Heb jij weinig motivatie om naar de sportschool te gaan? Enorm zonde, door fitness ga je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk steeds beter in je vel zitten. Vaak gaan mensen met een goed voornemen en vol motivatie van start, maar komen ze al snel tot de conclusie dat niet de gewenste resultaten worden behaald.
Het gevolg: steeds minder motivatie om naar de sportschool te gaan, iets wat je uiteraard wilt voorkomen. Hieronder 7 fitness motivatie tips die jou helpen om gemotiveerd te blijven!
Fitness motivatie tips
1. Verwacht geen wonderen op korte termijn
Het transformeren van je lichaam is iets wat veel tijd kost en een grote mate van discipline vereist. Het is belangrijk om dit te beseffen, zodat je niet voor een grote teleurstelling komt te staan. Wanneer je ervan uitgaat dat je binnen een half jaar het lichaam hebt waar je al jaren van droomde zul je van de koude kermis thuis komen.
Probeer realistisch naar jezelf te kijken, vergelijk je oude situatie met de huidige situatie. Zit je beter in je vel? Geen reden om te stoppen! Je kunt als doel hebben dat je het lichaam van een fitness model wilt, dat is op zich niet verkeerd, maar dit ga je niet op korte termijn realiseren. Stel kleine doelen voor jezelf en werk daar naar toe.
Een doel kan bijvoorbeeld zijn dat je over 2 maanden 5 kilo bent kwijt geraakt. Beloon jezelf wanneer je dit doel hebt behaald en stel een volgend doel. Dit houd het leuk en interessant voor jezelf.
2. Zorg dat je voeding op orde is
Fitness en voeding gaan hand in hand. Je kunt een perfect trainingsschema hebben, maar wanneer er niks klopt van je voedingsschema zul je nooit echt veel progressie maken. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in gezonde voeding en het belang van de diverse voedingstoffen te begrijpen.
Dit betekent niet dat je meteen heel erg streng voor jezelf hoeft te zijn, maar wel dat je slimmere keuzes maakt. Te snel resultaat willen zien gaat je op den duur opbreken. Volg dus een voedingsschema dat bij je past en dat je geruime tijd kunt volhouden.
3. Volg een trainingsschema
Op maat gemaakte trainingsschema's zijn er niet voor niks, probeer deze dan ook niet te perfectioneren. Als je net met krachttraining begint beschik je vaak nog niet over voldoende kennis met betrekking tot de verschillende spiergroepen en de bijbehorende oefeningen. Vaak denk je dat meer beter is, maar dit is bij krachttraining zeker niet het geval.
Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen en zich op te laden voor een volgende training. Een goed trainingsschema zit dusdanig in elkaar dat alle spiergroepen voldoende rust krijgen, hiermee voorkom je overtraining. Houd je dus aan je schema en ga er zeker als beginner niet te veel aan sleutelen, dat werkt alleen maar averechts.
4. Houd je progressie bij
Het transformeren van je lichaam kost tijd, dit gaat zo langzaam dat je dit met het blote oog niet of nauwelijks zult merken. Onthoud waar je je bent begonnen, er is niks dat meer motiveert dan om te zien waar je vandaan komt en waar je nu staat. Maak bijvoorbeeld om de 2 maanden foto's van jezelf en laat je vetpercentage meten met een kwalitatieve weegschaal.
Bij de meeste sportscholen en winkels die supplementen verkopen kun je dit gratis laten meten. Maak een map waarin je de statistieken en foto's van jezelf plaatst. Het voordeel hiervan is dat je kunt zien of je nog wel vooruitgang boekt, op basis hiervan kun je kijken of je op de goede weg bent of dat er misschien iets veranderd moet worden in je training- of voedingsschema.
5. Train samen met een vriend of vriendin
Fitness kan soms erg saai zijn en vaak is de stap om naar de sportschool te gaan de moeilijkste. Zodra je er weer een training op hebt zitten besef je dat het allemaal wel mee viel en zit je weer vol energie.
Probeer een vaste tijd af te spreken met een vriend of vriendin en help elkaar te motiveren om toch naar de sportschool te gaan wanneer je daar eigenlijk geen zin hebt. Samen trainen is niet alleen leuker, je kunt elkaar tevens helpen om het maximale uit je training te halen.
6. Wissel om de zoveel tijd van oefeningen
Probeer elke 6 weken een ander trainingsschema uit om het leuk en uitdagend voor jezelf te houden. Hiermee voorkom je dat dezelfde routine week in week uit na verloop van tijd enorm gaat vervelen. Variatie in je training is niet alleen uitdagender, het helpt je ook om meer progressie te boeken in de sportschool.
Je spieren hebben namelijk de eigenschap zich aan te passen aan dezelfde belasting week in week uit. Door om de paar weken te wisselen van trainingsschema blijf je de spieren steeds weer anders prikkelen en voorkom je zogeheten 'plateaus'.
7. Let niet teveel op je gewicht
De weegschaal kan soms je vijand zijn, probeer hier niet teveel op te letten. Je gewicht kan beïnvloed worden door allerlei factoren zoals bijvoorbeeld het vasthouden van vocht. Onthoud ook dat spieren zwaarder wegen dan vet, het gewicht op de weegschaal zegt dus niet heel veel.
Het is heel goed mogelijk dat je gewicht in een bepaalde periode exact hetzelfde is gebleven, maar dat je vetpercentage aanzienlijk lager is geworden. Dit betekent dus dat je spiermassa hebt gewonnen en vet bent verloren. Let dus niet zozeer op je totale gewicht op de weegschaal, maar maak foto's en laat je vetpercentage regelmatig meten.
Als je bovenstaande tips volgt dan komt dit je motivatie om naar de sportschool te gaan sterk ten goede. Besef dat je gewenste lichaam niet in één dag is gebouwd, maar accepteer dat dit tijd kost. Op deze manier hoef je niet elke dag geobsedeerd voor de spiegel te staan en kan je veel meer genieten van het proces!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Vincent Rondwijk zegt:
Wanneer je voortgang bijhoudt geeft dat je echt motivatie om verder te gaan. Toen ik zelf begon met het volgen van een schema, merkte ik gelijk dat ik nieuwe motivatie kreeg wanneer ik kon overstappen naar zwaardere gewichten. In het begin kan het lastig zijn en wat minder leuk, maar je moet even doorzetten!