Het overkomt iedereen wel eens: een aanval van zoete trek. Heb je een hele dag gezond gegeten en gesport, en plotseling hunker je enorm naar een flinke reep chocola of een rol koekjes. Of je zit ’s avonds voor de tv en moet gewoon wel die bak chocoladevla naar binnen werken.
Hoe kan die neiging zo sterk zijn, als je zo gezond bezig bent geweest? En hoe kun je er het beste mee omgaan als je door zo’n hongeraanval overvallen wordt? Vandaag bespreken we precies waar je trek in zoet allemaal vandaan kan komen – en wat je eraan doet.
Zoetverslaving
Wanneer je trek in zoet heel regelmatig terug komt, is het goed mogelijk dat er sprake is van een zoetverslaving. Dit werkt in feite precies hetzelfde als bij allerlei andere verslavingen. Wanneer je iets zoets eet, wordt er in je brein een ‘beloningscentrum’ geactiveerd. Er komt dopamine vrij, een stofje waar je je vrolijker van gaat voelen.
Dit gevoel is ontzettend verslavend! Zodra je dopaminelevel weer op normaal niveau is, hunkert je brein naar een nieuwe dosis. En die ervaar jij als trek in zoet! Wanneer je echt ‘ontwenningsverschijnselen’ krijgt als je je chocola niet eet, heb je waarschijnlijk een zoetverslaving.
Bloedsuikerspiegel
De effecten van een zoetverslaving kunnen nog eens versterkt worden door een instabiele bloedsuikerspiegel. Wanneer je iets met veel snelle koolhydraten eet, piekt de hoeveelheid glucose in je bloed enorm. Die piek wordt gevolgd door een diep dal, waarin je lichaam een signaal krijgt dat er snel nieuwe suikers nodig zijn. En voilà, je krijgt opnieuw trek.
Als je de dag met wit brood of suikerige cornflakes begint, zet je dit proces meteen in werking. De rest van de dag merk je daarvan regelmatig de gevolgen. Zo wordt het wel heel moeilijk om weerstand te bieden aan alle zoetigheid om je heen!
Trek in zoet is een gewoonte geworden
Trek in zoet hoeft echter niet alleen aan je brein of je bloedsuiker te liggen. Het kan ook een kwestie van gewoonte zijn. Stel dat je bijvoorbeeld altijd een koekje bij de thee eet. Dan rekent je lichaam op die suikers wanneer het theetijd is, ook als je eens geen koekje neemt. Zoete trek is het gevolg!
Een ander voorbeeld is het toetje. Veel mensen zijn gewend iets zoets na de maaltijd te eten. Stoppen ze daarmee, dan kan dat een tijdje ontwenningsverschijnselen geven. Heb je regelmatig trek in zoet op hetzelfde tijdstip, check dan even of je die gewoonte niet onbewust in stand houdt.
Tekorten
Een laatste optie is dat je trek in zoet eigenlijk helemaal geen trek in zoet is. Klinkt dat wat vreemd? Het is helemaal niet zo ingewikkeld. Het idee is dat je lichaam een bepaalde voedingsstof tekort komt, en daar een signaal van afgeeft. Je hersenen interpreteren dat signaal door om voedingstoffen te ‘vragen’ waar het stofje in kwestie in voorkomt. En vaak is dat een lekker en makkelijk product, zoals iets zoets.
Een tekort aan magnesium kan zo tot trek in chocola leiden; in cacao zit immers magnesium. Heb je zin in een reep chocolade? Er is een kans dat je gewoon magnesium nodig hebt. Zorg dat je gezond en gevarieerd eet om te te voorkomen dat je tekorten oploopt.
Wat doe ik bij trek in zoetigheid?
Goed, maar hoe kom je nu van die ergerlijke eetbuien af? Dat hangt ervan af hoe ze ontstaan. Gaat het om een suikerverslaving? Eet dan een tijdje helemaal geen suiker en kunstmatige zoetmiddelen meer. Ook kant-en-klare producten – waar vaak veel suiker in zit – zijn een paar weken uit den boze. Als het goed is neemt de hunkering dan vanzelf af!
Zorg verder dat je vooral trage koolhydraten eet, zeker bij het ontbijt. Neem je eetgewoontes nog eens goed onder de loep, en kijk welke gewoonten je in stand houdt. Zorg ten slotte dat je eventuele tekorten oplost. Als je dit een aantal weken volhoudt, zul je vanzelf verbetering zien!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jonny zegt:
Na een paar dagen zonder of minder suikers gegeten te hebben gaat mijn lichaam opeens trillerig worden en dan krijg ik erge honger en ontstaat een eetbui en is alles voor niets geweest. Ik kom maar niet uit deze cirkel.
Eva zegt:
Nee want ik gebruik nergens suiker in en het is ook geen trek alleen in chocolade maar ook in lekkere koek of snee brood met jam enz
Pieter de Wit zegt:
Hallo Eva, het kan soms complex zijn. Soms is het fysiologisch, soms mentaal. Jij kent jezelf het beste. Mocht je een grote uitdaging hebben, dan is een voedingspsycholoog erg zinvol.
Vathanie Ponnudurai zegt:
er is een verlangen naar suiker gecombineerd met vermoeidheid. ik ben 80,jaar en moe van het verhuizen.Ook voor die tijd..wat suiker eten...geen zoete voeding chocola enz.
erg moe en voel me beter als ik een paar lepeltjes suiker heb gegeten.
Graag een oplossing hiervoor
Ineke zegt:
Hoi,
Misschien eet je gedurende de dag te weinig koolhydraten waardoor je ernaar verlangt. Daarnaast is het niet gek om bij vermoeidheid suiker te willen. Je bent moet, maar gaat door, dus dan geeft jouw lichaam je een seintje voor meer energie in de vorm van koolydraten.
Sheva zegt:
Hoi hoi
Ik heb een vraagje ik krijg altijd rond 4 behoefte aan suiker mijn handen gaan trillen word duizelig
Heb al geprobeerd in de middag wat meer te eten
Blijft helaas zelfde
Wat kan ik hier aan doen
Groetjes Sheva
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Sheva,
Wat vervelend! Dat klinkt als een hevige suikerdip. Kan het zijn dat er in je lunch veel snelle suikers zitten, zoals licht brood, zoet broodbeleg of andere soortgelijke producten?
Suikers stuwen je bloedsuiker heel snel omhoog, waardoor het daarna ook weer heel snel daalt. Dat levert een diepe suikerdip op, met precies de symptomen die jij beschrijft: je voelt je slapjes en je lichaam heeft dan snel behoeftes aan nieuwe suikers.
Ik zou je aanraden om 1) de snelle suikers uit je lunch te halen en 2) zo veel mogelijk vezels te eten tussen de middag. Denk aan volkoren brood en veel groente. Daarmee blijft je bloedsuiker stabieler en volgt er een paar uur later ook geen dip :-)
Tom zegt:
Ik eet vrij gezond maar heb toch iedere week ne zoet aanval wat zeer frusterend is en elke keer zeg ik op nieuw nu is het de laatste keer maar het is steeds sterker dan mijn eigen
Lotte (beheerder) zegt:
Dat is inderdaad frustrerend, Tom! Helpt het om gewoon helemaal geen zoet in huis te halen, zodat je ook niet de optie hebt om de fout in te gaan?
Mario zegt:
altijd zo overdreven, die berichten over suiker en zoetigheid.
je mag van het Diabetesfonds als niet-suikerpatiënt zijnde, 10 theelepels suiker op een dag.
en aan meer is nooit iemand gestorven.
allemaal ophitserij om mensen duurdere ‘gezonde’ levensmiddelen te laten kopen wat veel meer poen oplevert dan een kilo suiker die ik voor 59 cent koop. (o ja, ik betaal ook mee aan de subsidie voor de boer, van die 59 cent kan een boer niet leven)
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Mario,
Helaas laat onderzoek toch echt zien dat mensen die minder suiker eten gemiddeld langer leven en minder last hebben van allerlei aandoeningen. Is natuurlijk aan jou wat je daarmee doet ;-)
strever zegt:
De gezondheid is ook belangrijk en de boeren leveren ook gezonde voeding. Wat is het probleem? En inderdaad minders suikers, minders aandoeningen, spreek uit ervaring.
Maartje zegt:
Hey ik heb de hele tijd zin in alles wat maar zoet is maar het meestal alleen als ik terug uit school kom, dat verschild wel vaak van tijd. Maar ik probeer heel erg gezond te eten, alleen is de trek in zoet als ik uit school kom vaak zo sterk dat ik er maar aan ‘toegeef’ zoals ik dat noem. Ik ben een puber van 13 jaar dus kan dat met hormonen te maken kunnen hebben? en hoe de f**k kom ik hier vanaf xxxx
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Maartje, goede vraag! Als je ergens zo veel trek in hebt, helpt het vaak niet zo om er tegen te vechten, zoals je al beschrijft. Wat je beter kunt doen, is voor een gezondere zoete optie kiezen. Zo geef je een beetje aan jezelf toe, maar krijg je nog wel nuttige voedingsstoffen binnen. Een paar van onze recepten waar je misschien iets aan hebt:
- Gezonde plaatcake met pompoen
- Havermoutkoekjes
- Gezonde 'oreo's'
- Zwarte bonen brownies
- Bananenbrood
- Gezonde bounty's
Als je in het weekend een voorraadje maakt, heb je de hele week iets lekkers voor na school. En maak je niet te druk als je een keertje wél gewoon iets ongezonds eet -- als je het grootste deel van de tijd je best doet om goed te eten, kan dat echt niet zo veel kwaad :-)
Charlotte Veltman zegt:
Ik ben totaal geen zoetekauw, eet bijna nooit iets met suiker, zocht op zin in zoet, de laatste dagen, waaom, hormonen zeggen andere sites niet omdat ik suiker eet, wat ik niet doe....
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Charlotte,
Hormonen kunnen inderdaad gekke schommelingen in je trek veroorzaken. Als dat het geval is, zou het niet te lang aan moeten houden. Het beste is dus om de komende dagen in ieder geval niet opeens veel suiker te gaan eten, want daarmee kun je het probleem juist weer in stand houden :-)
Christian de Koning zegt:
Zeer interessant
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Christian, fijn om te horen :-)
Petra zegt:
Je hebt het over chocolade en een tekort aan magnesium maar hoe zit het dan bij trek in drop?
Mark zegt:
Dag Petra,
Dat zou je met elkaar kunnen vergelijken. Tekorten stimuleren trek in voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten. Als je dus voldoende gevarieerd eet, met voldoende vezels, vitamines en mineralen, dan zal je trek in zoet steeds meer afnemen.
Groet,
Mark