Oxytocine staat bij de meeste mensen vooral bekend als het knuffelhormoon. Het is een stofje dat vrijkomt in de hersenen als we elkaar eens stevig vastnemen. Het zorgt dus voor verbintenis tussen mensen. Daarom is menselijk contact echt een basisbehoefte voor ons mentale welzijn. Oxytocine heeft echter nog andere interessante functies die vaak over het hoofd worden gezien. Wat is het belang van dit knuffelhormoon bij baby's en volwassenen?
Wat is oxytocine?
Oxytocine is een peptide hormoon dat werkt als neurotransmitter. Het wordt geproduceerd in de hypothalamus en bewaard in de pijnappelklier tot het wordt vrijgegeven. Het wordt ook wel het liefdeshormoon, bindingshormoon of knuffelhormoon genoemd. Oxytocine speelt namelijk een belangrijke rol bij sociale binding, bij borstvoeding, een knuffel of een vrijpartij. Maar ook na een maaltijd stijgt het oxytocinegehalte in je bloed lichtjes wat zorgt voor een gelukzalig gevoel.
Oxytocine in de slaapkamer
De ultieme vorm van knuffelen is natuurlijk vrijen. En tijdens een vrijpartij wordt er heel wat oxytocine vrijgegeven. Maar het interessante is dat het effect van dit hormoon zich niet beperkt tot happy feelings.
Bij de man stimuleert het de erectie en de zaadlozing. Bij de vrouw zorgt het voor kleine spiertrekkingen in de vagina en baarmoeder. En het helpt zo de zaadcellen in hun zwemtocht. Hoe meer je dus vanuit liefde en intentie de lakens deelt, hoe meer oxytocine er vrijkomt, en hoe mee kans je hebt om zwanger te worden. Wat heeft de natuur dit toch mooi bedacht.
Oxytocine en borstvoeding
Oxytocine wekt weeën op en zorgt voor een vlottere bevalling. Wanneer de moeder borstvoeding geeft zorgt het knuffelhormoon zowel bij haarzelf als bij de baby voor binding. Maar ook hier is de functie veelzijdig. Het hormoon zorgt er namelijk ook voor dat de spiertjes rond de melkklieren samentrekken: de toeschietreflex. Hierdoor zal de melk makkelijker doorstromen waardoor de baby kan drinken.
Door deze vrijgave tijdens de borstvoeding kunnen er ook na de bevalling nog contracties van de baarmoeder optreden, de zogenaamde naweeën. Dit is echter ook weer geniaal bedacht, want dit zorgt voor een sneller herstel van deze organen.
Het belang van dorst
Ook bij volwassenen speelt het knuffelhormoon een cruciale rol. En dit wordt fantastisch geïllustreerd in de dierenwereld. In het dierenrijk, en uiteraard ook bij ons, speelt water een cruciale rol in het ecosysteem. Voeding is voor dieren vaak erg verschillend, maar de nood aan water is voor alle dieren gelijk. En een monopolie op de waterpoel zou het ecosysteem doen instorten. Hier heeft de natuur iets slim op bedacht.
Wanneer dieren in het droge seizoen afhankelijk zijn van eenzelfde waterpoel vallen ze elkaar niet aan. De reden hiervoor? Oxytocine! De prikkel van dorst veroorzaakt een verhoging van oxytocine. Deze verhoging zorgt voor een vermindering van stress en leidt tot ontspanning. De agressie verdwijnt en er heerst een niet-aanvalspact.
Dit evolutionaire systeem werkt bij ons ook nog. Het dorstgevoel zorgt voor de aanmaak van oxytocine en dus ook voor:
- vermindering in stress en onrust
- meer ontspanning
- verhoging groepsgevoel en samenwerking
- verhoging eigenwaarde en vertrouwen
- meer tevredenheid.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet meer mag drinken. Voldoende hydratatie is cruciaal voor onze gezondheid. Maar het is in dit opzicht beter om niet de hele dag door van je drankfles te sippen, maar een dorstgevoel te laten ontstaan en vervolgens een grote hoeveelheid te drinken. Hierdoor drink je uiteindelijk evenveel en is het lichaam even goed gehydrateerd. Maar je profiteert dus ook van een licht dorstgevoel en de vrijstelling van het bindingshormoon.
Samengevat: de rol van oxytocine
Het knuffelhormoon speelt duidelijk een belangrijke rol in het geluksgevoel van de mens. Niet alleen voor het mentale welzijn, maar ook fysiologisch vervult het allerlei belangrijke functies. Hopelijk kan dit inzicht jou helpen om meer te profiteren van dit belangrijke hormoon. Geef je vrienden eens een stevige knuffel in plaats van enkel een hand. Kruip ‘s avonds dicht bij je geliefde op de bank en deel wat vaker de lakens.
Hydrateren is belangrijk, maar dorst is een natuurlijke prikkel die je gevoelens van stress en angst doet minderen. Speel eens met dat dorstgevoel. Ga eens samen met wat vrienden sporten en wacht op het dorstgevoel om te drinken. Dat zorgt voor meer verbinding en samenhorigheid. En als je daarna dan toch samen op het terrasje in de zon zit, dan smaakt dat drankje nog veel beter!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!