Nu het coronavirus steeds verder oprukt, willen veel mensen graag weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Hoe hou je dat virus buiten de deur? En als je het toch hebt opgelopen: hoe voorkom je dan dat je er heel erg ziek van wordt?
Het slechte nieuws is dat virusinfecties niet altijd voorspelbaar zijn. Je moet dus een beetje geluk hebben dat je lichaam er niet heel heftig op reageert. Maar je kunt je kansen wel flink vergroten door je weerstand tegen corona en andere virussen te verbeteren.
Wat is je weerstand?
‘Weerstand’ is de overkoepelende term die we gebruiken voor het mechanisme waarmee je lichaam je tegen bedreigingen beschermt. Dat systeem bestaat uit verschillende factoren. Zo spelen je lymfeklieren een grote rol: die maken witte bloedcellen aan wanneer ze een onbekend element zien passeren. De witte bloedcellen gaan vervolgens aan de slag om die dreiging op te ruimen.
Hoe sterk je weerstand is, verschilt van persoon tot persoon. Daar zijn ontzettend veel factoren op van invloed: zowel leefstijl als verdere medische situatie. Heb je bijvoorbeeld een taaislijmziekte of gebruik je zware medicatie, dan is je weerstand vaak wat zwakker. Hetzelfde geldt wanneer je gestrest bent of bijvoorbeeld niet gezond eet.
Je weerstand verbeteren met supplementen?
Zeker in de winter vind je overal druppeltjes en supplementen die beweren dat ze je weerstand verbeteren. Dat gebeurt vaak aan de hand van allerlei kruidenextracten, of enorme bergen extra vitamines. Maar hoe veel zin hebben dit soort producten?
Helaas: dat valt meestal nogal tegen. Zoals gezegd is je weerstand afhankelijk van een complex samenspel van allerlei factoren. Je verbetert dat niet met één simpel poedertje – dat zou alleen mogelijk zijn als het probleem hem in één specifiek punt zat, en dat is zelden het geval.
Extra vitamines en mineralen kúnnen nuttig zijn, maar alleen als je er eerst te weinig van binnenkreeg. Vitamine C staat bijvoorbeeld bekend als de ‘weerstandvitamine’, maar je lichaam kan er maar een bepaalde hoeveelheid van opnemen. De meeste mensen komen daar al prima aan. Als je dan een extra supplement neemt, plas je dat overschot gewoon weer uit.
Vitamine D bij quarantaine
Daar is één mogelijke uitzondering op, namelijk vitamine D. Als je vanwege corona in quarantaine moet blijven, zie je een stuk minder zon dan normaal. Als je een balkon of tuin hebt hoeft er geen probleem te zijn: met een kwartier tot half uur zon op je gezicht maak je alweer voldoende vitamine D aan.
Heb je helemaal geen mogelijkheid om naar buiten te gaan? Dan raadt het Voedingscentrum je wel aan om een vitamine D-supplement te nemen. Dat hoeft alleen zo lang je binnen moet blijven, dus er is geen reden om honderden pillen in te slaan. Met een potje voor een maand heb je voldoende in huis!
Hoe werkt een virus?
Op wondermiddeltjes hoef je dus niet te rekenen voor je weerstand tegen corona. Toch betekent dat niet dat je helemaal niets kunt doen om een virus te bestrijden. Om dat uit te leggen, moeten we eerst even kijken hoe virussen eigenlijk precies werken.
Een virus zoals het coronavirus is een klein pakketje DNA dat niet zelf kan leven. Alles dat het kan doen is een levende cel vinden, die binnendringen en het mechanisme van de cel gebruiken om zijn eigen DNA te gaan vermeerderen. Maar als het zo’n cel niet vindt, valt het al snel uit elkaar.
Hoe snel, dat hangt een beetje af van de omstandigheden. Virussen blijven relatief lang in leven in minuscule druppeltjes water – bijvoorbeeld in de druppeltjes die je uithoest of -niest. Als die druppeltjes worden weggewassen, of als ze simpelweg uitdrogen, kan het virus niets meer.
Eerste verdediging tegen corona: hou het buiten!
Met andere woorden: als je het virus geen gelegenheid geeft om je lichaam binnen te dringen, kan het je ook niet ziek maken. De beste manier om je weerstand tegen corona en andere virussen te verbeteren is dus heel simpel om ze uit je lichaam te houden.
De tips die daarvoor gelden heb je vast al voorbij zien komen, maar we herhalen ze nog maar eens omdat ze écht heel belangrijk zijn:
1. Was je handen!
De meeste mensen krijgen het virus via hun handen binnen. Je raakt een oppervlak aan waar iemand anders op geniest heeft, raakt vervolgens je eigen gezicht aan – en oeps, je hebt het ingeademd. Het virus is dan je lichaam binnengedrongen.
Het advies om veel je handen te wassen heeft dus echt veel zin. Door grondig te wassen wordt het virus van je gezicht gespoeld als je het aangeraakt hebt. Zo kun je toch weer veilig je gezicht aanraken.
2. Raak je gezicht niet te veel aan
Nu kun je natuurlijk niet elke twee minuten je handen wassen. Daarom is het ook verstandig om je gezicht zo min mogelijk aan te raken. De meeste mensen doen dat namelijk ontzettend vaak, met alle gevolgen van dien.
Moeite om je handen van je gezicht te houden? Er zijn wel wat handige trucjes die je kunt gebruiken. Plak bijvoorbeeld pleisters over je vingers: daardoor voelt het zo gek om je gezicht aan te raken dat je het niet meer onbewust kunt doen. Of hou iets anders vast, zoals een stressbal, om je vingers bezig te houden.
3. Nies en hoest in je elleboog
Daarnaast kun je voorkomen dat je andere mensen besmet door zo min mogelijk virusdruppeltjes te verspreiden. De meeste komen vrij wanneer je hoest en niest. Gebeurt dat, doe het dan altijd in je elleboog. Zo beperk je de ‘sproei’ van druppeltjes zo veel mogelijk.
Nies of hoest je uit gewoonte toch in je hand? Zorg dan wel dat je direct daarna je handen wast om te voorkomen dat je het virus overal verspreidt wanneer je iets aanraakt.
Weerstand tegen corona verbeteren
Ook met al deze maatregelen kan het helaas gebeuren dat je besmet raakt. In dat geval moet je lichaam in actie komen om de virussen in je lichaam op te ruimen. Het hangt dan van je weerstand af hoe ziek je ervan wordt.
Zoals gezegd helpen pillen en druppeltjes weinig om je weerstand tegen corona te verhogen. Maar wat kun je dan wel doen? De volgende punten helpen je lichaam om zo weerbaar mogelijk te blijven.
1. Slaap genoeg
Je lichaam heeft genoeg slaap nodig om optimaal te functioneren – en dat geldt ook voor de bestrijding van virussen. Zorg dus dat je netjes je acht uur slaap per nacht haalt, en let ook op de kwaliteit van die uren. Ga dus niet tot vlak voor bedtijd op je telefoon zitten, dan slaap je veel minder diep!
2. Beweeg (maar niet te heftig!)
Beweging is gezond, daar bestaan geen twijfel over. Maar je kunt het ook overdrijven. Extreem zwaar en langdurig sporten is niet goed voor je weerstand. Het kost je lichaam dan namelijk veel energie om te herstellen, zodat je minder energie over hebt om ziekteverwekkers te bestrijden. Lichte en 'normale' beweging is dan wél weer erg goed voor je, onder andere omdat het stress vermindert.
3. Verminder stress
En dat is belangrijk om je weerstand tegen corona en andere virussen te verhogen! Stress kost ook ontzettend veel energie: het houdt je lichaam continu in super-alerte toestand. Probeer regelmatig bewust te ontspannen met een warm bad, ademhalingsoefeningen of een goed boek.
4. Eet gezond
En ten slotte: zorg dat je gezonde maaltijden op tafel zet. Je weerstand heeft die vitamines en mineralen namelijk keihard nodig! Eet dus genoeg groente en fruit, volkoren granen en gezonde eiwitten. Zo heb je de beschikking over alle stoffen die je weerstand gebruikt.
En let op: je kunt gezond eten niet vervangen door minder gezond eten met extra supplementen. Die supplementen maken het effect van te veel suiker en slechte vetten namelijk niet ongedaan. Bovendien zitten er in supplementen ook heel veel hulpstoffen niet die je in natuurlijke voeding wel vindt. Daardoor zijn ze veel minder effectief.
We hopen dat je met deze tips iets kunt! Heb je nog vragen over andere corona-geruchten, dan kun je het ons in de reacties laten weten. We doen ons best je zo snel mogelijk te helpen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Roger zegt:
Heeft er iemand ervaring met deze corona thuistest https://www.flinndal.nl/accessoires/corona-zelftest Ik wil graag liever thuis testen, als dat ik naar een dokter of ziekenhuis moet.
Patrick zegt:
Denk dat vermijden van stress is deze tijd lastig is.
Veel krijgen last van stress, omdat hun partner nu thuis rondhangt en/of dat de kinderen huis zijn.
Ook het ongezond eten met veel binnen zitten wordt gestimuleerd. Zo was wel te zien bij het hamsteren, was de chips voorraden op. Dus mensen eten dan sneller ongezonde dingen (deels om tijd te doden).
Gelukkig mogen we nog naar buiten voor een wandeling of een workout zoals hardlopen en fietsen. Belangrijk toch die frisse neus te halen en te bewegen, al doen mensen dat nu (uiteraard) minder.
Denk dat meer slapen het beste wel lukt nu, aangezien velen thuiswerken, hoef je er (in het algemeen) minder vroeg uit om te gaan werken.
Kortom het valt niet allemaal mee.
Wat ik nog wel mis als tip, is het niet laten gek maken en maar constant alles m.b.t. corona te proberen te volgen. Je gaat je dan ook snel geestelijk slechter voelen en dan kan je je feitelijk al ziek gaan voelen door de gedachte. Ook denk je bij een verkoudheid al snel aan erger en dan ga je je vaak nog sneller slecht voelen. Kortom proberen beetje positief te blijven schilt en rustig blijven en uiteraard voldoen aan alle richtlijnen.
Lotte (beheerder) zegt:
Uitstekende aanvulling :) Constant het nieuws refreshen is inderdaad dé manier om jezelf meer stress aan te praten...