De meeste mensen kennen wel een aantal van de hormonen die hun lichaamsprocessen op gang houden, maar toch zijn er nog steeds een aantal razend belangrijke hormonen waar bijna niemand vanaf weet. Eén van die onbekendere superhelden is aldosteron.
Het is van essentieel belang voor het zoutgehalte in je lichaam, en regelt daarmee onder andere ook de bloeddruk! Hoog tijd om eens te kijken wat dit belangrijke hormoon nu precies is, en wat de gevolgen zijn wanneer je lichaam er te veel of juist te weinig van aanmaakt.
Wat is aldosteron?
Aldosteron is een steroïdhormoon, net als bijvoorbeeld testosteron of oestrogeen. Het wordt geproduceerd in de buitenste laag van de bijnieren, en het is daarmee één van de hormonen die de nieren helpt bij het reguleren van de zout- en waterbalans in de hele lichaam.
Andere hormonen uit die groep zijn renine en angiontensine, die samen met aldosteron een cyclus vormen die de verhouding tussen water, natrium en kalium gebalanceerd moet zien te houden.
Aldosteron en bloeddruk
Aldosteron zorgt er met name voor dat de zoutbalans in het lichaam goed blijft. Dat doet het hormoon door bij de vorming van urine in de nieren kalium en natrium met elkaar uit te wisselen: als er van de ene stof te weinig is, wordt dat probleem opgelost door het overschot van de andere stof af te voeren via de urine.
De hoeveelheid zout in het lichaam is belangrijk voor de bloeddruk: veel zout betekent immers ook dat er veel vocht wordt vastgehouden, waardoor de bloeddruk hoog blijft. Door het zoutgehalte in het lichaam op peil te houden, zorgt het hormoon er dus ook voor dat je bloeddruk op een gezond niveau blijft.
Te veel aldosteron
Door een goedaardige vergroeiing van de bijnier kan het gebeuren dat het lichaam overmatige hoeveelheden aldosteron aan gaat maken, terwijl overige hormonen zoals renine nog wel op hun normale niveau geproduceerd worden. Het gevolg hiervan is dat je onnodig veel kalium uit gaat scheiden, terwijl je te veel natrium vasthoudt.
Het natriumoverschot dat zo ontstaat leidt tot een veel te hoge bloeddruk, met alle problemen van dien, terwijl een kaliumtekort in het lichaam voor spierverslappingen, stemmingswisselingen en zelfs hartritmestoornissen kan zorgen. Deze aandoening wordt ook wel het syndroom van Conn genoemd, en het komt vooral voor bij volwassenen van middelbare leeftijd.
Te weinig aldosteron
Te veel aldosteron is dus geen pretje, maar wanneer er te weinig van het hormoon aangemaakt wordt, heeft dat gevolgen die even nadelig zijn. Dit kan soms gebeuren wanneer het lichaam door een auto-immuunreactie de laag nierschors afbreekt waarin aldosteron geproduceerd wordt. Je gaat hierdoor kalium vasthouden en juist natrium uitscheiden. Dit komt onder andere veel voor bij mensen met de ziekte van Addison.
Wanneer je te weinig zout in je lichaam hebt, ben je niet goed meer in staat om vocht vast te houden, wat tot overmatig urineren en uiteindelijk zelfs tot uitdroging kan leiden. Het kaliumoverschot heeft daarnaast spierkrampen tot gevolg.
Behandeling
Wanneer je te veel aldosteron aanmaakt, wordt er meestal voor gekozen om de bijnier te verwijderen die de problemen veroorzaakt. De andere bijnier neemt de productie van aldosteron vervolgens over. Dit gaat niet wanneer beide bijnieren vergroeid zijn; in dat geval is het meestal mogelijk om de hoge doses aldosteron met medicijnen tegen te gaan.
Een tekort aan het hormoon kan opgelost worden door pillen te slikken waarmee kunstmatig toch aldosteron wordt toegediend. In beide gevallen geldt dat er eerst door middel van een bloedtest vastgesteld moet worden of er inderdaad sprake is van een probleem met het aldosterongehalte; hierover kan je huisarts je meer informatie geven.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anita zegt:
10 lt water.....? Erg ongezond. Uitdaging voor hart en bloedvaten en nieren!
Broux Mai zegt:
Dag.
Ik heb androgene allopecia. Ik heb hiervoor 18 jaar Androcur geslikt (met vitaminen en 'n lotion met minexidril 7%) waardoor mijn haardos mooi herstelde en zo bleef. Maar ik heb in de zomer van 2020 borstkanker ontwikkeld waardoor ik de Androcur niet meer mag gebruiken. Mijn arts schrijft mij ter vervanging spironolactone 2X50mg voor. Ik heb geen hart klachten en ook geen hoge bloeddruk. Is er nog iemand met mijn probleem, en wat zijn jou ervaringen ?
Marjan Kok zegt:
Mijn bloedruk (ik ben 72) is zonde medicijnen ook te hoog, nu blijft hij met 10 mg Amplodipine wel goed, rond de 140 /80 of lager, alleen in de vroege ochtend is hij altijd veel hoger, ben ik onrustig en heb ik hartkloppingen, geen enkele dokter kan me niet vertellen waarom...?
Weet iemand dat ook?
M. vr. gr. Marjan Kok
Patricia zegt:
Hallo Marjan,
Ik heb hetzelfde euvel en ik bleek ernstige slaapapneu te hebben. Misschien is dat bij jou ook het geval?
Groetjes, Patricia
sofia zegt:
hallo hierbij wil ik ook ff reageren op dit artikel ik heb een bloeddruk van 220/130 nu heb ik een plastablet gekregen maar weet niet wat het voor werking heeft op ern nierfunctie van 22 procent de tablet heet spironolacton kan iemand mij daar iets meer over vertellen
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Sofia,
Als je medische hulp gekregen hebt, kun je voor aanvullende vragen het best bij je huisarts zijn. Online weten we niet precies welke omstandigheden waarom welke medicatie noodzakelijk maken :-)
Mika zegt:
Iemand ook bekend met hele lage aldosteron en hoge bloeddruk?
Carin. zegt:
Vervolg/correctie
Fijn zo'n telefoon die meedenkt, grrr!
Ik ben dus een Addison patiënt met aldosteron tekort en ken dus meerdere Addison patiënten zonder aldosteron tekort.
Carin. zegt:
Twee opmerkingen betreffende het stukje over aldosteron:
1: er staat dat het niet maken van (voldoende) aldosteron de ziekte van Addison heet. Dit is niet correct. Het kan voorkomen bij mensen met de ziekte van Addison, omdat het bijnierschors niet (goed) werkt, maar bepalend voor de diagnose is het niet (voldoende) aanmaken van cortisol, het stresshormoon. Er zijn dus ook veel Addison patiënten zonder aldosteron problemen. Zelf ben ik Addison patiënt met een addison tekort en ik ken meer medepatiënten zonder Addison problemen dan met.
2: in het stukje over behandeling staat, dat na verwijdering van een bijnier, de andere 'nier' het overneemt. Complete onzin, aangezien de nier hiermee niets te maken heeft. Hier had dus ook 'bijnier' moeten staan.
Lotte (beheerder) zegt:
Dank voor je opmerkingen Carin, ik heb je verbeteringen direct doorgevoerd!
Kristien zegt:
Ik vind het een interessant artikel.
Ik heb Spironolacton gekregen wat een antagonist is bij het hormoon aldosteron. Mijn bloeddruk is niet te hoog en omdat ik ook Perindopril gekregen heb, wil ik met het laatste wat voorzichtig zijn. Ik heb last van persistente hartritmestoornissen die tot cardiomyopathie en hartfalen geleid hebben.
Ik ben heel benieuwd hoe dit middel mij, naast mijn reguliere medicatie gaat bevallen. Ik heb een 'nieuwe' cardioloog met een andere invalshoek wat de behandeling betreft.
Dank voor dit duidelijke artikel..
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Kristien! Ik hoop dat het allemaal goed uitpakt :-)
Brigitta zegt:
Heel interessant en duidelijk is goed te begrijpen.
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Brigitta!
Ana vasquez zegt:
Ik vond het een goed interessant artikel.
Lotte (beheerder) zegt:
Thanks Ana :-)
Kees zegt:
LS,
Ik ben er achter dat door zout eten mijn bloeddruk enorm stijgt. Chinees, friet, zoutjes etc leiden tot hoofdpijn, dorst, vermoeidheid, in slaap vallen en hoge bloeddruk. daarbij doet 180-135 ook mee!
Ik krijg nu een test naar aldosteron. Eerder was deze negatief maar dat was met gebruik van perindopril, dat de test zou verknoeien.
Ik vind het artikel helder en herkenbaar en hoop nu eindelijk van mijn klachten af te komen.
Christa Meojer zegt:
Erg duidelijk!
Ik heb een erg hoge bloeddruk en er is een zou belasting stelt gedaan. Daaruit blijkt dat mijn aldosteron waarde te hoog is. Ik heb nu medicatie er voor. En in eind Januari krijg ik een MRI scan, om de bijnieren te bekijken.
Ik snap uit dit stukje tekst hierover dat een ingreep om een bijnier te verwijderen tot de mogelijkheden behoort
Et de kans op verbetering van de bloeddruk
Of zelfs alleen met medicatie.
Jack Frusch zegt:
zoekende naar informatie, geeft eenvoudige goede uitleg,
ziektebeeld. Empty sella. MD-RD klaring 32 Pas gestopt met Litihum carbonaat.
nierschade na 28 jaar gebruik. Drinkt nog 10liter water per 24uur
Gebruikt 17 jaar seroquel. Gebruikt Minrim spray. Centrale DI nefregene DI.
amlodipine 10 mg.
De vervanger van lithium is dekapine
het de werking van Lithium is nog niet helemaal bekend.