We weten allemaal dat snoep niet bijster goed is voor onze tanden. Toch betekent dat niet dat je gebit per definitie in orde is als je gezond eet. Helaas zijn er nog een heel stel andere factoren die daar problemen kunnen veroorzaken! Dat lijkt misschien niet heel belangrijk, maar schade aan je gebit kan over de jaren enorm oplopen.
Bovendien is het simpelweg ongezond als er hele kolonies kwaadaardige bacteriën in je mond leven. Maar waar moet je dan precies op letten als je je mond en gebit gezond wilt houden? We noemen een aantal belangrijke valkuilen om in de gaten te houden.
Let op met de suikers
Nogmaals, snoepen en gezonde tanden, dat gaat niet goed samen. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat snoep niet het enige is dat suiker bevat. Ook heel gewone – en gezonde – voedingsmiddelen zitten er vol mee. Vooral fruit is een belangrijke boosdoener. Ook producten vol koolhydraten kunnen echter problemen opleveren, vooral door het zetmeel dat ze bevatten.
Dat wordt in zuren omgezet, die ook weer voor gaatjes kunnen zorgen. Dat betekent niet dat je nu nooit meer mag eten – dat zou natuurlijk onzin zijn. Het is voor je tanden echter wel beter als je maximaal zeven eetmomenten op een dag plant. Alleen water en thee vallen daarbuiten.
Stress is slecht voor de tanden
Nog een reden om af en toe even rust te nemen: slecht is funest voor de gezondheid van je gebit. Zoals wel vaker heeft dat vooral te maken met je immuunsysteem. Wanneer je weinig slaapt en weinig rust krijgt, raakt dat enorm afgezwakt. Het gevolg is dat ontstekingen zich enorm makkelijk in je tandvlees nestelen.
Vooral paradontitis is een gevaar. Dat begint in je tandvlees, maar verspreidt zich uiteindelijk naar het onderliggende weefsel en zelfs naar je botten. De belangrijkste symptomen zijn bloedingen en een slechte adem. Heb jij daar last van, dan kan een bezoekje aan de tandarts een verstandige keuze zijn.
Een hoge bloedsuikerspiegel
Nog zoiets dat overal ongezond is, maar zeker ook voor je tanden: een hoge bloedsuikerspiegel. Diabetici en mensen met diabetesmedicijnen hebben vaak een relatief drogere mond. En dat is slecht nieuws, want speeksel is essentieel voor de bescherming van je tanden. Het zorgt voor een soort beschermend laagje dat je maar al te hard nodig hebt.
Een droge mond kan zodoende het risico op gaatjes al snel enorm verhogen. Overigens geldt omgekeerd ook dat een slechte mondhygiëne voor een grotere kans op een hoge bloeddruk zorgt. Mogelijk heeft dit te maken me de ontstekingen die onderhuids in je mond voor problemen zorgen.
Kijk uit met medicijnen
Maar diabetesmedicijnen zijn niet de enige voorbeelden van medicijnen die slecht zijn voor het gebit. Ook antidepressiva verminderen bijvoorbeeld de aanmaak van speeksel. Gebruik je medicatie waar een dergelijke bijwerking aangegeven staat, dan kan bijvoorbeeld (suikervrije) kauwgom een uitkomst bieden.
Dat zorgt er immers voor dat je speekselklieren weer harder aan het werk gaan. Andere – iets minder ernstige – pillen waar je mee uit moet kijken, zijn vitaminepillen. Zeker vitamine C is vaak relatief zuur en bevat toegevoegde suiker. Zeker wanneer je de pilletjes in je mond op laat lossen, zoals veel mensen doen, is dat vragen om problemen! Beter is het om ze in één keer met wat water door te slikken.
Een goede mondhygiëne
En hoe je ook eet: het is natuurlijk belangrijk om je mondhygiëne altijd goed in de gaten te houden. Dat betekent niet alleen twee keer per dag poetsen, hoewel dat een belangrijk begin is. Ook kun je één keer per dag flossen om het vuil tussen je tanden weg te halen. Heb je een spalkje achter je tanden?
Dan werken tandenstokers bijna net zo goed. Daarnaast kan het een aanrader zijn om regelmatig met mondwater te spoelen. Zo bereik je ook de delen van je mond waar je met je tandenborstel slecht bij komt. Vergeet ten slotte niet om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Zo weet je zeker dat je eventuele problemen op tijd signaleert.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!