Over het beste dieet zijn we het nog niet eens met z’n allen. Halverwege vorige eeuw kreeg vooral (verzadigd) vet de schuld van alle welvaartsziekten, maar na verloop van tijd werd duidelijk dat snelle suikers veel kwaadaardiger waren. De laatste paar jaar kwam het belang van plantaardige diëten sterk naar voor. De oplossing voor een gezond en vitaal leven is volgens sommigen om enkel nog plantaardig te eten. Maar onlangs liet ook de tegenpartij van zich horen, de voorstanders van het carnivoordieet. Een dieet gebaseerd op vlees lijkt in de eerste plaats absoluut niet wat ons lichaam nodig heeft, maar toch zijn er ook verrassend veel voordelen.
Wat is het carnivoordieet?
Het carnivoordieet is in zekere zin exact het tegenovergestelde van een vegetarische levensstijl. Het dieet schrijft voor dat je niets anders eet dan vlees en (optioneel) andere dierlijke producten, zoals melk en eieren. Bij deze manier van eten krijg je dus een heleboel eiwitten, vetten en ijzer binnen, en vrijwel geen koolhydraten.
Het dieet bestaat dus hoofdzakelijk uit:
- Rood vlees: varken, lam en wild
- Wit vlees: kalkoen, kip, vis en schelp- en schaaldieren
- Orgaanvlees: lever, nieren, hart en beenmerg
- Eieren: van kippen, eenden en ganzen
- Zuivel: boter, kaas en room
Het verschil met keto en paleo
Het carnivoordieet heeft veel gelijkenissen met het ketogene dieet en Paleo, maar is niet hetzelfde.
- Het ketodieet is hoog in vetten en eiwitten en laag in koolhydraten. Maar het zegt niets over de bron van de voeding. Je kan bij een ketodieet dus prima groenten eten of zelfs helemaal vegetarisch zijn.
- Het Paleo dieet schrijft wel veel vlees voor, maar in combinatie met allerlei (groene) groenten. En deze groenten zijn niet toegestaan bij een carnivoordieet.
Wat zijn de voordelen van het carnivoordieet?
In wat volgt bespreken we de voor- en nadelen voor je gezondheid. Het duurzame en ethische aspect laten we hier achterwege. Laten we beginnen bij de voordelen:
Insulineresistentie
Een groot deel van de Westerse bevolking lijdt aan insulineresistentie, ook al is er nog lang geen sprake van diabetes. Te vaak en te koolhydraatrijk eten put de pancreas uit en maakt de lichaamscellen ongevoelig voor insuline. Door koolhydraten te schrappen hoeft er niet zoveel insuline meer geproduceerd te worden en kan de insulinegevoeligheid van de cellen weer herstellen. Dit heeft een positief effect op de preventie van diabetes type 2.
Minder anti-nutriënten
Minder plantaardige voedingsmiddelen betekent vreemd genoeg ook minder anti-nutriënten. Denk maar aan gluten uit granen, fytinezuur in noten en de groep van de fodmaps. We worden elke dag aangespoord om meer planten te eten, maar planten bevatten ook veel stoffen om zich te beschermen tegen "vijanden" zoals onder andere de mens.
Auto-immuunziektes
Auto-immuunziektes ontstaan vaak in de darmen als gevolg van het eten van te veel anti-nutriënten. Er is nog veel onderzoek nodig, maar bij sommige aandoeningen zoals auto-immuunziektes en virusziektes zoals Lyme kan een carnivoordieet het immuunsysteem ontlasten en een positief effect hebben op het ziekteverloop.
Hart- en vaatziekten
Het carnivoordieet bevat erg veel (verzadigd) vet en eiwitten, iets wat we vaak associëren met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Maar deze interpretatie dateert nog vanuit vorige eeuw. Steeds meer studies tonen aan dat vooral suikers de boosdoener zijn voor deze welvaartsziekten.
Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 10% van je dagelijkse energie uit verzadigd vet te halen. Wanneer je alleen dierlijke producten eet, zit je daar al snel ruim boven. De voorstanders van het carnivoordieet zijn het hier echter niet mee eens.
In Noord-West Alaska eten de Inuit bijvoorbeeld bijna uitsluitend vet en “blubber” en nauwelijks enige vorm van plantaardige voeding. Maar het voorkomen van hart- en vaatziekten is er wel 10 maal lager dan bij ons.
Betere lichaamssamenstelling
De aantrekkingskracht van het carnivoordieet voor veel sporters en mensen die willen afvallen is het feit dat je vrijwel geen koolhydraten binnenkrijgt. Daar komt nog bij dat alles wat je eet een heleboel eiwitten bevat.
Door minder koolhydraten te eten stijgt je insulinegevoeligheid en stimuleer je je lichaam om over te schakelen op vetverbranding. De inname van vetten en een lager gehalte aan suikers heeft ook een positieve impact op je testosteronlevels. In combinatie met een hoge dosis eiwitten val je dus makkelijker af en bouw je sneller spieren op.
Wat zijn de valkuilen van het carnivoordieet?
Het carnivoordieet heeft dus wel wat voordelen, dat moeten we toegeven. Maar je buikgevoel zegt vast ook dat dit dieet niet perfect is en vele valkuilen heeft. Sommige nadelen zijn al bekend, vooral op korte termijn. Voor de lange termijneffecten is nog niet voldoende epidemiologisch onderzoek gedaan, wat het lastig maakt om dit dieet volledig naar waarde te beoordelen.
De keto griep
Net als met het keto dieet zal je lichaam bij een carnivoordieet moeten overschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding en de aanmaak van ketonen.
Hoewel dit op langere termijn positief is voor je lichaamssamenstelling en een stabiel energieniveau zal je in de tussenfase heel wat weerstand ondervinden.
Enkele symptomen van deze overgangsfase of dus de “keto griep” zijn: maagklachten, pijntjes en kwaaltjes, vermoeidheid, hoofdpijn en focusproblemen.
Hormonale disbalans
Door je dieet zo radicaal om te gooien zullen ook je hormonen reageren. Als je plots geen koolhydraten meer eet, zal je lichaam er alles aan doen om je aan te zetten om toch naar suikers te grijpen. Dit ondervind je in de vorm van geïrriteerdheid en een sterk wisselend humeur.
De lagere insulinelevels gaan gepaard met een verhoogde cortisollevel, wat gelinkt is aan stress en angstigheid. Gelukkig duurt het slechts een kleine week totdat je hormonen weer stabiliseren.
Verteringsproblemen
De verteringsproblemen komen meestal niet door een tekort aan vezels. Integendeel, veel mensen voelen zich vaak beter door de vezelinname te beperken.
Maar in de beginfase van het dieet is je pancreas niet in staat om voldoende lipase te produceren, het enzym om vet te verteren. Het gevolg is dat je niet alle vetten kan verteren, je krijgt diarree en voelt je leeg en vermoeid. Om dit op te lossen kan je extra lipase innemen of geleidelijker overschakelen.
Vitaminetekort
Geen koolhydraten betekent ook: geen fruit of groente. Dat betekent dat je een heleboel vitaminen misloopt die je normaal gesproken uit deze voedingsmiddelen haalt. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, dat voorkomt dat je scheurbuik krijgt.
Aanhangers van het carnivoordieet halen vaak aan dat lever van verschillende dieren ook vitamine C bevat en dat een mens niet zo veel vitaminen nodig heeft als vaak wordt gedacht. Hoewel het waar is dat lever ook vitamine C bevat, valt dit eigenlijk in het niets bij de vitaminen in groente en fruit. Kippenlever bevat de meeste vitamine C: 18 mg per 100 g. Een sinaasappel, ter vergelijking, bevat 53 mg vitamine C per 100 g. Je moet dus heel veel vlees eten om voldoende vitamine C binnen te krijgen.
En dan zijn er ook nog alle andere vitaminen die je nodig hebt om gezond te blijven. De bewering dat de mens niet zo veel vitaminen nodig heeft als vaak wordt gedacht is overigens niet wetenschappelijk onderbouwd. Wel wijst veel onderzoek uit dat de mens wel degelijk voldoende vitaminen nodig heeft om gezond, sterk en gelukkig te blijven.
Het mentale aspect van een carnivoordieet
Alan Levonovitz van Vice beschrijft dit in zijn artikel over zijn ervaringen met het carnivoordieet als het allerzwaarst: een mens wordt er heel ongelukkig van om zo’n beperkend eetpatroon te hebben. Je kunt nooit gezellig een kopje koffie of een biertje doen op een terrasje, je mag op een verjaardag of een ander feestje waarschijnlijk geen van de aangeboden snacks, samen eten met anderen wordt een hele opgave omdat jij geen volledige maaltijden mag eten.
Het is niet voor niets dat eten in vrijwel iedere cultuur een grote rol speelt; het vormt een groot deel van onze sociale interacties en we worden gelukkig van lekker en goed eten. Je moet je afvragen of het je strikte dieet waard is als je geen ‘comfort food’ meer mag, geen gezellige diners meer kan bijwonen en nooit meer wat lekkers kan snacken.
Is het carnivoordieet gezond?
Hoewel je veel weerstand kan ondervinden tegen dit dieet, moeten we ook open staan voor al de voordelen die het kan bieden. Maar net als elk ander extreem en eenzijdig dieet loop je het risico op enkele tekorten. In plaats van die tekorten aan te vullen met supplementen zou het misschien verstandiger zijn om een minder exclusief dieet te kiezen.
Het carnivoordieet opent wel de ogen en laat zien dat ook planten niet heilig zijn. Afhankelijk van jouw persoonlijke levensstijl en doelstellingen kan je zelf bepalen of je meer plantaardig of (tijdelijk) meer dierlijk wil eten. Meer onderzoek in de toekomst zal hopelijk meer helderheid brengen over dit onderwerp.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Erwin zegt:
Ik wil er graag mee beginnen maar vraag me af hoeveel gram vlees per dag gewenst is? En hoe vaak per dag?
Madeline zegt:
Ha Erwin, supergoed dat je gaat experimenteren! 30 dagen minimaal, merk je dan nog niets dan is het helaas pindakaas voor jouw geëvolueerde mensenlichaam. Ik was na 4 weken iets van 5KG lichter en in de maanden daarna vloog het eraf.
In het begin zou ik je adviseren te eten tot je "lekker vol zit." Niet plofkippetje vol, maar Lekker vol. Zodra je weer trek voelt opkomen kun je nog wat meer nemen. Eieren zijn daarin goedkoper als vulmateriaal. De karbonades van de Aldi, of vleestapas zijn een aanrader qua prijs. Wel proberen zoveel mogelijk vlees te eten, in combinatie met de eieren en de 10% Griekse Yoghurt. Ik gebruikte eerst nog wat Paranoten, vanwege de smaak, later niet meer (geeft je lichaam zelf wel aan). Een bottenbouillon is lekker als booster in de middag als je het nodig bent (kip of rund van bijvoorbeeld het merk Soepfabriek).
Mocht je echt wat richtlijnen willen dan is dit een goede website met wat weekmenu's: https://carnivorestyle.com/carnivore-diet/meal-plans/
Hope it helps en succes!
Groftick zegt:
Als we terug de prehistorie in gaan zien we dat mensen uit de koude gebieden idd gedijen op vlees, het DNA heeft zich aangepast, mensen uit de warme gebieden gedijen op alkalische en magnetische voeding, deze twee staan geheel los van het vegetarische. De mensen vanuit de koude gebieden waren ook veelvoudig kannibalen, zo aten ze de doden en zieke op, de mensen uit de warme gebieden hadden fruit en groentes om zich heen waarmee ze die zieken konden doden, vandaar dat Europa heel erg veel kannibalisme kenden zelfs toen het verboden werd gingen Nederlanders en duisters gwn door. Als we denken aan kannibalisme wordt er vaak verwezen naar Afrika, maar van de 2000 stammen waren er maar twee of drie die aan kannibalisme deden terwijl in Europa werd kannibalisme oa als geneeswijze gezien. Als men zich in het onderwerp gaat verdiepen komt men voornamelijk tegen dat er door de Europeanen en westerlingen veelvoudig wordt gewezen naar andere landen, dit om de schaamte te verbloemen, er is geen continent ter wereld geweest waar kannibalisme zich zowat tot elke huishouden reikten en heel normaal was.
Groftick zegt:
oww typ fout / , de mensen uit de warme gebieden hadden fruit en groentes om zich heen waarmee ze die zieken konden doden,------doden moet voeden zijn!
Inie Berkvens zegt:
21-5-202 Jnie Ik doe het nu 2 weken en voel me prima. Eet alleen vlees vis ei en kaas.
Erik zegt:
Ik denk dat voor elk dieet wel een voordeel te zeggen is. Ook zal het dieet per persoon verschillend zijn voor succes omdat niet elk lichaam alle voedingsstoffen op dezelfde manier verwerkt...denk aan allergieën of een snelle metabolisme
Uiteindelijk heeft wel ieder lichaam en elk mens dezelfde vitamine en voedingsstoffen nodig om goed te functioneren en gelukkig te blijven dus blijft een gevarieerd dieet ( zoals onze voorouders altijd geleefd hebben...opportunistisch eten zoeken en jagen...nooit 1 vast dieet hadden en seizoensgebonden eten hadden) van belang.
Kimberley zegt:
Zeer interessant
Wout zegt:
Ik eet nooit fruit
Hans zegt:
Dank u voor uw prachtige beoordeling over het carnivoor dieet . Zelf gebruik ik al twee jaar nauwelijks groenten ; het smaakt me niet eens meer. Ik leef voornamelijk op alle soorten vis , vlees , eieren en schelp dieren .Wel eet ik regelmatig fruit zoals kersen , bramen , frambozen en aardbeien. Ik voel me er prima bij . Zeker geen overgewicht door overtallig
buikvet .
Mijn mening is dat de Neanderthalers , onze verwante voorouders de gruwelijke tienduizenden jaren durende Saale ijstijd met succes hebben overleefd ! Wat later de Cro Magnon mensen . Allemaal jagers en vissers geweest , overleefden zonder de ons nu bekende groenten .
Ik denk dat zelfs nu nog de afgelegen wonende Inuit volken ( Eskimo's ), nu nog zo gezond kunnen over leven ?
Tientallen dieren soorten leven van een uitsluitend carnivoor dieet en gedijen prima ! Nogmaals bedankt voor uw leerzame reportage !
Pieter de Wit zegt:
Bedankt Hans, :-)
Mike zegt:
Ik heb het ruim 4 maanden geprobeerd en werd doodziek. Ik kreeg huid uitslag en op verschillende plekken ontstekingen.
Geen aanrader!
Anoniem zegt:
Heb je kwaliteit vlees gegeten, biologisch en gras gevoed. Dieren die in ruime wei leven?
Pieter de Wit zegt:
Hoi, het is inderdaad belangrijk om appels met appels te vergelijken. Het is niet altijd vanzelfsprekend of duidelijk in onderzoek met betrekking tot voeding, maar je moet het altijd in je achterhoofd houden.
Pjotr zegt:
Alles wat hierboven staat is onzin. Het is bewezen dat een mens gelukkiger wordt en minder kans heeft op een depressie als hij een vleesdieet volgt. Met een vleesdieet raak je wel degelijk al je vet kwijt, je bent energiek en hebt geen honger. Dat komt omdat je lichaam stopt met het produceren van insuline. Ook het stukje over verzadigde vetten klopt van geen kant. Een mens kan prima leven op alleen vlees en zal van veel klachten verlost worden. Probeer het zelf eens 2 weken zou ik zeggen
Pieter de Wit zegt:
Hallo Pjotr,
Bedankt voor je feedback. Het insulineverhaal is zeker belangrijk. Maar over hoeveel vlees de mens moet eten zal nog een poosje gediscussieerd worden denk ik.