Wie houdt er nu niet van pannenkoeken? Deze oudhollandse lekkernij is zeker bij veel kinderen favoriet: niet voor niets is het standaardeten op de meeste verjaardagen. Ook de meeste volwassenen zeggen natuurlijk geen nee tegen een goede pannenkoek op zijn tijd. Helaas ontzeggen veel mensen zich dat plezier echter meestal; pannenkoeken hebben immers geen al te gezonde reputatie.
En als je ze normaal gesproken met bergen stroop en suiker eet, is dat waarschijnlijk terecht. Toch zijn er gelukkig wel degelijk manieren om de pannenkoek een beetje verantwoorder te maken. Eén daarvan is om wat extra groenten aan het beslag toe te voegen. Vandaag doen we dat met deze heerlijke zoete aardappelpannenkoek!
Zoete aardappel gezond
In de zoete aardappelpannenkoeken die we vandaag bespreken, gebruiken we – zoals de naam al zegt – zoete aardappel. Dat is niet, zoals veel mensen denken, gewoon een variant van de gewone aardappel. Zoete aardappels zijn een heel andere familie, en ze gelden dan ook als een groente. Het verschil met gewone aardappels is in voedingsstoffen niet heel groot.
Ze bevatten iets meer vezels en iets meer vitamine C en betacaroteen. Wel is er verder een flink verschil in smaak. Zoete aardappel heeft een zoete, kruidige smaak die veel 'uitgesprokener' is dan die van gewone aardappel. Ideaal, dus, om ook als smaakmaker te gebruiken in gerechten waar je normaal niet zo snel groente zou gebruiken!
Verdere ingrediënten zoete aardappelpannenkoeken
Onderstaand recept bevat naast zoete aardappel natuurlijk ook nog andere ingrediënten: havermout, ei, melk, bakpoeder en een snufje kaneel. Eieren en melk zorgen voor wat eiwitten in dit recept. Sommige mensen drinken liever geen koemelk. In dat geval kun je voor dit recept bijvoorbeeld kokosmelk gebruiken. In combinatie met de wat oosters smakende zoete aardappel werkt dat ook uitstekend.
Zoete aardappelpannenkoek recept
Goed, tijd voor het recept! Hoe maak je zo’n zoete aardappelpannenkoek nu precies? Je hebt voor ongeveer 3-4 pannenkoekjes de volgende ingrediënten nodig:
- 1 middelgrote zoete aardappel
- 50 gram havermout of havermeel
- 1 ei
- 60 melk of plantaardige melk
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- Roomboter of kokosolie
Schil de zoete aardappel en kook deze in ongeveer 10 minuten gaar. Hij moet zacht genoeg zijn om er een puree van te kunnen prakken. Laat de stukjes na afloop even afkoelen of giet ze af met wat koud water. Zo voorkom je dat het ei meteen begint te stollen als je het met de zoete aardappel mengt.
Maal vervolgens de havermout tot meel in de keukenmachine of blender. Doe vervolgens alle ingrediënten samen in een blender of keukenmachine en meng ze tot een beslag zonder klontjes. Het beslag moet mooi vloeibaar zijn, maar zeker niet waterig. Is het te dik of juist te dun, voeg dan respectievelijk nog wat melk of meel toe.
Neem een koekenpan en laat die eerst flink warm worden met een klontje roomboter of kokosolie. Schep er een flinke soeplepel van het beslag in en laat uitlopen tot een dunne pannenkoek. Laat beide kanten mooi bruin worden en serveer vervolgens het liefst warm!
Beleg zoete aardappelpannenkoek
Natuurlijk kun je gewoon een flinke lading stroop op de zoete aardappelpannenkoek gooien. Als je echter gezond bezig probeert te zijn, zijn er betere mogelijkheden. Een optie die op pannenkoeken altijd een succes is, is bietensalade. Maak bijvoorbeeld een mengsel van bieten, geitenkaas, rucola en walnoten, en beleg daar je pannenkoek mee. Heerlijk!
Of wat dacht je van een wortelsalade met rozijnen en een paar druppels honing? Beide opties zijn zoet, maar toch lekker gezond. Als je echt hartig wilt, kun je bijvoorbeeld denken aan spinazie en feta op je pannenkoek. Er is van alles mogelijk, kortom; laat je fantasie vooral de vrije loop.
Andere gezonde pannenkoeken
Vind je het idee van gezonde pannenkoeken een succes, maar wil je ook wel eens iets anders proberen? Gelukkig zijn er opties genoeg. In de zoete categorie hebben we bijvoorbeeld bananenpannenkoekjes, die je maakt van alleen ei en banaan. Ideaal als ontbijt, bijvoorbeeld met bosvruchten of een lepeltje honing.
Als je eens iets heel anders wilt doen met het meel, zijn havermoutpannenkoeken ideaal. En ben je eigenlijk wel fan van groenten in het beslag? Probeer dan ook eens courgette- of wortelpannenkoeken te maken. Net al bij het beleg geldt ook hier: genoeg om uit te kiezen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
M te Braak zegt:
Hallo,
Ik ben sinds 3 mnden weer eens met fitness begonnen.
Ik heb deze site vandaag ontdekt.
Ik ben erg enthousiast over deze site.
Ga me komende dagen verder inlezen.
En ga zeker de recepten eens uitproberen.
Ik wil me dit x toch eens wat meer met me voeding bezig houden.
Groetjes.
succes met deze site.
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel M, dat is leuk om te horen! Veel leesplezier, en succes :-)
jan dam zegt:
Dank je Marc. Je frist me op. Nodig als je in 1937 geboren bent. Ook dank voor je krachttraining aandacht. Ik weet het wat je verteld, maar wordt te makkelijk. Succes jongen jij! Jan.
Mark zegt:
Goed om te horen Jan. En bedankt! :)