In de meeste sportscholen staat op de achtergrond standaard muziek aan. Dat is misschien leuk, maar de meeste mensen letten er nauwelijks op, of hebben hun eigen oortjes mee. Waarom wordt het dan toch altijd gedraaid?
Simpel: fitness en muziek hebben een uitstekende invloed op elkaar. Niet voor niets houden veel mensen ook aan de gewoonte vast om altijd hun eigen muziek mee te nemen als ze gaan sporten. Hoe zit dat nu precies met die voordelen? En zitten er ook nadelen verbonden aan het luisteren van muziek tijdens de fitness? Deze blog vertelt je er alles over!
Voordelen van muziek tijdens het sporten
In het algemeen kunnen we heel simpel stellen dat muziek een goede invloed heeft op je sportprestaties. Onderzoek aan de Londense Brunel Universiteit liet zien dat alleen die achtergrondmuziek in sportscholen al tot een verbetering van 10% leidt.
Studenten die hun eigen muziek met snelle beats luisterden, presteerden zelfs 20% beter dan zonder muziek. Maar waar komt die enorme toename precies vandaan? We kunnen vijf belangrijke factoren onderscheiden die muziek bij fitness zo effectief maken.
1. Snellere beat betekent meer intensiteit
Het ritme van muziek beïnvloedt ‘automatisch’ het ritme van je bewegingen. Met andere woorden, hoe sneller de beat, hoe intenser ook jouw inspanning. Daar zit natuurlijk een grens aan – je kunt niet eeuwig blijven versnellen. Voor cardiosporters lijkt het ideale tempo tussen de 120 en 140 bpm te liggen. Bij krachttraining kun je kijken welk tempo jou het meeste energie geeft.
2. Muziek zorgt voor een vast ritme
Wanneer je een vast ritme aanhoudt, presteer je vaak beter dan als je maar wat doet. Dat blijkt vooral later in een oefening, waar veel sporters de neiging hebben flink te vertragen. Muziek kan als een soort metronoom dienen om je in de maat te houden. Ook dan is het natuurlijk belangrijk dat je jezelf niet over grenzen heen duwt.
3. Afleiding van vermoeidheid
Muziek zorgt ervoor dat je brein zich op iets anders kan concentreren dan vermoeidheid en pijntjes. Het gevolg is dat je het ook minder snel merkt als je moe wordt. Het bovenstaande onderzoek schreef de verbeterde prestaties van deelnemers met muziek dan ook vooral aan deze factor toe. Ze gingen simpelweg langer door met trainen, en deden het daardoor uiteindelijk beter.
4. Sporten wordt leuker
Als je drie keer per week (bijna) dezelfde work-out staat te doen, kan dat na verloop van tijd best saai worden. Voor veel mensen is dat gebrek aan mentale stimulans een reden om steeds minder te gaan sporten. Muziek luisteren is echter een stuk leuker dan gedachteloos wat gewichten heen en weer sjouwen! Met een goed gekozen playlist zorg je dus dat je snel de lol in je fitness terugkrijgt.
5. Muziek geeft motivatie
Ten slotte kan muziek je ook helpen om überhaupt bij die sportschool te komen. Juist fijne upbeat muziek geeft je per slot van rekening zin om in beweging te komen. Hang je ’s avonds moedeloos op de bank en heb je geen zin om nog aan de slag te gaan? Dan kan muziek je net dat beetje extra motivatie opleveren dat je nodig hebt!
Let op je concentratie!
Heeft muziek bij fitness dan helemaal geen nadelen? Er is één factor waar je goed op moet letten: je concentratie. Muziek is bij het sporten hartstikke lekker, maar een deel van je aandacht gaat er nu eenmaal naartoe. Ben je bijvoorbeeld een nieuwe oefening aan het uitproberen, dan is dat niet altijd handig. Daar wil je immers goed op kunnen letten.
Zorg dus dat je de muziek alleen hard aanzet bij trainingen die je goed kent en technisch goed onder de knie hebt. Op die manier voorkom je dat je zo lekker in het ritme zit dat je per ongeluk door je hele work-out heen smokkelt.
De juiste koptelefoon
Ook nog een factor om op te letten is natuurlijk de koptelefoon die je gebruikt. Gewone oortjes kunnen best, maar zijn bij hevige bewegingen niet zo handig. Ze vallen dan namelijk om de haverklap uit, zeker als je een beetje zweterig wordt. Oortjes die extra goed vast zitten of koptelefoons werken dan vaak beter.
Bij krachtsporten is het verder uitkijken dat het snoer niet in de weg zit van je bewegingen. Een draadloos systeem kan heel handig zijn. Je hoeft je telefoon dan ook niet in je zak te houden. Zo is er minder risico dat je die in alle drukte per ongeluk op de grond laat vallen!
De juiste muziek
En dan moet je ten slotte nog de juiste muziek zien te kiezen. Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat jij lekker vindt om naar de luisteren: sommige mensen gaan goed op hiphop, anderen zetten liever snoeiharde metal aan tijdens hun training. Het belangrijkste is dat de muziek je energie geeft, en de drang om te bewegen.
Een snelle beat kan daarbij zeker helpen. Natuurlijk kun je ook een playlist maken waarin je de verschillende fasen van je training vast inplant. Begin je met tien minuten warming-up? Begin dan met drie of vier rustige nummers, en schakel daarna over op energiekere muziek voor het hoofddeel van de work-out. Voor de cooling-down kun je ten slotte weer wat kalmere muziek kiezen.
Moeite om aan genoeg trainingsmuziek te komen? Online vind je genoeg afspeellijsten die anderen gebruiken tijdens hun fitness. Ook diensten als Spotify hebben playlists waar je zeker genoeg inspiratie op kunt doen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Felix zegt:
Een heelbelangrijk nadeel waar je niet op ingaat is het risico op gehoorschade. In veel sportscholen staat de muziek zo hard dat een te lange blootstelling schade kan opleveren aan je gehoor!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Felix,
Dat is inderdaad een goed punt! Zeker bij groepslessen op muziek kan het volume flink omhoog gaan. Als je er niet te lang in staat vermindert dat het risico op schade wel, maar we zouden iedereen die er last van heeft aanraden dat even met de instructeurs of het management van de sportschool te bespreken :-)