Wie met enige regelmaat in de sportschool staat, kent waarschijnlijk wel een paar sportdisciplines die om fitness en kracht draaien – gewichtheffen, bijvoorbeeld. Daar zijn echter talloze varianten op, die vaak een stuk minder bekend zijn bij het grote sportpubliek.
Powerlifting is één van die disciplines die helaas niet bij veel mensen bekend is! Ben je benieuwd wat je bij powerliften precies doet, en of het iets voor jou kan zijn? We leggen je er graag alles over uit.
Powerliften
Powerliften is een fitness- en krachtsdiscipline die zich op drie belangrijke fitnessoefeningen richt: de squat, de bench press en de deadlift. Het doel is om met deze oefeningen een zo groot mogelijk gewicht te verplaatsen – uiteraard met de juiste techniek bij de uitvoering. Je training richt zich dus echt specifiek op het vergroten van je spierkracht, en minder op bijvoorbeeld het kweken van spiermassa.
Dat is niet alleen handig wanneer je die zware halters van de grond moet zien te krijgen, het levert je ook flink wat praktisch inzetbare spieren op. Dat is ook in het dagelijks leven ontzettend handig!
Kampioenschappen
Powerlifting is zelfs zo groot dat er ook nationale en internationale kampioenschappen voor georganiseerd worden. Deze wedstrijden zijn strak gereguleerd. Er zijn maar liefst elf verschillende gewichtsklassen voor mannen, en tien voor vrouwen, zodat lichaamsmassa geen al te groot voordeel of juist nadeel op kan leveren bij het sporten.
Ook is er natuurlijk altijd een scheidsrechter aanwezig. Deelnemers krijgen bij iedere oefening drie kansen om een groot gewicht te verplaatsen, en de hoogste resultaten van de drie oefeningen worden vervolgens bij elkaar opgeteld. Wie het meeste gewicht op kan tillen, wordt de winnaar – en bij een gelijkspel wint de persoon met het laagste lichaamsgewicht.
Squat, bench press en deadlift
Vraag je je af wat een powerlifter dan zoal doet tijdens zijn of haar training? Allereerst wordt er natuurlijk veel tijd besteed aan de drie basisoefeningen die bij de sport horen: squatten, bankdrukken en deadliften – dat is waar het bij powerlifting allemaal om gaat. Ken je deze oefeningen niet?
Een squat is een ‘hurkoefening’: je zet je benen iets uit elkaar, zakt langzaam en gecontroleerd door je knieën en komt vervolgens even langzaam weer omhoog. De bench press (ook wel bankdrukken) houdt in dat je op je rug op een bankje ligt en een zware halterstaaf boven je borst op en neer beweegt. Bij het uitvoeren van een deadlift til je ten slotte een zo zwaar mogelijk gewicht van de vloer tot je helemaal rechtop staat.
Overige oefeningen
Maar natuurlijk houdt een powerliften zich bij het trainen niet exclusief met die drie essentiële oefeningen bezig – dat zou niet bijzonder effectief zijn. Veel aandacht wordt ook besteed aan hulpoefeningen, die ondersteunende spieren en er zo voor trainen dat de sporter zijn kracht effectiever in kan zetten.
Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Good Morning en de bench press met losse dumbells. Verder doen veel powerlifters ook regelmatig cardiotrainingen. Die zorgen er immers voor dat hun spieren beter doorbloed raken, iets dat er vervolgens voor zorgt dat het spierweefsel zich na trainingen beter herstelt. Zo neemt je kracht nog sneller toe!
Powerlifting schema
Als je denkt dat powerlifting wel eens jouw ideale sport zou kunnen zijn, dan staan er gelukkig flink wat powerlifting schema's online waarmee je direct aan de slag kunt. Ga wel voor een realistisch trainingsplan: 35 kilo extra kunnen tillen is iets dat je niet binnen een maandje leert, en als je dat toch probeert, loop je vooral een grote kans om jezelf te blesseren.
Gestage vooruitgang is daarom het toverwoord! Zorg er verder voor dat er altijd een trainingsmaatje bij is om je met bepaalde oefeningen te helpen, zeker als je een maximaal aantal herhalingen moet doen. Zo weet je zeker dat je altijd veilig traint. Klik hier voor een voorbeeld powerlifting schema.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Hanny zegt:
Ik doe aan powerliften maar ben zoekende naar het ideale vetpercentage. Enig idee? Ben 52 jaar, 166 cm en weeg 62 kilo. En ben vrouw.