Iedereen krijgt er wel eens last van: diarree. De oorzaak kan hem in de kleinste hoekjes zitten. Vlees bij een zomerse barbecue dat net niet gaar genoeg was, bijvoorbeeld. Of voedingsmiddelen die net niet goed gewassen zijn.
Heel vervelend, maar hoe kom je er vervolgens ook zo snel mogelijk weer vanaf? En hoe voorkom je dat het probleem escaleert en voor verdere medische problemen zorgt? Kortom: wat te doen tegen diarree? We noemen in de blog van vandaag een aantal tips, én signalen waar je voor op moet passen. Hopelijk ben je daarmee zo snel mogelijk weer op de been!
Oorzaken van diarree
Om te weten wat je tegen diarree kunt doen, is het natuurlijk eerst belangrijk om te weten waar het probleem vandaan komt. Over het algemeen worden de klachten veroorzaakt door een virus of een bacteriële infectie. Die kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van slechte keukenhygiëne of van het eten van (deels) rauw vlees.
De bacteriën of virussen zorgen er vervolgens voor dat de wand van de dikke darm aangetast raakt. Door die ontsteking kan de darm vervolgens niet meer zo veel vocht opnemen als normaal gesproken. Soms wordt er zelfs extra vocht afgescheiden. Het gevolg is dat de ontlasting ook te vochtig blijft, en dat betekent dat je last krijgt van diarree!
Blijf gehydrateerd!
Wat te doen tegen diarree? De eerste belangrijke vereiste is dat je goed gehydrateerd blijft. Omdat er zo veel vocht uitgescheiden wordt, is de kans op uitdroging namelijk relatief groot. Dit is dan ook de voornaamste oorzaak van serieuze problemen als gevolg van diarree. Blijven drinken, met andere woorden! Water is natuurlijk altijd een goede keus.
Bouillon kan ook een prima optie zijn, zeker als je verder niet zo veel eet. Op die manier krijg je namelijk toch nog de nodige zouten en mineralen binnen. Heb je ook last van overgeven en kost het je moeite om genoeg drinken binnen te houden? Probeer dan toch iedere vijf à tien minuten een slok te nemen. Samen helpen die kleine beetjes toch al flink.
Verschijnselen van uitdroging
Het is belangrijk dat je het in geval van diarree doorhebt wanneer je uitgedroogd begint te raken. Op die manier kun je namelijk medische hulp zoeken voor het probleem te groot kan worden. Een eerste signaal van problemen is het wanneer je niet of nauwelijks meer plast. Ook donkergele urine is een slecht teken.
Dorst en een droge mond wijzen eveneens op uitdroging in een beginstadium. Als het probleem ernstiger wordt kun je suf en verward raken. Flauwvallen kan in zo’n geval voorkomen, en je ademhaling en hartslag versnellen. Merk je één van deze symptomen op bij jezelf, of bij iemand anders die diarree heeft? Dan is het verstandig om de huisarts te bellen.
Wat eten bij diarree?
Maar laten we even aannemen dat je erin slaagt om genoeg te drinken wanneer je diarree hebt. Wat kun je verder dan nog doen? Veel mensen denken dat je moet vasten bij diarree, maar dat is zeker niet altijd het geval. Als je nog trek hebt, kun je zeker blijven eten. Daarbij is het verstandig om zo veel mogelijk voor vezelrijke producten te kiezen.
Die helpen je darmwand om zo snel mogelijk weer te herstellen! Bovendien nemen ze vocht op, waardoor de diarree afneemt. Droog volkorenbrood is bijvoorbeeld een uitstekende optie. Ook bananen kunnen uitkomst bieden als je last hebt van diarree. Ze maken de ontlasting steviger en zorgen daarmee dat het probleem sneller overgaat.
Probiotica tegen diarree
Om je darmen weer gezond te krijgen, kun je ook meer probiotica eten. Dat zijn producten die de gezonde bacteriën in je darmen voeden en hun groei stimuleren. Zeker wanneer de irritatie van de darmwand veroorzaakt wordt door een infectie, kan dit dus uitermate behulpzaam zijn. Probiotica zitten met name in gefermenteerde producten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zuurkool, yoghurt en tempeh.
Wanneer je echt even een flinke dosis probiotica binnen wilt krijgen, kun je daar ook speciale drankjes voor kopen. Yakult is bijvoorbeeld een bekend product dat daarvoor geschikt is. Controleer wel van tevoren even of het zuiveldrankje van jouw keuze ook inderdaad als probioticum werkt! Soms staan er ook vooral veel lege marketingkreten op en doet het product uiteindelijk weinig voor je gezondheid.
Medicijnen tegen diarree
Wanneer je voldoende drinkt en genoeg vezels eet, heb je meestal geen aanvullende medicijnen meer nodig. De diarree zou dan na verloop van tijd vanzelf over moeten gaan. Blijft het probleem langere tijd ernstig aanhouden, dan kan het verstandig zijn om ORS te gebruiken. Deze oral rehydration solution bevat suikers en zouten die je lichaam snel verliest als je veel water kwijtraakt.
Op die manier voorkom je dat je al te sterk verzwakt. Je kunt ORS bij de apotheek krijgen, wat bijvoorbeeld verstandig is als je ook veel overgeeft. Loperamide is een ander middel dat bij diarree nog wel eens voor wordt geschreven. Dit stopt echter alleen de ontlasting even, en vormt geen echte oplossing voor het onderliggende probleem!
Langer dan een week diarree
In principe zou diarree na verloop van tijd uit zichzelf over moeten gaan. Wat je ook doet: als de diarree echt lang aan blijft houden, zul je hoe dan ook contact op moeten nemen met de huisarts. De grens die hiervoor meestal genoemd wordt is een week. Na die tijd is het niet zeker meer of het probleem zichzelf wel op zal lossen.
Bovendien kan je lichaam na een week echt gevaarlijk verzwakt geraakt zijn. Het is in zo’n geval verstandig om een arts te laten kijken wat de onderliggende oorzaak van het probleem is. Op die manier weet je zeker dat je de juiste behandeling voorgeschreven krijgt, en dat eventuele ernstiger oorzaken niet over het hoofd worden gezien.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Joke zegt:
Ja ik heb er veel aan gehad Djw
E, passaro , zegt:
Ik heb een paar maanden regelmatig last van diarree , en door arts alles na laten kijken ,alles is goed en geen ontstekingengen geen darmparasiten , kunnen niets vinden , ik ben juist veel vezels gaan gebruiken en ook vezel zakjes gebruikt , maar het werd juist erger ,
Ik kook dagelijks , eet niet veel vlees drink veel thee water , geen alcohol nooit gerookt ,
Ik ben ten einde raad , is iberogast een optie , of beter naar een diëtiste gaan
Ineke zegt:
Hoi,
Veel vezels stimuleren de darmen juist, dus dat kan een verklaring zijn. Je kunt je vezelinname met 1/3 verlagen om te kijken of dat werkt. Maar dat kan ook zeker samen met een diëtiste. Dat lijkt me een betere stap dan zelf allerlei middelen proberen.
marieke zegt:
krijg veel informatie op jullie site bedankt hiervoor blijf doorgaan met de website