Snacks vormen voor veel mensen een struikelblok wanneer ze gezonder gaan eten. Nootjes en fruit zijn natuurlijk een mogelijkheid, maar dat houdt ergens op. Als je iedere dag opnieuw aan hetzelfde handje amandelen zit, wordt je het na verloop van tijd vanzelf zat. Vandaag geven we jullie daarom een recept voor gezonde sesamrepen. Zo gaan tussendoortjes niet snel vervelen!
Gezonde tussendoortjes
Eerst nog even een woordje over snacks in het algemeen: zijn die nou gezond of niet? Veel mensen hebben nog steeds het idee dat tussendoortjes per definitie slecht voor je zijn. Dat is vooral omdat ze ‘iets tussendoor eten’ vaak automatisch associëren met ongezonde producten als chips en koekjes. En inderdaad – daar kun je maar beter vanaf blijven.
Toch hoeft snacken echt niet per definitie een probleem te zijn. Sterker nog, mensen die geen snacks eten, vinden het vaak moeilijker om gezond te blijven eten. Ze proberen ze bijvoorbeeld helemaal te vermijden, en eindigen daardoor hongerig en chagrijnig. Of ze krijgen een hongeraanval en zitten zo toch snel weer met een zak chips in hun handen. Dan kun je maar beter voor gezonde tussendoortjes gaan!
Sesamzaad gezond
Terug naar de sesamrepen, dan. Wat maakt die nou specifiek zo gezond? Eerst is er natuurlijk het belangrijkste ingrediënt: de sesam zelf. Net als alle andere zaden, pitten en noten is sesam ontzettend gezond. Het bevat veel calcium, net als andere mineralen, waaronder mangaan, koper en magnesium.
Daarnaast zit sesam vol met B-vitamines: B1, B2 en B3. Ten slotte is het rijk aan vitamine E. Sesam bevat ook nog antioxidanten, die verschillende heilzame functies in het lichaam vervullen. Ze verdrijven agressieve stoffen uit het lichaam en verkleinen daarmee de kans op diverse aandoeningen. Hartstikke gezond, dus!
(Gedroogd) fruit gezond
Daarnaast bevatten deze sesamrepen veel fruit, zowel gedroogd als vers. Van vers fruit weten we allemaal wel dat het goed voor ons is. Het zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. De dadels die we hier gebruiken vormen daarop zeker geen uitzondering! Ook zitten er gedroogde vijgen in de sesamrepen.
Gedroogd fruit is wat geconcentreerder dan vers fruit. Het bevat nog steeds veel nutriënten, in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, en is ook relatief zoeter omdat de suikers geconcentreerder zijn. Het is daarom enorm geschikt als zoetmiddel voor dit soort recepten. Het voordeel van deze koolhydraten is dat ze redelijk geleidelijk opgenomen worden, onder andere dankzij de vele vezels die het fruit bevat.
Handig na het sporten
Die koolhydraten maken deze sesamrepen met name enorm geschikt om snel energie binnen te krijgen. Ook na andere zware inspanningen zijn ze ideaal om even snel een dosis energie binnen te krijgen. De koolhydraten zorgen er namelijk voor dat je direct even een boost krijgt als je deze repen eet. Na een zware training worden de glycogeenvoorraden dus meteen mooi aangevuld.
Tegelijk hoef je met deze sesamrepen ook niet bang te zijn voor een enorme suikerdip achteraf. De vezels en de complexe koolhydraten voorkomen dat je bloedsuikerspiegel al te snel keldert. Bovendien leveren de vetten en eiwitten uit het sesamzaad ook langdurige energie. Het beste van twee werelden, met andere woorden!
Sesamrepen recept
Hieronder geven we dan je het recept voor de gezonde sesamrepen. In totaal is het goed voor ongeveer twintig repen (een beetje afhankelijk van hoe je ze snijdt, natuurlijk). Die hoeven gelukkig niet allemaal in één keer op: de repen zijn uitstekend te bewaren. Doe dat het liefst wel in een luchtdichte koektrommel of verpakking, om te voorkomen dat de repen slap worden.
Bij een verdeling in twintig repen bevat iedere reep 66 kcal (of 275 kJ). Die zijn afkomstig uit 2 gram eiwit, 4 gram vet en 5 gram koolhydraten; verder bevat een sesamreep 1 gram vezels.
Knapperige sesamrepen
20 repen | 15 minuten + 30 minuten in de oven
Dit heb je nodig:
- 100 g gedroogde vijgen
- 100 g verse dadels
- 150 g geroosterde sesamzaadjes
- keukenmachine, bakpapier, deegroller
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Knip 2 stukken bakpapier zo groot als de bakplaat van de oven.
Snijd het harde puntje van steeltjes van de vijgen en snijd de vijgen in stukken. Haal de pitten uit de dadels en snijd de dadels in stukken. Pureer de vijgen en dadels in de keukenmachine tot een stevige pasta. - Doe deze pasta over in een kom en druk een beetje plat. Strooi de sesamzaadjes erover en kneed ze met schone handen door de dadel-vijgenpasta tot alles egaal gemengd is.
- Schep de massa op een stuk bakpapier en druk het zo plat mogelijk. Leg het andere stuk bakpapier erop en rol de massa met de deegroller uit tot een dunne lap van ca. 20 x 30 cm.
Trek het bovenste vel bakpapier voorzichtig van het sesammengsel af. Snijd de rommelige randen bij en vul eventuele gaatjes op. Snijd de sesamplak in 20 repen van 10 cm lang en 3 cm breed. - Leg het bakpapier met sesamrepen op de bakplaat. Bak de repen in de oven in 10 minuten knapperig, keer ze na 5 minuten en bak ook de andere kant.
- Laat de repen uit de oven afkoelen en drogen.
TIP: Je kunt geroosterde sesamzaadjes kant-en-klaar kopen. Ze zijn dan lichtbruin van kleur. Je kunt witte sesamzaadjes natuurlijk ook zelf roosteren in een droge koekenpan, pas wel op dat ze niet te bruin worden.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Judith zegt:
Ik heb net verkeerd om gekocht: verse vijgen en gedroogde dadels...
Zou ik het dan toch kunnen maken?
Mark zegt:
Ha Judith,
Verwacht geen problemen hoor.
Gewoon proberen!
Laat je even weten hoe de sesamrepen zijn geworden?
Groetjes,
Mark