Heb je continu honger? Wil je een uurtje na de maaltijd het liefst al weer verder eten? En lukt het je maar niet om af te vallen, hoe hard je het ook probeert? Goede kans dat het hormoon leptine een deel van het probleem is!
Afvallen is namelijk niet alleen een simpele kwestie van wilskracht. Lichaamsprocessen die gestuurd worden door je hormonen hebben grote invloed op je eetpatroon, en leptine is een van de belangrijkste spelers in dit complexe samenspel. We leggen je in deze blog uit waarom dit hormoon zeker je aandacht waard is!
Wat is leptine?
Leptine wordt ook wel het verzadigingshormoon genoemd: de belangrijkste functie is namelijk om aan je hersenen door te geven dat je voldoende gegeten hebt. Gaat dat goed, dan krijgt de rest van je lichaam vervolgens ook de boodschap dat je geen trek meer hebt.
Leptine wordt aangemaakt in de vetcellen. In theorie zorgt dat voor een handige balans: hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine je aanmaakt, en hoe minder je hoeft te eten. Zo kan je lichaam voorkomen dat je te zwaar wordt. In de praktijk werkt dit evenwicht echter maar tot een bepaald punt. Word je zwaarder, dan wordt leptine een probleem in plaats van de oplossing!
Leptineresistentie
Wanneer je namelijk toch te veel gegeten hebt, en daardoor te veel vet hebt aangemaakt, stijgt je leptineproductie te hard. Je brein krijgt er zoveel van binnen, dat het steeds minder gevoelig wordt voor de signalen van het hormoon. Dit is vergelijkbaar met hoe je minder gevoelig kunt worden voor koffie en alcohol.
We noemen zulke ongevoeligheid leptineresistentie. Deze aandoening heeft tot gevolg dat je brein de signalen van verzadiging niet langer opmerkt en ze dus ook niet naar de rest van je lichaam verspreidt. Daardoor voel je je eigenlijk nooit meer écht verzadigd na het eten.
Nadelen leptineresistentie
Het belangrijkste nadeel van leptineresistentie ligt voor de hand: als je niet verzadigd voelt, blijf je eten. Dat leidt bij veel mensen al snel tot overgewicht en extra vetopslag. Die extra vetcellen maken alleen nog maar meer leptine aan, waardoor de resistentie toeneemt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Ook zijn er nog andere problemen. Als er te veel leptine in je bloed blijft circuleren, vermindert dat de werking van je immuunsysteem. Ook kun je last krijgen van pijnlijke gewrichten, want leptine zorgt dat het kraakbeen in je gewrichten sneller afgebroken wordt.
Ben ik resistent voor leptine?
Lukt het jou maar niet om je hongergevoel te stillen? Dan is het mogelijk dat ook jouw hersenen niet goed meer reageren op het signaal van leptine. Zeker als je vaak honger hebt na maaltijden, veel trek hebt in zoetigheid en vaak eetbuien krijgt, is die kans groot.
Leptineresistentie komt het meest voor bij mensen met overgewicht, maar ook als je slank bent kun je er last van hebben! Het overtollige vet zit dan vaak tussen de organen. Herken je de overige symptomen, dan is het dus ook met een slank figuur verstandig om wat extra aandacht te besteden aan je hormoonbalans.
Leptinegevoeligheid verbeteren
Gelukkig is het mogelijk om je gevoeligheid voor leptine weer te verhogen, hoewel het even doorzetten kan zijn om uit de vicieuze cirkel te breken. De volgende vier tips kunnen het wat eenvoudiger maken!
1. Eet minder zoet
Leptineresistentie gaat vaak samen met een hoog insulinegehalte of zelfs insulineresistentie. Het hormoon insuline blokkeert namelijk de werking van leptine. Om die reden is het van groot belang dat je minder suikers gaat eten als je je leptinegevoeligheid wilt verbeteren.
Probeer snelle suikers een tijdje zo rigoureus mogelijk uit je dieet schrappen! Dus geen witte granen meer, geen frisdrank of vruchtensap, en zeker geen koekjes of snoep. Zelfs met fruit kun je in het begin beter voorzichtig aan doen, want te veel fructose is een grote belemmering voor de werking van leptine.
Dat wil niet zeggen dat je nooit meer fruit mag eten, maar een beetje matigen is geen slecht idee. Als je hormonen weer wat beter in balans zijn, kun je natuurlijk weer gewoon 2 tot 3 stuks per dag eten.
2. Volg een gezond dieet
Om je leptineproductie te verminderen, zul je vet kwijt moeten raken. Het is echter belangrijk omdat op een gezonde en geleidelijke manier te doen! Als je te snel afvalt, raakt je leptine namelijk alleen nog maar meer van slag.
Vermijd dus de crashdiëten die beloven dat je binnen enkele weken op je streefgewicht zit. In plaats daarvan kun je het beste werken met een gematigd calorietekort, waarmee je per week maximaal een kilo afvalt.
3. Kom in beweging
Iedere vorm van fysieke activiteit verbetert de hormoonbalans. Dat betekent dat je lichaam leptine beter kan reguleren als je regelmatig in beweging komt!
Je kunt ervoor kiezen om fanatiek te gaan sporten, maar kleine beetjes helpen ook al. Maak bijvoorbeeld regelmatig een stevige wandeling, of ga wekelijks een uurtje zwemmen. Dat is niet alleen goed voor je leptinegevoeligheid, ook je hersenen en spieren worden er gezonder van.
4. Voorkom stress en slaap voldoende
Het stresshormoon cortisol vergroot de eetlust. Wanneer je juist probeert minder te gaan eten, is stress dus het laatste dat je kunt gebruiken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je cortisolproductie te verminderen.
Een daarvan is om genoeg te slapen: een goede nachtrust doet wonderen voor je hormoonbalans. Verder is het belangrijk om regelmatig tijd te maken voor ontspanning, bijvoorbeeld door een boekje te lezen, een warm bad te nemen of lekker naar buiten gaan.
Leptine supplement?
Soms kom je reclames tegen die beweren dat je eenvoudig af kunt vallen door een supplement van leptine te nemen. Het idee is dat je daarmee je verzadiging zou verbeteren en dus vanzelf minder zou eten. Het slechte nieuws? Bij de meeste mensen heeft zo’n supplement geen enkele zin.
Zoals je inmiddels weet, is het probleem doorgaans geen tekort aan leptine, maar juist een langdurig overschot aan leptine. Door pillen met dit hormonen te nemen, neemt de resistentie alleen maar verder toe! Je kunt deze supplementen dus het beste links laten liggen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Olga Maene zegt:
Ik heb het artikel leprine gelezen met veel interesse. Ven zelf op zich een kleine eter en drink meestal.cola zero .
Lichaamsbeweging is een beetje minderckwestie sporten en wandelen maar een ganse dag bezig met werken. Actief leven op werk gebied. Toch blijf ik struggelen met over gewicht en een Bmi van 30. Heb wel aandoening SLE en neem medicaties. Hoe kan ik dan toch een beetje weer kwijtspelen van mijn gewicht en is dit product ok voor me
Jan Hopman zegt:
Ben in twee maanden ruim 2 kg aangekomen. Het valt samen met wegvallen fitness sportschool en toename stress door oppakken studie. Veel trek in zoetigheid en dit alles past in het artikel in de Volkskrant 9-1-2021. Voor mij een eyeopener.
Frans. Dor zegt:
Is het mogelijk en hoe om cortison -sresshormoon- in werking tot balans te verminderen ?
Vrgrtn Frans Dor
S.k zegt:
Het is duidelijk ook te doen bij normale mense.
Maar voor dementse mensen(mama) die niet wil.luisteren geen bewegen lopen sporten en bijft door en door eten
Eva zegt:
Zeer duidelijk, bedankt.
Yolande zegt:
Duidelijk uitgelegd, heeft mij voorkomen om het supplement aan te schaffen.
Willem zegt:
Een voedingssuplement met resveratrol kan ondersteunend werken (natuurlijke stof die voorkomt in blauwe druiven en de wortels Japanse duizendknoop). Resveratrol is een sterk anti-oxidant, wat tevens afwerend werkt tegen ontstekingen en kankercellen.
Ineke zegt:
Hoi Willem,
Bedankt voor de aanvulling!
J van Gils zegt:
Hoe wordt het leptine gehalte gemeten... (via bloedafname en wat meten ze dan?).
Ineke zegt:
Ze meten het hormoongehalte inderdaad in het bloed.
Mevr. Mimaa zegt:
Duidelijke uitgebreide uitleg dank hiervoor.
Gerd zegt:
Dank u wel, voor de duidelijke uitleg.
Hormonen zijn voor mij een groot probleem. Ik heb geen schildklier
Jean Vandamme. zegt:
Dat Leptine hormoon daar wist ik niks van,bedankt voor de informatie.
Hanneke100 zegt:
Ik slaap heel slecht, of niet. Ik heb gemerkt als ik al uren wakker ben geweest dat als ik wat eet (toostje met boter of smeerkaas) ik in slaap val. Ik hoef het niet aan het begin van de nacht te doen, dat werkt niet. Is dit raar?
Ik wil niet eten s’nachts.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Hanneke,
Wat naar! Gaat het om specifiek dit voedingsmiddel of werken andere snacks eventueel ook?
Ik zou verder misschien kijken of je ergens een arts kunt vinden die gespecialiseerd is in slaapproblemen, want die hebben waarschijnlijk een veel specifieker idee van het probleem dat je slapeloosheid veroorzaakt!
Jo Engels zegt:
Hoi Mark,
Ik kwam toevallig iets over leptine tegen en zo weer bij jou!
Ik heb mijn eigen dieet gevolgd en ben 35 kg Kwijt!
Groetjes jo Engels
Lotte (beheerder) zegt:
Goed gedaan Jo, gefeliciteerd!
Natasja zegt:
Beste Jo,
35 kilo afgevallen WOW wat Fantastisch!!!! Ik zou dit ook heel graag willen maar het lukt me niet helaas, mag
Ik vragen hoe u het gedaan hebt?
Mvg,
Natasjamolendijk@gmail.com
B Hengeveld zegt:
Hallo fantastisch ,en als ik vragen mag de methode bedankt .
D zegt:
je info klopt niet, met overgewicht is het leptinegehalte juist hoog maar dan heb je een resistentie opgebouwd waardoor het niet goed verwerkt wordt
Lotte (beheerder) zegt:
Hi D,
Dank voor je opmerkzaamheid, we hebben het aangepast!