Hij is er…! FitChef Turbo – Eiwitrijke Recepten in 5-15 minuten!

Waarom een avocado zo ontzettend gezond is!

Je kunt ze het hele jaar door krijgen en ze zijn ook nog eens enorm gezond: avocado’s! Nog steeds is niet iedereen overtuigd van de voordelen van deze vrucht. De vele vetten zorgen er namelijk voor dat de avocado vaak als een dikmaker gezien wordt. Binnen een gezond voedingspatroon hoef je je daar echter geen zorgen om te maken. Niet alle vetten zijn namelijk slecht, en die in avocado zeker niet. In de blog van vandaag vertellen we je precies waarom avocado’s zo goed voor je zijn!

Is avocado een dikmaker?

Om maar met het meest gehoorde bezwaar te beginnen: nee, avocado is geen dikmaker. De reden is heel simpel: er bestaat niet zoiets als een enkel product waar je dik van wordt. Je komt niet aan omdat je iedere dag een koekje eet, je komt aan omdat je in totaal te veel calorieën binnenkrijgt. Een avocado bevat redelijk wat vetten, en daarmee redelijk wat energie.

Je moet er dus geen tien per dag eten. Regelmatig een halve kan echter helemaal geen kwaad als je ervoor zorgt dat je rest van je voedingspatroon ook op orde hebt!

Hoe gezond is avocado?

Geen reden om géén avocado te eten, dus. Daar staat tegenover dat er genoeg redenen zijn om wél regelmatig een avocado in je maaltijden te verwerken. De invloed op je gezondheid is namelijk ontzettend positief. Hieronder noemen we een aantal van de belangrijkste redenen dat avocado zo gezond is!

1. Gezonde vetten

Juist die vetten die veel mensen van de avocado’s af houden, zijn een belangrijke reden om ze wel te eten. Het gaat namelijk om omega 3-vetten die je lichaam heel hard nodig heeft. Zo houden ze je brein gezond en zorgen ze ervoor dat je allerlei andere voedingsstoffen beter op kan nemen. In samenwerking met het stofje betasitosterol verlagen deze gezonde vetten ook nog eens je slechte cholesterol.

2. Vitamines en mineralen

Ook naast de vetten bevatten avocado’s genoeg gezonde stoffen. Zo zijn deze vruchten rijk aan vitamines en mineralen. In de eerste groep vinden we vitamine A, B1, B2, B6, B11, C en E. Die verbeteren onder andere je weerstand, de gezondheid van je brein, je energievoorziening en de conditie van je ogen! Aan mineralen vind je in avocado’s onder andere magnesium en kalium. Beide heb je nodig om je bloeddruk gezond te houden.

3. Foliumzuur

Eén van die vitamines, B11, staat beter bekend onder de naam foliumzuur. Dit is een vitamine waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen – en die we allemaal hard nodig hebben. Het stofje stimuleert de productie van hormonen die je een blijer gevoel geven, zoals serotonine en dopamine. Ook verbetert vitamine B11 je nachtrust en je energiebalans.

4. Ontstekingsremmende werking

De vele antioxidanten in avocado’s gaan ontstekingen en celschade tegen. Op de lange termijn kan dat heel wat ontstekingsziekten voorkomen! Zo lijkt het erop dat avocado’s de symptomen van artritis kan verminderen. Ook bijvoorbeeld de kans op reuma zou kleiner worden door voldoende antioxidanten te eten.

5. Gezonde huid

Zowel vitamine C als E is belangrijk voor de voeding van je huid. Een regelmatige portie avocado kan dus zorgen dat je een levendige teint behoudt! Je kunt de vrucht trouwens ook als huidmasker gebruiken; niet voor niets zie je hem in steeds meer verzorgingsproducten terug.

6. Gezonde ogen

In avocado zitten verder ook de stofjes luteïne en zeaxanthine. Die verkleinen vooral op latere leeftijd de kans op allerlei oogaandoeningen. Daarnaast krijg je natuurlijk vitamine A binnen, een essentiële vitamine voor je ogen. Zo zorgen avocado’s er dus voor dat je goed blijft zien!

7. Goed voor de darmen

Eén avocado bevat maar liefst 11 gram vezels. Dat is ongeveer een derde van je dagelijkse behoefte! Goed nieuws, want vezels zijn ontzettend gezond: ze zorgen ervoor dat je darmflora in goede conditie blijven. Daarmee kun je andere voedingsstoffen weer beter opnemen. Ook houden ze je bloedsuikerspiegel stabieler, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor eetbuien.

8. Afvallen met avocado

Niet alleen is het onwaar dat avocado’s dikmakers zijn: het tegenovergestelde is ook nog eens waar. Wanneer je regelmatig gezonde vetten en genoeg vezels eet, wordt het namelijk juist makkelijker om af te vallen. Je krijgt op die manier minder snel last van hevige trek en voelt je minder snel hongerig. Zo krijg je vrijwel vanzelf minder calorieën binnen.

Hoe eet je een avocado?

Ben je niet aan avocado’s gewend, dan kan die vrucht met zijn enorme pit er wat intimiderend uitzien. Dat is echter nergens voor nodig! Een avocado snijden is heel makkelijk. Snij hem met een scherp mesje rondom in tot de pit. Draai dan de twee helften tegen elkaar in, dan komen ze automatisch van elkaar los.

Met een lepel kun je vervolgens heel eenvoudig de pit en het vruchtvlees uit de schil scheppen. Ook kun je de avocado eerst in partjes snijden en dan de schil eraf trekken. Vervolgens verwerk je hem heel gemakkelijk in allerlei gerechten!

Enkele simpele avocado recepten

Waar gebruik je een avocado nu voor? Natuurlijk kun je hem gewoon uit het vuistje eten als snack. Er zijn echter nog een stuk meer opties. Wat snelle suggesties:

  • Maak guacamole. Prak de avocado fijn met een beetje knoflook, limoensap en wat stukjes tomaat, en breng op smaak met komijn, zout en peper. Gebruik het als dip voor tussendoor of serveer het bijvoorbeeld bij Mexicaanse wraps.
  • Vul de avocado. Als je de pit uit de avocado geschept hebt, blijft er ruimte over om de twee helften te vullen. Een lepel hüttenkäse en lekker veel peper is bijvoorbeeld al een heerlijke optie!
  • In smoothies. Vullen smoothies bij jou nooit zo goed? Wat gezonde vetten doen vaak wonderen. Blend een halve avocado mee en klaar ben je!
  • In tosti’s. Is je standaard tosti ham-kaas een beetje saai? Prak er een halve avocado bij: dat maakt de tosti niet alleen een stuk gezonder, maar ook een stuk lekkerder.

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties