Wat is de eerste associatie die jij hebt bij het woord gelatine? Waarschijnlijk iets met chemisch smakende jelly’s of winegums, of misschien van die gekke vellen die altijd aan elkaar klonteren als je er iets mee probeert te koken… Veel mensen denken dat gelatine vies of moeilijk te gebruiken is en laten het daarom zo veel mogelijk links liggen.
Hartstikke zonde, want gelatine is niet alleen ontzettend nuttig tijdens allerlei culinaire avonturen; het is ook nog eens bijzonder gezond. Hoe je gelatine precies gebruikt, en welke voordelen het je allemaal op kan leveren, vertellen we je uitgebreid in deze blogpost!
Gelatine poeder
Wat veel mensen niet weten, is dat gelatine een dierlijk product is: het wordt uit dierlijk collageen gehaald, een elastische stof die je bijvoorbeeld in botten en kraakbeen terug kunt vinden. De gelatine wordt daaruit gehaald door de botten lange tijd te koken, een beetje zoals je ook bouillon maakt.
Om het stofje geschikt te maken voor de verkoop wordt dat uitgekookte mengsel nog op allerlei manieren verder ingedikt en gefilterd, tot je uiteindelijk het gelatinepoeder krijgt dat je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Je kunt dat bijvoorbeeld gebruiken om puddingen en taarten hun bekende ‘jelly’ stuctuur te geven.
Gelatine blaadjes
En dan heb je de bekende blaadjes, die je probleemloos in plaats van het poeder kunt gebruiken. Er geldt dat ieder blaadje gelatine gelijkstaat aan ongeveer anderhalf gram poeder, ongeveer een halve theelepel dus. Dat is nuttig om te weten wanneer je recepten volgt waar de hoeveelheden in blaadjes worden aangegeven!
Zowel de blaadjes als het poeder moeten voor gebruik in het uiteindelijke gerecht een tijdje weken in koud water. De blaadjes worden daarbij zacht en glibberig en kunnen op die manier opgelost worden in warme gerechten; het poeder wordt een troebel papje dat in één keer bij de rest van het gerecht gedaan kan worden.
Goed voor de spijsvertering
Maar waarom zouden we die glibberige gelatine dan door ons eten gooien? Daar zijn allerlei redenen voor, waarvan de belangrijkste waarschijnlijk is dat het je spijsvertering gezond houdt. Gelatine zorgt ervoor dat het maagslijmvlies gezond blijft en dat er een soort laagje aan de binnenkant van je darmen gevormd wordt, iets dat irritatie in de betreffende organen voorkomt en je helpt om voedingstoffen beter op te nemen.
Ook vermindert gelatine daarmee maagzuur en reflux na het eten. Tenslotte bevat het veel glycine, een aminozuur dat je lever ondersteunt en er daarmee voor zorgt dat je giftige stoffen beter af kunt voeren – iets dat je gezondheid zeker ten goede komt!
Goed voor de huid
Maar gelatine maakt je niet alleen gezonder aan de binnenkant; ook van buiten ga je stralen van de gezonde stoffen die het goedje bevat. Dat zit hem vooral in de collageen waar de gelatine uit onttrokken wordt. Zoals je waarschijnlijk wel weet is collageen één van de stoffen die je huid soepel en elastisch houdt, en gelatine levert daar dus ook een flinke bijdrage aan!
Zo voorkomt het rimpels, helpt het om striae te voorkomen bij zwangere vrouwen en kan het cellulite verminderen. Overigens houdt het ook je tanden en nagels stevig en geeft het je een vollere haardos.
Wat is de gezondste gelatine?
Natuurlijk geldt voor gelatine, net als voor andere dierlijke producten, dat het belangrijk is om op de bronnen van je eten te letten. Als de dieren in kwestie allerlei antibiotica en bewerkte gewassen te eten hebben gekregen, kun je er vanuit gaan dat die schadelijke stoffen door hun hele lichaam terug te vinden zijn – en dus ook in de gelatine die uiteindelijk uit hun botten gehaald wordt!
Kies bij voorkeur voor gelatine van biologische merken en controleer natuurlijk of er niet allerlei onnodige hulpstoffen aan toegevoegd zijn. Op die manier weet je zeker dat je je lichaam ook echt vooruit helpt met dit gezonde voedingsmiddel!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Tanja Nieuwstraten zegt:
Hallo
Ik moet helaas amytriptiline gebruiken ivm zenuwpijn.Maar nu heb ik constant diarree.Bij onderzoek feces is niets uitgekomen dus geen bacterie of virus.
Zoe gelantinepoeder soelaas kunnen bieden?
Groet Tanjakatwijk@gmail.com
Annick zegt:
Kan ik ook gewoon blaadjes uit de supermarkt gebruiken voor mijn gewrichten? En hoeveel
Berghs peter zegt:
Even een vraagje, is gelatine ge schikt voor diabetes patiënten?
Heeft gelatine reacties op nierpatiënten?
Groetjes Peter.
Pieter de Wit zegt:
Goedemorgen, aangezien het geen suiker is en je er nooit veel van gebruikt zie ik geen problemen. Maar bespreek het met je arts als je het niet zeker weet.
Anoniem zegt:
Hoi Pieter de Wit,
Bedankt voor de uitlegt.
Groet,
Roos
claasje zegt:
heeft agar agar hetzlefde effect op de gezondheid?
ik ben vegetariër.
Ineke zegt:
Agar agar is een plantaardig product gemaakt van algen en heeft dus niet dezelfde effecten als gelatine. Behalve dat het net als gelatine een goed bindmiddel is.
Maaike zegt:
Ik probeer ook extra gelatine te eten , ik maak dan ook vaak vanillepudding, zonder suiker uiteraard. Maar ik kan alleen biologische varkensgelatine vinden. Is dat een probleem?
Dikkie schraal bakker@hotmail. Nl zegt:
Ik gebruik al jaren elke dag een gelatine blaadje voor mij gewrichten bevalt me goed,heb nog nog nooit van biologische gelatine blaadje gehoord hoe zien die eruit dan
Ineke zegt:
Ze zien er hetzelfde uit. Biologische gelatine is gemaakt van de huid en bot van biologisch gehouden koeien en varkens. Je kunt het bijvoorbeeld bij de Ekoplaza kopen. Op de verpakking staat dan Europees biologisch keurmerk.
Maan zegt:
Gelatine kan ik aan bevelen gebruik het iedere dag een blaadje en het resultaat is verbluffend had altijd last van op boeren, last van maag en darmen , zwakke nagels en haar en ben nu erg blij met het resultaat. Probeer het geen pillen en poeders nee een blaadje even wellen en beetje heet water erop ik drink het zo of even een thee zakje indompelen succes verzekerd
Lotte (beheerder) zegt:
Wat fijn dat het voor jou zo veel effect heeft, Maan!
Roos zegt:
Ik had veel gelezen dat ze op nuchter maag op drinken, daarna pas ontbijten. Hoe gebruik je zelf. Want ik had geprobeerd helaas kreeg ik last van maagzuur en blok op mijn maag. Daarom graag antwoord. Alvast bedankt.
Pieter de Wit zegt:
Uiteindelijk moet je ook altijd naar je eigen lichaam luisteren. Pas eventueel de hoeveelheid aan. En als dat niet lukt, doe het dan niet nuchter. Iedereen is anders.
Frank zegt:
Wat een onzin opmerkingen over antibiotica en bewerkt voedsel. Denken jullie echt dat je dat in de botten kunt terugvinden? Suggestieve beweringen die niet stoelen
op feiten.
Maaike zegt:
Klopt !
Hele vreemde redenatie van deze auteur.
de Kruijf zegt:
Uiteraard heeft deze auteur gewoon hartstikke gelijk.
Waar in toenemende mate mensen bewust van worden is dat dezelfde antibiotica die gebruikt wordt bij dieren ook gebruikt wordt om mensen te behandelen.
MRSA wordt daardoor steeds meer verspreid in de algemene populatie. Iedereen die in een ziekenhuis aan de slag wil moet op voorhand een wattenstokje met neusinhoud aan het laboratorium afstaan om te bepalen of hij of zij al drager is van MRSA, die men ongemerkt binnen kan krijgen via besmet voedsel of van iemand die al drager is.
Hoe meer we met antibiotica behandelde producten in het schap laten staan en bewust gaan kiezen voor een verantwoord alternatief hoe sneller de bio-industrie aan marktaandeel zal verliezen.
En trollen zoals 'Frank' en 'Maaike' met Unilever propaganda.. die wens ik een MRSA stam op hun eígen bord en doe vooral de groetjes aan die Lachende Leugenaar van 'landelijke personeelszaken' (Rutte).
Anna zegt:
Heel leuk artikel! Bedankt!
Mark zegt:
Hoi Anna,
Goed om te horen! :)
Groet,
Mark