succes.
Groetjes,
Mark
Martijn zegt:
Interessant artikel! Een andere sport die steeds meer bekendheid krijgt is calisthenics. Zou je daar eens een blog over kunnen schrijven?
Mark zegt:
Hi Martijn,
Thanks. En bedankt voor de tip! Ik zet hem op mijn lijstje! :)
Update: artikel over calisthenics staat inmiddels online.
Zie: https://drogespieren.nl/krachttraining/wat-is-calisthenics
Groet,
Mark