• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Gezondheid » Is drinken tijdens het eten ongezond of juist niet?

Is drinken tijdens het eten ongezond of juist niet?

15 februari 2018 by Mark van Oosterwijck 14 Reacties

Is drinken tijdens het eten ongezond of juist niet?

Voldoende drinken is essentieel voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Er worden echter een hoop tegenstrijdige dingen gezegd over de beste manier om dat vocht binnen te krijgen. Eén van de punten waar veel discussie over bestaat, is drinken tijdens het eten. Is dat een goede manier om aan die twee liter per dag te komen, of is het juist ongezond?

In dit artikel nemen we enkele van de meest gehoorde beweringen over drinken bij het eten onder de loep. Zo bepalen we hoe goed of slecht het nu eigenlijk voor je is!

Inhoud verberg
1) Wat drink je tijdens het eten?
2) Water drinken tijdens het eten
2.1) Minder eten?
2.2) Minder kauwen?
2.3) Meer vochtretentie?
2.4) Verdunde maagsappen?
2.5) Brandend maagzuur?
3) Drinken tijdens het eten: ongezond of niet?

Wat drink je tijdens het eten?

Allereerst moeten we natuurlijk even kijken over welk drinken we het eigenlijk hebben. Over een aantal dranken kunnen we namelijk kort zijn. Frisdranken, vruchtensap en alcohol dragen niets bij aan de voedingswaarde van je maaltijd, en bevatten wel veel ongezonde stoffen. Die kun je altijd beter laten staan, en zo ook tijdens het eten.

Water is een ander verhaal. Dat is namelijk wél essentieel voor een gezond lichaam. Bovendien bevat het geen overbodige calorieën, zoals bovengenoemde dranken wel doen. Van water is het dus niet direct duidelijk of het bij het eten gezond is of niet.

Water drinken tijdens het eten

Om het nog moeilijker te maken, zijn er heel wat tegenstrijdige theorieën in omloop over de kwestie. We zetten hieronder de meest genoemde argumenten op een rijtje en kijken hoe zinnig ze nou echt zijn!

Minder eten?

Veelgehoord: hoe meer water je drinkt, hoe makkelijker je afvalt. Dat is waar, hoewel het niet komt doordat water de vetverbranding versnelt, zoals wel beweerd wordt. De verklaring is eenvoudiger: door het water voelt je maag gevulder aan. Daardoor ben je eerder verzadigd en eet je dus minder calorieën.

Voor dit effect hoef je overigens niet te drinken tíjdens het eten. Als je vóór de maaltijd een glas neemt, heeft dat hetzelfde resultaat.

Minder kauwen?

Minder positief: door water te drinken tijdens het eten, ga je slechter kauwen. De reden daarvoor is dat je een hap makkelijker wegspoelt met een slok water. Je hoeft hem dus minder grondig gekauwd te hebben om hem door te kunnen slikken.

Slecht kauwen kan helaas allerlei nadelen hebben. Zo zorgen de grotere brokjes in je darmen voor meer bacteriële activiteit, en dus voor meer gasvorming, met een opgeblazen gevoel tot gevolg. Ook neem je de voedingsstoffen zo moeilijker op. Het is dus onverstandig om half gekauwde happen door te spoelen!

Meer vochtretentie?

Ook wel eens gehoord: door water tijdens het eten te drinken, ga je meer vocht vasthouden. Je lichaam zou het water niet goed af kunnen voeren als het intussen ook met de vertering van vast voedsel bezig is.

Dat is gelukkig onzin. Meer water drinken is juist goed voor het functioneren van je nieren, die de vochtbalans in je lichaam reguleren. Wanneer je dat water drinkt, en of dat tijdens de maaltijd gebeurt, maakt dan vervolgens niets uit.

Verdunde maagsappen?

Een andere waarschuwing is dat water tijdens het eten je maagsappen zou verdunnen. Daardoor wordt je eten minder goed verteerd. Een vergelijkbare theorie: het water vergroot de doorstroomsnelheid in je maag, waardoor het eten korter met het maagzuur in aanraking komt.

Beide verhalen zijn gelukkig onzin. Je spijsvertering is prima in staat om zich aan een gemengde maaginhoud aan te passen. Vloeistoffen worden inderdaad sneller doorgespoeld, maar dat betekent niet dat onverteerde vaste stoffen daarin ‘meegesleurd’ worden. Je eten blijft gewoon wat langer achter.

Brandend maagzuur?

Ten slotte wordt drinken tijdens het eten nog wel eens afgeraden in verband met brandend maagzuur. Het zou de kans op reflux, het terugstromen van maagzuur, kunnen vergroten. Heb je er sowieso al snel last van, dan is drinken tijdens de maaltijd dus niet verstandig.

Hoewel dit waar is, moet wel opgemerkt worden dat water de kans op brandend maagzuur niet erg veel groter maakt. Alcohol en water met prik hebben die werking veel sterker. Tenzij je er dus duidelijk de gevolgen van voelt, is dit geen reden om je glaasje water te laten staan.

Drinken tijdens het eten: ongezond of niet?

Kortom, kun je nu wel of geen water drinken tijdens het eten? In principe zijn er geen grote bezwaren tegen. Je moet alleen een beetje uitkijken dat je het niet als vervanging voor goed kauwen gaat gebruiken. Door alleen een slok te nemen als je mond echt leeg is, voorkom je dat probleem gelukkig vrij eenvoudig.

Verder kan water drinken tijdens het eten juist een goede manier zijn om te voorkomen dat je te veel eet. Zeker als je af en toe pauzeert om een slokje te nemen, kun je meteen checken of je niet gewoon al vol zit. Zo voorkom je onnodige calorieën, en dus onnodige gewichtstoename!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Waarom je junkfood beter kunt laten staan!
  • 7 tips voor een optimale hydratatie
  • Je immuunsysteem versterken: praktische tips!
  • Kun je gezond dik zijn, of is dat een fabeltje?
  • Hoe gezond is een 'broodje gezond' eigenlijk? 
  • Praktische tips tegen ondergewicht!
  • Een gezond ontbijt: tips én 7 recepten!
  • Menstruatiepijn verlichten: 10 tips!
  • Hoe krijg je meer energie door voeding? 7 tips
  • Manuka honing: een nieuw wondermiddel?

Categorie: Gezondheid

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Leovanschip@hotmail.com zegt:

    21 juli 2023

    Een informatief artikel.

    Beantwoorden
  2. h zegt:

    23 februari 2023

    Prima artikel.mijn familie vertelde me nl. Dat water drinken tijdens mijn warm eten , ongezond was ik moest een kwartier voor of een half uur erna water drinken.
    Ik ben86 jaar en drink al zolang ik leef water bij de maaltijd soms 1soms 2glazen.
    Hiermee wil ik gewoon doorgaan wat is uw mening
    Groetjes Helma

    Beantwoorden
  3. w. van Brenk zegt:

    24 maart 2021

    mijn vraag: hoe met kleine kinderen, vooral als ze "slechte" eters zijn?

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      24 maart 2021

      Hoi,

      Dat is niet onze specialiteit. De oplossing kan ook erg uiteenlopen. En wat is 'slecht'? Heb je te maken met een peuter in de peuterpuberteit. Of begint hun zelfbewustzijn op te komen? Algemene tips zijn om het in ieder geval gezellig en ontspannen te houden. Goed voorbeeld doet volgen. Een kind zal in de meeste gevallen echt wel gaan eten als het honger heeft. Tenzij er natuurlijk echt wat aan de hand is.

  4. Dirk zegt:

    17 maart 2020

    Interessant, wat zijn je bronnen?

    Beantwoorden
    • Thomas zegt:

      10 april 2021

      De enige echt relevante vraag en hier is dan geen reactie op..

  5. Hannie. zegt:

    13 maart 2020

    Ik hoorde gisteren, dat het heel slecht voor je maagvetten is, voor het verteren daarvan, om direct na het eten een glas water te drinken. Is dit zo

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      20 maart 2020

      Hoi Hannie, naar mijn weten is er geen betrouwbaar onderzoek dat significant verschil laat zien voor de vertering als je water bij het eten drinkt. (Bier en wijn zijn een ander verhaal: dat kan tot klachten leiden.) Zo lang je er geen last van krijgt, lijkt het me dus geen probleem :-)

  6. Monica zegt:

    2 januari 2020

    ik weet sinds kort dat ik osteoperose heb normaal dronk ik altijd water of thee voor en na het eten nu werd mij verteld dat ik minstens een half uur voor en een uur na eten niks mag drinken dit valt mij heel erg zwaar en ik slik mijn vitaminen nu zonder drinken door gelijk met eten en dan nog een vraag die tegenstrijdig is calcium magnesium met vitd en c daarvan zei men voor het slapen maar mij werd aanbevolen deze ook tussen de maaltijd te slikken in verband met de olie???

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      13 januari 2020

      Hi Monica,

      Om medische redenen kan het inderdaad wel verstandig zijn om niet te veel te drinken rond het een. Wat de vitamines betreft: met name vitamine D kan alleen goed opgenomen worden in combinatie met vette voedingsmiddelen. Aangezien je die vlak voor het slapen niet eet en bij de maaltijd eerder, kan het inderdaad een goed idee zijn om je vitamines bij de maaltijd te nemen!

  7. Mara zegt:

    6 juni 2018

    Ik heb geleerd bij de ayurvedische eetrichtlijnen dat water drinken tijdens het eten het zuur in de maag verdunt, waardoor het verteren langzamer of slechter gaat en daarom niet optimaal is. Je zou dus beter 30 minuten voor het eten kunnen drinken of juist 2 uur na het eten, maar niet tijdens. Ikzelf vind dit vergezocht, en ik vraag me af hoe waar het is dat water de pH echt wezenlijk verhoogt en ook daadwerkelijk van invloed is op de spijsvertering. En als dat laatste al waar is, hoe erg is dat dan? Jullie concluderen dat het hoogstens wat langer duurt voordat het proces in de maag klaar is als je drinkt tijdens het eten. Hoe erg is dat nou? Wat vinden jullie van de ayurvedische theorie over water drinken tijdens het eten? Zit er wat in, of maakt het alleen in de marge verschil uit en is het dus totaal niet belangrijk?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      9 juni 2018

      Hi Mara, de ayurvedische regels zijn vaak niet zo wetenschappelijk onderbouwd. Dat betekent niet dat je er niets aan kunt hebben, maar ze kloppen ook niet altijd ;-) Water heeft inderdaad weinig invloed op de pH-waarde van het maagzuur. Je kunt er natuurlijk alsnog voor kiezen om niet bij het eten te drinken, als je dat gewoon prettiger vindt, maar het is zeker niet noodzakelijk!

  8. John Besselink zegt:

    15 maart 2018

    Interessante stukjes. Ik zal vaker kijken.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      15 maart 2018

      Leuk om te horen, John!

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy