
Wie traint, heeft ook een rustdag of meerdere rustdagen. Maar zijn dat dagen waarop je niets doet? Dagen waarop je wel aan actief herstel doet? En wat als je je nou heel goed voelt op die dagen? Dan kun je toch gewoon wel gaan trainen?
In dit artikel gaan we iets dieper in op rustdagen. Waarom ook jij ze nodig hebt en waarom je alleen maar sterker wordt door een goede rustdag.
De rustdag
Rustdagen vind je terug in ieder trainingsschema. Op die dag krijgt je lichaam, en dus ook je spieren, tijd om te herstellen van die inspanningen die je hebt geleverd in de sportschool. Of ergens anders.
Dat herstel is nodig. Hoe goed je je ook voelt. Zonder rustdagen zul je op gegeven moment tegen een muur van vermoeidheid aanlopen. Ook zul je minder uit je trainingen kunnen halen. Rustdagen zorgen er juist voor dat je de volgende dag weer alles kunt geven tijdens een training.
Met rustdagen voorkom je overtraining. Iets wat je echt niet wil als fanatieke sporter, want bij overtraining zul je nog veel meer en langer rust moeten nemen. Bovendien vergroot je de kans op blessures.
Meer trainen betekent niet meer resultaat. De gedachte dat veel en vaak trainen sneller tot gewenste resultaten leidt, is nog steeds aanwezig. Terwijl dat echt niet het geval is. Geen of slecht herstel betekent juist minder spieropbouw.
Vermoeidheid heeft ook effect op je doorzettingsvermogen en het vermogen om 100% te geven. Zelfs je motivatie om überhaupt te gaan sporten kan zakken. Terwijl dat juist dingen zijn die jouw progressie in de weg zullen staan.
Slapen, eten en drinken
Wat maakt een rustdag een goede rustdag? Betekent dat alleen dat je niet gaat sporten? Nee. Er zijn veel meer factoren die meespelen. Je kunt niet gaan sporten én een slechte rustdag hebben als je bijvoorbeeld al weken stress hebt op je werk.
Drie belangrijke elementen zijn je slaap, je voeding en hydratatie. We lopen ze een voor een even langs. Je weet immers wel dat deze drie belangrijk zijn, maar waarom precies voor een rustdag?
Slaap
Een goede nachtrust is voor heel veel dingen belangrijk. Maar dus ook voor je herstel. Natuurlijk kun je wel eens een paar uurtjes missen of een nachtje slecht slapen. Maar ben jij iemand die regelmatig of al een langere periode minder dan 6 uur slaapt, dan kan dat iets zijn om aan te werken.
Een groot deel van je herstel vindt ’s nachts plaats. Zowel mentaal als fysiek. Je spieren hebben ook de nacht hard nodig om te herstellen. En je hersenen hebben het nodig om de volgende dag weer gefocust te trainen en door te kunnen zetten wanneer het zwaar wordt.
Hoeveel uur je precies nodig hebt om goed te herstellen verschilt per persoon. De meeste mensen zitten tussen de 7 en 9 uur. Overigens kun je je bij weinig slaap nog steeds goed voelen. Dat betekent echter niet dat ook je herstel optimaal is. Wie weet wat jij kunt presteren na een periode goed slapen!
Eten en drinken
Dat voeding belangrijk is voor je gezondheid en je training weet je vast wel. En ook dat je rondom een training goed moet hydrateren. Je zweet immers. Maar dat eten en drinken is op een rustdag net zo belangrijk.
Dat is het moment waarop je lichaam de voedingsstoffen nodig heeft om het herstel in gang te zetten. En om afvalstoffen af te voeren. Voorraden moeten worden aangevuld. Want als het goed is heb jij die voorraden tijdens je training uitgeput.
Op een rustdag heb je minder koolhydraten nodig en meer eiwitten. Die eiwitten helpen bij spierherstel. Die koolhydraten heb je weer nodig om energie te generen op de dagen dat je traint. Dit kun je dus ook eens proberen.
Overigens geldt ook hier dat het belangrijk is om uit te zoeken wat voor jou werkt. Bij welke voeding of manier van eten voel jij je goed en energiek. Je hoeft niet per se drastische maatregelen te nemen als jouw voeding over het algemeen gezond en gevarieerd is.
Een rustdag is geen dagje bankhangen
Natuurlijk kun je af en toe een dagje bankhangen. Maar een rustdag betekent niet niks doen. Hier komt het actief herstel om de hoek te kijken. Maar ook lichamelijke en mentale ontspanning.
Activiteiten en sporten met weinig impact zijn hartstikke goed voor je op rustdag. Lekker zwemmen in de zomer, yoga in de ochtend of een eindje wandelen. Activiteiten die de bloedsomloop bevorderen en waarbij je ontspant.
Bewegen helpt ook tegen stijfheid die je kunt ervaren na een training. Of spanning in je lijf door stress in het dagelijks leven. Beweeg dus vooral op rustdagen. Op een ontspannende manier, zonder druk.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!