In bijna iedere voorraadkast ligt wel een bol knoflook. Al eeuwenlang eten we het. Waarom eten we het zoveel terwijl niemand de volgende ochtend wakker wil worden met knoflookadem? En wat is het eigenlijk? Is het wel gezond? Of knoflook gezond is en waarom lees je hieronder.
Hoe gezond is knoflook?
Knoflook is familie van de ui, prei en bieslook. Het wordt al duizenden jaren gegeten en vroeger gebruikt als medicijn, lustopwekker en tegen allerlei andere kwaaltjes. Het zou ook kracht en moed geven aan Griekse atleten en een oplossing zijn voor impotentie en hartziekten.
Toch werd het vroeger niet door iedereen in grote mate gegeten. Dit was vanwege de sterke geur, maar ook omdat de rijke mensen niet hetzelfde wilden eten als de armen.
De voor- en nadelen
Toch waren we er dus al heel snel achter dat het eten van knoflook voordelen heeft. Wetenschappers hebben dit inmiddels uitgebreid onderzocht. Maar nog steeds kennen we niet alle voordelen.
De kleine teentjes knoflook zitten in ieder geval bomvol met allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen zijn goed voor het immuunsysteem en helpen tegen hart- en vaatziekten. Ook beschermt het mogelijk tegen kanker en luchtweginfecties. Deze onderzoeken lopen nog steeds.
Is knoflook dus gezond? Ja. Maar let op! Je zult soms onmogelijke hoeveelheden moeten eten om de voordelen ervan te ondervinden. En niet iedereen is hetzelfde. Het kan zijn dat je allergisch bent voor knoflook. Het eten ervan kan dan zorgen voor buikpijn, winderigheid en brandend maagzuur.
Waarom is knoflook gezond?
Wat hebben die kleine teentjes knoflook in zich dat zo goed voor ons is? Ze bevatten een hele reeks aan gezonden stoffen, zoals:
- vitamine A en C
- vitamine B1 en B6
- calcium
- ijzer
- koper
- kalium
- fosfor
Allicine
Het stofje dat knoflook zo bijzonder maakt is allicine. Allicine staat niet in het lijstje van gezonde stoffen. Het ontstaat pas wanneer je de knoflook kauwt, perst of snijdt. Het is het meest effectief wanneer je snijdt.
Allicine helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, omdat het je cholesterol en bloeddruk verlaagt en bloedstolling vermindert. Het helpt het immuunsysteem door de cellen te ondersteunen die schadelijke stoffen uitschakelen. Daarom wordt gezegd dat het helpt bij het voorkomen van een verkoudheid en ook tegen schadelijke bacteriën in je maag en darmen.
Knoflook is niet alleen goed voor je wanneer je het opeet. Je kunt het ook op je huid gebruiken. De ontstekingsremmende stoffen helpen bij het genezen van wondjes, acne en insectenbeten.
Welke knoflook is gezond?
De verse bollen knoflook in de winkel ken je waarschijnlijk wel. Maar in supermarkt, speciaalzaken en online vind je het in allerlei vormen en maten.
Poeder, vlokken en pasta
Knoflookpasta bestaat uit gemalen verse knoflook, olie en conserveermiddelen. De pasta bestaat dus uit meer ingrediënten en is dus ook niet hetzelfde qua voedingswaarden.
Net als de pasta, zijn poeders en vlokken veel milder van smaak en handig wanneer je niet van een hele sterke knoflooksmaak houdt. Het scheelt snijwerk en je handen ruiken stinken na het koken niet.
Verse tenen worden echter ook minder sterk van smaak wanneer je ze langer kookt. Voor de smaak maakt het eigenlijk niet uit welke soort je gebruikt. Kies wat jij het lekkerst vindt!
Producten met allicine
Voor de gezondheidsvoordelen maakt het echter wel uit wat je eet. Zoals je hebt gelezen is het de stof allicine die zorgt voor alle voordelen. Let daarom bij het kopen van knoflookproducten op of er ook (genoeg) allicine in zit. Dat is bij lang niet alle producten het geval en het kan ook lastig zijn om daar achter te komen.
Houd je niet van knoflook, maar wil je wel de voordelen? Dan kun je een knoflooksupplement nemen. Ook dan is het belangrijk dat het allicine bevat.
Wees voorzichtig met supplementen wanneer je ook andere medicijnen gebruikt, zoals bloedverdunners. Overleg eerst met je huisarts als je niet zeker weet of de supplementen veilig zijn in combinatie met andere medicijnen.
Is knoflooksaus ook gezond?
Lang niet alle knoflookproducten bevatten allicine. Maar dat maakt ze niet gelijk ongezond. Knoflookpoeder en vlokken bestaan uit niets anders dan knoflook. In knoflookpasta en knoflooksaus daarentegen zitten ook andere ingrediënten.
De toegevoegde ingrediënten en de hoeveelheid die je eet maken iets gezond of ongezond. In knoflooksaus zit overigens bijna geen knoflook. Maar 1,5 tot 2%! Het bestaat voornamelijk uit water, olie en smaakversterkers.
In de meeste sauzen die je in de winkel vindt is ook suiker toegevoegd. Al met al is het een calorierijke saus die je niet kunt vergelijken met een verse teen knoflook. Het is daarom gezonder om zelf knoflooksaus te maken of het op een andere manier in je eten te verwerken.
Koken met knoflook
Zoek je inspiratie om te koken met knoflook of wil je eens wat nieuws proberen? Neem dan eens een kijkje bij onze vele honderden gratis recepten. Houd jij van knoflook en heb je een favoriet recept wat we zeker eens moeten proberen? Laat het ons weten in een reactie.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Bols Johan zegt:
Zeer leerzame informatie ter bevordering van de gezondheid.
Dank U wel.✍️
Annemieje zegt:
Is 5 teentjes knoflook eten per dag slecht
Ineke zegt:
Hoi Annemieje,
5 teentjes knoflook per dag kunnen geen kwaad.
Caroline zegt:
Hallo, ik heb pas gerookte knoflook gekocht aan een streng. Ruikt heerlijk en zou langer houdbaar zijn, is dat even gezond als verse knoflook? Het is koud gerookt.
Ook heb ik teentjes knoflook in een potje onder olie gezet zodat je snel een teentje kan pakken en de olie is heerlijk. Vraag me af hoelang je dat kan bewaren en of het net zo gezond is als vers!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Caroline,
Voor zover ik weet zou het roken van knoflook geen nadelige gevolgen moeten hebben voor de voedingswaarde. Klinkt lekker!
De houdbaarheidsdatum van knoflook onder olie zou ik zo snel niet weten, ik zou vooral goed op blijven letten hoe het ruikt. Als je het donker bewaart, denk ik dat het wel eventjes goed moet gaan. Ook hier denk ik weet dat je niet veel voedingswaarden verliest :-)
Dennis zegt:
Ik heb gehoord dat knoflookpoeder honing en yoghurt of melk uitstekend werkt tegen een verkoudheid.
Hoe zit dat?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Dennis, knoflook kan een licht antibacteriële werking hebben, dus het heeft mogelijk wel een beetje effect :-) Baat het niet dan schaadt het niet, zou ik zeggen!
Guido zegt:
Knoflook is heerlijk, zowel rauw als meegekookt wat de scherpte er een beetje uithaalt, maar een lekkere smaak aan eten geeft. Pasta's of rijst
gerechten vooral, of in een aardappel ovenschotel met kaas en komijn.
Een hele knol knoflook 10-12 teentjes gaat er vaak in een gerecht voor
twee dagen. Rauw op een broodje zalm met blaadjes spinazie of sla
vindt ik heerlijk. Knoflook gebruik ik alleen vers, nooit poeder.
Ik kweek ze o.a. ook zelf elk jaar. Probeer eens verschillende soorten.
Lotte (beheerder) zegt:
Goede tips Guido!
Hanny zegt:
Is geroosterde knoflook ook zo gezond? Las laatst een artikel hierover dat het ook gezond is. Roosteren in alufolie met een beetje olijfolie. Dan is de smaak niet zo scherp. Je moest dan 6 teentjes per dag nemen m.v.g.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Hanny,
Geroosterde knoflook is inderdaad ook heel goed voor je :-) Die 6 teentjes per dag is de hoeveelheid waarbij onderzoekers vastgesteld hebben dat er sowieso resultaat is. Maar kom je daar niet aan, dan is wat minder teentjes ook al beter dan niets!
A.Oosterwaal zegt:
Waarom toch hoge bloeddruk en vocht in de benen bij eten van rauwe knoflook.
Lotte (beheerder) zegt:
Helaas is rauwe knoflook niet zo'n wonderkwaal dat het voor alle mogelijke oorzaken kan compenseren... Als je intussen bijvoorbeeld te veel zout eet, gaat knoflook dat niet ongedaan maken. Bij vocht vasthouden en hoge bloeddruk is minder zout eten en meer water drinken vaak een belangrijke eerste stap. Verder kan ook regelmatige beweging veel helpen :-)
Dethoor Marjan zegt:
Beste,
Onlangs heb ik een culinaire ontdekking gedaan. Zwarte look ofwel gefermenteerde look. Nu is mijn vraag; is zwarte look even gezond als de gewone witte look? Of is het nog gezonder?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Marjan,
Zwarte knoflook is minstens zo gezond als witte knoflook! Het bevat zelfs nog wat meer antioxidanten en is dankzij de fermentatie goed voor je darmflora. Lekker blijven gebruiken dus :-)