Dat vitamines en mineralen essentieel zijn voor het functioneren van lichaam en brein, weten de meeste mensen wel. Maar deze micronutriënten zijn zeker niet de enige stofjes waar je niet zonder kunt! Andere onmisbare stoffen worden in je lichaam zelf aangemaakt, en hebben daar ook de juiste grondstoffen voor nodig. Eén van die stoffen is de neurotransmitter acetylcholine.
Acetylcholine is niet zo’n bekende stof, maar het speelt een belangrijke rol in je lichaam. Zo heb je het nodig om je geheugen goed te laten werken, en om je energiek en actief te voelen. Je kunt een acetylcholinetekort daarom beter voorkomen!
Wat is acetylcholine?
Acetylcholine is een zogenoemde neurotransmitter: een stofje dat zorgt dat je hersenen kunnen communiceren met je zintuigen en spieren. Zodra je te weinig van een neurotransmitter aanmaakt, vermindert de communicatie in je lichaam. Dat betekent dat je spieren en brein hun taken minder goed uit kunnen voeren.
Acetylcholine heeft twee belangrijke functies: overdracht van prikkels naar de spieren en verbetering van het geheugen. De eerste functie houdt in dat acetylcholine signalen overzet van de motorische zenuwen naar de skeletspieren. Zo weten die dat ze in beweging moeten komen.
Daarnaast draagt de stof bij aan de verwerkingssnelheid van informatie in je brein. Je kunt met voldoende acetylcholine snel en creatief denken en soepel reageren op veranderingen. Ook je geheugen wordt op peil gehouden dankzij deze neurotransmitter.
Acetylcholine tekort
Het zijn dan ook precies deze punten waar het misgaat wanneer je een acetylcholine tekort oploopt. Je wordt een beetje onhandiger in je bewegingen en hebt moeite om snel adequaat te reageren. Sommige mensen krijgen ook last van plotselinge tintelingen in hun lichaam, een gevolg van slecht doorgegeven sensorische prikkels.
Ook mentaal word je trager met een tekort aan deze neurotransmitter. Je hebt vaker moeite om op de juiste woorden te komen, je wordt vergeetachtig en trager van begrip. Ook voel je je minder creatief en heb je minder motivatie om nieuwe informatie te verwerken.
Een laatste kenmerk is dat je meer trek krijgt in vet voedsel wanneer je te weinig acetylcholine aanmaakt. Dat komt omdat choline, een belangrijke bouwstof voor deze neurotransmitter, vooral in vet eten zit! Verderop lees je daar meer over.
Balans met dopamine
Naast een tekort kun je ook te veel acetylcholine hebben. Dat betekent echter niet dat je lichaam te veel van deze stof aanmaakt, maar juist dat je aan andere stoffen een tekort hebt!
Hoe dat zit? Er moet een goede balans bestaan tussen acetylcholine en andere neurotransmitters, vooral dopamine. Acetylcholine activeert de spieren, terwijl dopamine juist rust brengt. Als je te weinig dopamine aanmaakt, kan ook een normaal gehalte aan acetylcholine al tot overprikkelde spieren leiden. Mogelijk heeft zo’n relatief overschot ook te maken met het ontstaan van bijvoorbeeld Parkinson.
Kortom, het is belangrijk om niet alleen op één neurotransmitter te focussen. Ook bijvoorbeeld dopamine en serotonine zijn erg belangrijk voor het functioneren van je lichaam.
Acetylcholine uit voeding
Voor de meeste mensen dreigt echter eerder een acetylcholine tekort dan een overschot. Wat kun je daar nu aan doen?
Het is in ieder geval belangrijk om gezond te eten. Op die manier is je lichaam optimaal in staat om voldoende te produceren van de stoffen die het nodig heeft. Je krijgt met name voldoende choline binnen, de stof die je nodig hebt om acetylcholine aan te maken.
Choline zit vooral in vette producten. Orgaanvlees zoals lever staat bovenaan de lijst met choline-rijke producten, maar daar zijn veel mensen niet zo dol op! Gelukkig bevatten ook andere vette producten choline: eidooiers zijn bijvoorbeeld ook een goede bron.
Andere producten om een acetylcholine tekort op te lossen zijn:
Heb je producten uit dat lijstje al regelmatig op het menu staan? Dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken om je acetylcholine. Maar voel je je de laatste tijd een beetje vergeetachtig en klungelig? Dan is dit het lijstje om nog eens extra op te letten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Rina vd Bent zegt:
Ik heb een burn-out gehad waarin alle vier transmitters zwaar onder druk hebben gestaan. Drie transmitters zijn aan de beterende hand behalve de transmitter die verantwoordelijk is voor geheugen, snelheid in denken, slecht op woorden komen, die transmitter werkt echt nog niet goed. Ik ben 66 en drie jaar geleden echt op de mat komen te liggen. Tinitus en hyperacussis er aan over gehouden. Een darmproblerm met aanvallen en ben aan een dieet begonnen met eerlijk voedsel alles natuurlijk. Alles doe ik wat goed is. Geen aanval meer gehad een jaar lang niet. Maar wel erg last van korte geheugen , laat vaak wat uit mijn handen vallen etc. Kan dat nog opgelost worden? Hartelijke groet Rina vd Bent
Harry Speelman zegt:
Interessant artikel en ook idem een paar reacties waar ik zo mogelijk meer info over zou wllen hebben (gyu 5 mei 2022: hoe/waarom is dit bepaald - bloedtest of urinetest?; Mo 10 sept 2020 over proteine).
Mijn zoon is na 40 jaar zware epilepsie voor 95% vrij van ton-clon insulten. Dit tgv speciale eiwit- en vitaminerijke voeding, waar ook nog veel choline in zit. Momenteel is die voeding door leveringsproblemen niet te krijgen. Andere wel eiwit- en vitaminerijke voeding wordt nu aangevuld met 250mg capsules (plus 250mg inositol).
Zou heel graag, in het kader van epilepsie, ervaringen, tips of andere zinvolle info over choline, acetylcholine en dopamine ontvangen.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Harry, voor dergelijke specifieke vragen raadpleeg je beter een arts of orthomoleculair therapeut.
guy vaneyck zegt:
mijn acetylcholine zou veel te hoog +8 in plaatst van 0,40
wat is daar aan te doen?
Groeten Guy
Pieter de Wit zegt:
Hallo Guy, daarvoor moet je een specialist raadplegen. Ik neem aan dat dit gemeten is voor een bepaalde reden. Hopelijk kan dezelfde persoon je hierbij helpen.
Ine Bollen zegt:
Hallo,hoe bouwt een acethylcholinestofje zich op in het bloed en héeft het ook een depot waaruit het kan putten.Bij medcijn gebruik spreek je over een halfwaardetijd uitgedrukt in getallen.Mijn vraag is,hoe concreet kunnen we ons uidrukken om een gehalte aan te geven.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Ine, de vorming van acetylcholine is erg ingewikkeld. Je kan eens googlen op "metabolic pathway acetylcholine" als je interesse hebt. Wat betreft de voorraad is er phosphatidylcholine die een back-up is voor choline, wat de precursor is van acetylcholine. De halfwaardetijd van acetylcholine zou 6-13 dagen zijn. Maar daar ben ik verder niet van op de hoogte.
Anne zegt:
Wat jij beschrijft als symptomen bij een tekort van acetylcholine ervaren veel vrouwen tijdens of vlak voor de menstruatie. Eigenlijk gek dat wetenschappers nooit in deze hoek gaan zoeken bij menstruatieproblemen.
Pieter de Wit zegt:
Absoluut. Over de menstruatie moet nog veel ontdekt worden denk ik.
roel zegt:
Naast voeding, is ginkgo een hulpmiddel bij dementie?
Werkt de accetylcholine ut voeding zelfde als medicijnen ?
Mo. zegt:
Goedemiddag, zou u kunnen bevestigen dat een groot tekort aan proteïnen na de geboorte en langere tijd daarna, leidt tot een verstoring van de werking van neuro-transmitters en dit ook tot chronische problemen kan leiden?
Alvast bedankt voor de reactie.
Ineke zegt:
Beste Mo,
Dat is een hele specifieke vraag voor iemand die daarin gespecialiseerd is. Helaas heb ik daar het antwoord niet op.
Inebollen@hotmail.com zegt:
Hi.met andere woorden.Als je die stoffen niet neemt of meer van neemt zullen de symptomen af of toenemen.Blijft over de vraag.Als je autoimmuun bent en je elimineert de stoffen die tegelijkertijd nodig zijn voor de opbouw van transmitters dan heb je een ingewikkelde puzzel .
Johan De Saedeleer zegt:
Ja, dit is mogelijk, maar meestal worden de metabolieten van neurotransmitters in urine bepaald
Ine.bollen@hotmail.com zegt:
Kun je ook door een bloedtest aantonen of je in balans bent met andere neurotransmitters?Zo niet hoe weet je dan wat je moet doen? Anders is het tasten in het duister.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ine,
Helaas is er geen handige test voor acetylcholine-niveaus. Het beste is om je goed in te lezen in de effecten die tekorten aan bepaalde neurotransmitters hebben en de voeding waar je ze uithaalt. Als je merkt dat je veel symptomen van bepaalde stoffen vertoont en je eet de bijbehorende voeding niet vaak, is dat iets om aan te werken!