Diëten is verschrikkelijk lastig, en het is dan ook niet verrassend dat er veel aandacht aan besteed wordt. Er is echter één aspect dat vaak uit die uitgebreide adviezen weg wordt gelaten: wat doe je nou als je je doel bereikt hebt?
Een groot gemis, want precies dat is het moment dat de meeste mensen de fout in gaan! En niets is pijnlijker dan zwaar aankomen nadat je met zo veel bloed, zweet en tranen van al die kilo’s af was gekomen. Dus, hoe voorkom je die terugval na je dieet? Met reverse dieting, bijvoorbeeld! We leggen je er vandaag alles over uit.
Een vertraagd metabolisme
Om uit te leggen hoe reverse dieting werkt, zullen we eerst eens moeten kijken wat nu eigenlijk het probleem is. Waarom komen zo veel mensen weer aan na een dieet? Dat is heus niet omdat ze zich allemaal massaal volstoppen met ijs en taart zodra het weer mag. Maar ook een gewoon voedingspatroon kan voor problemen zorgen.
De reden daarvoor is dat je metabolisme zich tijdens een dieet aanpast. Je lichaam gaat steeds meer energie besparen bij de ‘basisactiviteiten'. Ook verlies je over een lange periode van calorie restrictie vet + spiermassa. Dat alles zorgt ervoor dat je in rust steeds minder calorieën verbrandt. Je kunt dus minder eten zonder aan te komen.
Wil je je vetpercentage verder verlagen? Dan zul je je calorie inname hier dus op moeten aanpassen en dus steeds wat verder moeten verlagen.
De mentale tol van diëten
Daar komt nog eens bij dat diëten ook mentaal ontzettend zwaar is. In feite ontzeg je je lichaam voor lange tijd de calorieën die het nodig heeft. Op vetreserves leven is een stuk zwaarder, en dat kan dan ook snel voor enorme vermoeidheid zorgen. Hoe langer je op een dieet leeft, hoe meer last je daarvan zult krijgen.
Gek genoeg kan datzelfde effect er voor zorgen dat je nóg minder calorieën gaat verbranden. Je kunt bijvoorbeeld niet meer de energie opbrengen om de fiets te pakken, en dus neem je lekker de bus. Sluipen dat soort gewoontes erin, dan scheelt dat al snel honderden calorieën per dag.
Het jojo-effect
Dat alles leidt in combinatie tot het gevreesde jojo-effect. Ben je net waar je wilt, schiet je gewicht opeens weer omhoog. En vergis je niet, dit overkomt echt niet alleen mensen die uit een crashdieet komen! Na ieder calorietekort kan het in principe voorkomen. Ook veel professionele fitness atleten en modellen hebben er last van.
Die hebben echt niet altijd zo krankzinnig laag vetpercentage. In plaats daarvan diëten ze rondom shows een tijdje stevig om er op hun allerbest uit te zien. Ook voor hen geldt dan echter dat ze voorzichtig moeten zijn met de periode na het dieet. Dus hoe pak je dat aan zonder ten prooi te vallen aan dat jojo-effect?
Revers dieting uitleg
De oplossing is voor veel mensen een methode die ‘reverse dieting’ genoemd wordt. De naam zegt eigenlijk al wat het doet. Waar je bij een normaal dieet de calorieën steeds verder verlaagt, gaat het aantal hier juist langzaam omhoog. Op die manier krijg je lichaam langzaam de kans om zich aan de nieuwe hoeveelheid energie aan te passen.
Je metabolisme herstelt zich geleidelijk aan weer. Omdat dat allemaal zonder grote sprongen gaat, zit je nergens met een enorm overschot aan calorieën. Dat betekent dus ook dat je niet opeens veel vet op gaat slaan! En zo voorkom je dat het eind van jouw dieet op een enorme teleurstelling uitloopt.
Nog steeds afvallen!
Soms loopt het zelfs nog mooier en blijf je tijdens het reverse dieting nog even gewicht kwijtraken. Hier is vaak een externe reden voor. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je tegen het eind van je dieet steeds meer smokkelt.
Dat is heel begrijpelijk, want het is loodzwaar – maar het betekent wel dat je meer calorieën binnenkrijgt. Mag je meer eten, dan is de kans groter dat je je daar aan houdt en daardoor paradoxaal genoeg juist minder binnenkrijgt.
Spiermassa
Kom je wel aan tijdens het reverse dieting, dan hoeft dat nog steeds geen ramp te wezen. Meestal blijft het namelijk beperkt tot een paar kilo. Bovendien hoeft dat zeker niet per se vet te zijn. De reden is dat je door je nieuwe eetpatroon meer energie hebt om intensief te trainen in de sportschool. In combinatie met extra calorieën levert die training je nieuw spierweefsel op.
Laat je vetpercentage tijdens deze periode niet te hoog oplopen. Houd je calorie inname goed in de gaten en vergeet dus vooral niet om naast de weegschaal ook in de spiegel te kijken.
Iets voor jou?
Wanneer is reverse dieting nu een geschikte aanpak om te volgen? Kort gezegd zijn er een aantal scenario’s mogelijk:
- Je hebt een plateau bereikt omdat je calorie inname al geruime tijd laag is.
- Je dieet is loodzwaar, je hebt geen motivatie meer, en je hebt ook geen zin meer om te sporten. In dit geval heeft je lichaam duidelijk meer energie nodig.
- Je bent simpelweg genoeg afgevallen en hebt het juiste gewicht of vetpercentage bereikt. Je kunt met reverse dieting dan dat gevreesde jojo-effect voorkomen.
Calorieën verhogen tijdens reverse dieet
Klinkt reverse dieting als de perfecte oplossing voor jouw situatie? Dan wil je natuurlijk ook weten hoe zo’n reverse dieet er precies uit ziet. Over het algemeen worden wekelijkse calorietoenames van ongeveer 50-100 calorieën gebruikt. Langzaam, inderdaad, maar dat is ook precies de bedoeling!
Hou terwijl je bezig bent goed in de gaten hoe je lichaam reageert. Zo ben je er op tijd bij als je toch sterk aan begint te komen. Omgekeerd kun je ook een wat hogere toename proberen als er echt niets verandert. Zo pas je het idee van reverse dieting geheel aan je eigen omstandigheden aan!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Emily zegt:
Sorry dat ik nogmaals reageer, ik wilde onder mijn vorige reactie nog een vraag stellen maar ik vind hem nergens meer terug. Ik had dit gevraagd:
Heel erg bedankt voor zoveel informatieve artikelen! Omdat ik zie dat jullie vaak ook erg behulpzaam zijn voor mensen met vragen, wilde ik ook graag om advies vragen.
Ik ben een vrouw van 24 jaar oud, 157cm en weeg 47,8 kg, mijn wens is om spieren te bouwen en een strak fit lijf te krijgen. Bij de sportschool heb ik mijn vetpercentage laten meten en die kwam uit op 22%. Nu weet ik niet zo goed of ik mij moet richten op vetpercentage verlagen en dus een negatieve energiebalans aan te houden, of er juist boven te gaan zitten i.v.m. spiermassa opbouwen. Ik doe nu sinds kort 3x per week krachttraining (met zoveel mogelijk uitdagen in zware gewichten) en probeer de rest van de dagen minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen.
Voor ik hiermee begon heb ik meer dan een jaar rond de 1300/1200 kcal gegeten en ben een beetje bang dat ik mijn stofwisseling heb vertraagd.
Op dit moment eet ik 1500kcal 170gr koolhydraten, 33 gr vet, 95gr eiwitten(Vegan) Ik heb ook een fitnessbandje die bijhoud hoeveel kcal je dagelijks verbrand maar ik weet niet wat jullie mening daarover is, in hoeverre deze accuraat zijn? Op dagen dat ik train eindig ik zo rond de 1700/1800kcal.
Zouden jullie misschien advies hebben over wat het beste is om te doen? Ik voel me er nogal onzeker over en heb geen idee of ik mezelf tegenwerk op deze manier.
Naar aanleiding van jullie advies had ik nog de volgende vragen:
Hartstikke bedankt voor het antwoord. Dus eerst bulken om meer spieren te krijgen is niet per se de volgorde die nodig is? Bij de sportschool werd gezegd dat dit veel ''effectiever'' is dan eerst focussen op vetpercentage willen verlagen. Zou je misschien in het kort kunnen uitleggen waarom de fitnessbandjes niet accuraat zijn? En wat zou je adviseren als een licht calorietekort? Ik wil niet mijn metabolisme vertragen (als dat niet al het geval is) En was juist aan het denken om naar aanleiding van jullie artikel over ''reverse dieting'' dat langzaam op te bouwen. Ik weet niet of ik op dagen dat ik niet sport onder de 1500 kcal moet gaan zitten of het gewoon dagelijks op die hoeveelheid te houden.
Sorry voor alle vragen! Waardeer het enorm dat jullie de tijd nemen om te antwoorden!
Nog een keer heel erg bedankt :):)
Kim bakker zegt:
Ik heb nu dit plateau bereikt
Zit al een jaar op ongeveer 1500 calorieën per dag met 1 cheatday in de week
Ik train om de dag
Op het moment kom ik niet aan maar ik val ook niet af, terwijl ik mijn vetepercentage omlaag wil
Zou dit mij kunnen helpen?
Mark zegt:
Hoi Kim,
Ja, dit zou zeker kunnen werken.
Je zou ervoor kunnen kiezen om te beginnen met op trainingsdagen wat meer koolhydraten/calorieën te gaan eten. Bijvoorbeeld 1600.
Houd vervolgens je gewicht/vetpercentage goed in de gaten. Op basis daarvan kan je dan aanpassingen doen.
Groet,
Mark