Wanneer je als man ouder wordt, daalt langzaam het gehalte aan testosteron in je lichaam. Met een testosteron tekort kun je veel verschillende lichamelijke klachten krijgen. Heel vervelend natuurlijk, maar gelukkig is daar ook wat aan te doen. In dit artikel geven we je enkele praktische tips.
Testosteron tekort
Testosteron is een mannelijk hormoon dat een hele belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van je lichaam als man. Zo heeft het invloed op je geslachtskenmerken, maar ook op je botten, hersenen, spieren en huid. Het regelt je bloeddruk en bloedsuikergehalte, zorgt voor stevige botten, maakt beenmerg aan en het verstevigt je spieren. En niet te vergeten: het zorgt ook voor de aanmaak van sperma en voor erecties.
Het spreekt dus voor zich dat je genoeg lichamelijke klachten kunt krijgen wanneer je een testosteron tekort hebt. Denk hierbij aan spierafbraak, depressies, stemmingswisselingen, botontkalking, vettoename, verminderde energie en verminderde sekslust. Na je 25e levensjaar neemt je testosteron gehalte langzaam af.
Bij de een gebeurt dit alleen een stuk sneller dan bij de ander, waardoor sommige mannen sneller last krijgen van klachten die duiden op een testosteron tekort. Gelukkig kan je er wat aan doen!
Testosteron verhogen
Je kunt zelf al heel wat ondernemen om een tekort van dit hormoon te beperken wanneer je ouder wordt. Hieronder geven we je enkele praktische tips om je testosteron te verhogen.
Slaap voldoende
De productie van testosteron neemt vooral in de nacht toe wanneer je aan het slapen bent. Uit onderzoek is dus ook gebleken dat slaap erg belangrijk is om je testosteron gehalte op peil te houden.
Probeer elke dag netjes 7-8 uur te slapen en probeer ook de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Je kunt dit o.a. doen door in een donkere en niet te warme kamer te slapen, maar je ook te ontdoen van alle soorten van media een half uur voordat je gaat slapen.
Denk aan je dieet
Je dieet kan veel invloed hebben op een testosteron tekort. Drink bijvoorbeeld niet te veel alcohol. Alcohol heeft invloed op de cellen waarin het hormoon wordt geproduceerd, met als gevolg dat de productie afneemt. Eet juist wel een hoop groenten waarin diindolylmethane zit. Dit is een stof die zorgt voor een hogere testosteron productie. Je vindt deze stof vooral in bloemkool, spruiten, broccoli en andere koolsoorten.
Testosteronspiegel verhogen? Bekijk dan dit testoplan eens!
Heb regelmatig seks
Het zal je niet verbazen maar seks zorgt er ook voor dat je testosteron productie pijlsnel omhoog schiet. Mannen die regelmatig seks hebben, hebben over het algemeen een hogere gehalte van dit hormoon dan mannen die weinig seks hebben. Het kan dus zeker geen kwaad om actief te blijven op seksgebied.
Neem extra vitamine B
Vitamine B heeft niet direct veel invloed op je testosteron gehalte, maar wel op je oestrogeen gehalte. Oestrogeen wordt meestal gezien als het vrouwelijke hormoon, terwijl mannen ze in mindere mate ook hebben. Mannen willen liever niet een te hoog gehalte aan oestrogeen in hun lichaam hebben, dit hormoon heeft bij hen namelijk een dikmakende werking.
Bij een vitamine B-tekort zorgt je lichaam ervoor dat je oestrogeen niveau stijgt, iets wat je als man dus niet wil. Let er dus op dat je voldoende vitamine B binnenkrijgt.
Testosteron meten
Heb je het idee dat je een testosteron tekort hebt? Dan kan je dit laten meten. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat dit eigenlijk weinig nut heeft wanneer je jonger dan 40 jaar bent. Hoewel je testosteron gehalte daalt na je 25e, neemt het pas echt af na je 40e levensjaar.. Gemiddeld daalt het niveau dan met ongeveer 1% per jaar.
Een testosteron tekort komt daarom dan ook meestal pas voor bij mannen die ouder zijn dan 40. Wil je het toch laten meten? Dan kan je het beste naar de huisarts gaan. Deze zal bloed laten prikken waaruit kan blijken dat je te weinig testosteron in je lichaam hebt. Vaak gebeurt dit onderzoek voor 10.00 ’s ochtends en wordt later nog een keer herhaald, zodat ze het beste beeld van je testosteron gehalte krijgen.
Testosteron pillen
Als je een testosteron tekort hebt, kan dit probleem verholpen worden door het nemen van testosteron pillen. Deze krijg je op recept en moeten heel nauwkeurig worden voorgeschreven. Iedere man heeft namelijk een andere hoeveelheid testosteron nodig en het is ook belangrijk dat je niet te veel binnenkrijgt. Anders kun je daar weer lichamelijke klachten bij krijgen.
Let ook altijd goed op bij het gebruik van supplementen. Er zijn genoeg crèmes en andere middelen te verkrijgen maar bij veel of verkeerd gebruik kan je aardig wat nadelige effecten ondervinden. Pas dus altijd goed op en ga voor het beste advies naar een huisarts toe.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
BEN zegt:
IK HEB EEN VRAAGLIJST INGEVULD
KWAM RUIM TE KORT
KAN GEEN ORGASME MEER KRIJGEN
EET GEZOND
HEB DIABETES
WAT KUNT u MIJ AANBEVELEN
BEN 72 JAAR
HOE VERDER
jan zegt:
hallo, ik vind het interessant te lezen hoe een man zijn sperma kwaliteit kan verbeteren. aangezien ik nog steeds een hele grote kinderwens heb niet zo jong meer ben hoewel ik er jonger uitzie is het raadzaam te lezen hoe je het kan verbeteren ik weet dat ik niet goed slaap dan kan van invloed zijn op het testosteron. maar daar is gelukkig wel wat aan te doen. er zijn ook pillen voor maar het beste is via de natuurlijke weg te verbeteren. ook aan de erectiestoornis is wat te doen als je wat ouder bent heb je er meer last van dat heb ik ook daar zijn toch ook pillen voor die door de huisarts worden voorgeschreven. als je wat ouder bent kun je prostaatproblemen krijgen maar dan kan je zelfs nog vader worden word alleen wat moeilijker lijkt mij. tot slot een vraag als je een erectie hebt levert dat meer spermaproduktie op? tot zover, groet van jan
Mark zegt:
Dag Jan,
Bedankt voor je bericht.
Ik kan deze vragen echter niet voor je beantwoorden. Denk dat je dit beter aan een huisarts kunt vragen.
Groet,
Mark