Appelstroop komt veelvuldig terug in allerlei lijstjes van gezond broodbeleg. Niet zo gek, want appels zijn natuurlijk hartstikke gezond – dan zal die stroop dat ook wel zijn, toch? Helaas zullen trouwe lezers van deze blog wel weten dat de waarheid vaak wat ingewikkelder zit. Zo zijn appelsap en andere vruchtensappen ook niet echt een heel gezonde keuze te noemen…
Dus hoe zit het dan met appelstroop? Wat zit er nu eigenlijk precies in, en welke voedingswaarden levert dat op? Is het inderdaad zo’n geweldige leverancier van ijzer? Alle antwoorden lees je in de blog van vandaag!
Niet alleen appel!
Een eerste punt dat veel mensen vergeten is dat appelstroop vaak niet alleen uit appel bestaat. Dat zou voor fabrikanten namelijk een relatief dure aangelegenheid zijn. Om die reden kiezen ze ervoor om een deel van de appel door suikerbiet te vervangen. Hoe de verhouding er precies uitziet verschilt een beetje per fabrikant.
Een klein aantal merken, zoals Crombach, gebruikt echt alleen appel; in dat geval is er voor iedere 100 gram stroop 700 gram appels nodig. Gemiddeld zit er in appelstroop echter maar 180 gram appel per 100 gram stroop. De rest – maar liefst 70% van het product! – bestaat uit geconcentreerde suikerbiet. Lees dus altijd goed de ingrediënten om te checken of je wel echt appel aan het eten bent.
Vitamines en mineralen
De voedingswaarde van appelstroop is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van de soort die je koopt. Appels en suikerbieten bevatten niet dezelfde vitamines en mineralen. Voor de macro’s maakt het echter weinig uit.
Appelstroop bestaat - of je nu een merkt koopt met pure of appels of met toegevoegde suikerbiet - bijna volledig uit koolhydraten. Het aantal vezels valt een beetje tegen en varieert per soort, zo'n 3 tot 5 mg per 100 gram, wat betekent dat het vrij snelle koolhydraten zijn.
Gemiddeld zitten er daarnaast vooral B-vitamines in appelstroop: B1, B2 en B6. Vooral de mineralen dragen echter bij aan de gezondheidswaarde van de stroop. Appelstroop staat natuurlijk bekend om zijn ijzergehalte, waar we het zo nog even uitgebreider over zullen hebben. Daarnaast bevat het natrium en vooral kalium, wat gunstig is voor je bloeddruk. Ook zitten er fosfor, calcium en magnesium in.
Suiker in appelstroop
Laten we eerst nog even uitgebreider ingaan op die koolhydraten. Hier wordt de hoeveelheid suikerbiet in jouw appelstroop interessant. Naarmate de stroop meer suikerbiet bevat, zitten er namelijk ook meer koolhydraten in, waarvan bovendien een groter deel uit snelle koolhydraten bevat.
Nog even een snelle herhaling: koolhydraten zijn op zichzelf niet ongezond, maar snelle suikers hebben wel degelijk nadelen. Dat betekent dat je dus beter voor pure appelstroop kunt gaan eten als je er toch van wilt kunnen genieten! Combineer het dan het liefst met volkoren brood met lekker veel vezels, zodat de opname van de suikers geleidelijker verloopt.
Appelstroop ijzer
Goed, dan nog even over dat ijzer dat we eerder al noemden. Als mensen appelstroop gezond noemen, is dat vaak vooral omdat het zo veel ijzer bevat. En het is absoluut waar dat het ijzergehalte hoger is dan dat van heel veel andere producten! 100 gram appelstroop bevat ongeveer 12 mg ijzer. Eén belegde boterham levert daarmee al zo’n 3 mg ijzer op (als je het brood zelf even niet meerekent, natuurlijk).
Dat is een indrukwekkende hoeveelheid, als je bedenkt dat de ADH voor mannen 9 mg is, en voor vrouwen 15 mg. Ter vergelijking, 100 gram biefstuk levert maar tussen de 2 en 3 mg ijzer op. En dat terwijl vlees vaak als de andere belangrijke ijzerbron gezien wordt!
Het probleem? Dit geldt alleen voor de appelstroop die voor een groot deel uit suikerbiet bestaat. In appels zelf zit namelijk van nature weinig ijzer. Dus neem je een merk zoals Crombach? Dan hoef je het voor het ijzergehalte in ieder geval niet te doen! Nog een nadeel van het ijzer in appelstroop is dat het hier om plantaardig ijzer gaat. Voor je lichaam is dat relatief wat moeilijker op te nemen dan dierlijk ijzer.
Appelstroop gezond of niet?
Alles bij elkaar genomen kunnen we dan onze grote vraag beantwoorden: is appelstroop gezond of niet? Het hangt er hier dus een beetje vanaf voor welke appelstroop je kiest. Wanneer het product voor driekwart uit suikerbiet bestaat, kunnen we het moeilijk heel verantwoord noemen.
Appelstroop die wel echt uit (bijna) alleen appel bestaat, is net even een ander verhaal. Het is relatief calorierijk, het is daarom af te raden om er dagelijks bergen van te eten, maar af en toe een beetje is prima. Zeker als je het combineert met andere producten die meer vezels bevatten. Eet je appelstroop omdat je meer ijzer wilt binnenkrijgen? Dan zijn er gezondere ijzerrijke voedingsmiddelen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
René zegt:
Het is misschien handig dat om te melden dat rinse appelstroop alleen appelstroop is waar suiker aan is toegevoegd van suikerbieten en of glucose. Dat rinse is een verplichte vermelding volgens de warenwet.
Henk Blom zegt:
Dat wordt dan wel een heel dik belegde boterham die 3 gram ijzer levert. Daar moet dus zo'n 25 kg. appelstroop op.
Immers een boterham met appelstroop levert 3 gram ijzer, 100 gram appelstroop levert 12 mg. op. Dus ruwweg 80 maal 100 gram appelstroop is 1 gr. ijzer.
Mark zegt:
Dag Henk,
Bedankt voor je reactie.
Foutje in het artikel. Het moet natuurlijk zijn: 3 mg gram ijzer en niet 3 gram.
Dus een portie op een boterham (25 gram) bevat ongeveer 3 mg gram ijzer.
Bedankt voor de feedback!