Staat ‘meer bewegen’ bij jou ook altijd bovenaan het lijstje van goede voornemens? En ga je ieder jaar opnieuw weer gemotiveerd aan de slag, om na een maand alweer af te zwakken? Bij veel mensen is de oorzaak van het probleem niet dat ze ‘gewoon’ ongemotiveerd zijn. Het gaat alleen mis bij de sport die ze uitkiezen. Als je alleen maar gaat fitnessen omdat iedereen dat doet, word je er gegarandeerd al snel moe van.
Maar, zeg je nu misschien, welke sport past wél bij mij? Die vraag kunnen we niet voor je beantwoorden – maar we kunnen je wel een handje helpen. Met de vragen hieronder bepaal je snel jouw nieuwe favoriete sport.
Welke sport past bij mij?
Veel mensen die gaan sporten, kiezen automatisch voor wat ‘de beste’ sporten lijken. Hardlopen, want daar verbrand je calorieën mee. Krachtsport, want daar heeft de buurman goede resultaten mee bereikt. Crossfit, want tegenwoordig lijkt iedereen dat te doen. Daar heb je echter weinig aan als je het sporten vervolgens niet volhoudt!
Uiteindelijk maakt het heel weinig uit wat je doet, als je maar in beweging komt. De vraag die je jezelf moet stellen is dus niet: waarom slaag ik er nooit in het sporten vol te houden? In plaats daarvan is de belangrijkste kwestie: welke sport past bij mij?
Sport kiezen die bij je past
Nu kun je natuurlijk links en rechts abonnementen af gaan sluiten en zo veel mogelijk uitproberen. Dat kan echter nogal wat teleurstellingen opleveren, en bovendien kost het veel tijd en geld. Een beetje voorbereiding kan daarom geen kwaad. Bekijk onderstaande vragen eens uitgebreid en bedenk welke factoren voor jou van belang zijn!
1. Cardio of kracht
Natuurlijk hoef je hier niet per se te kiezen: er zijn genoeg sporten waarbij je zowel spieren al conditie opbouwt. Toch is het verstandig om even te bedenken of je niet aan één van de twee de voorkeur geeft. Is het ontwikkelen van grote biceps een reden om te gaan sporten? Dan kom je er niet door te gaan fietsen of voetballen.
Omgekeerd geldt: heb je een gruwelijke hekel aan spierpijn en hoeft dat met die spieren niet zo nodig? Dan kun je misschien beter niet aan de krachttraining gaan.
2. Teamsport of individueel
Sommige mensen gedijen beter in een omgeving waar ze samenwerken. Helpen teamgenoten of groepsgenoten jou echt om het beste uit jezelf te halen? Of weet je al dat je dan gemotiveerder bent om elke training te komen? Schrijf je in voor groepslessen, of ga voetballen, korfballen, rugbyen, en ga zo maar door.
Moet je er niet aan denken om ook nog eens anderen aan je hoofd te hebben als je je toch al moet inspannen? Individuele sporten als fitness, zwemmen, fietsen of hardlopen werken dan misschien beter. Natuurlijk zijn tussenvormen ook mogelijk. Kies bijvoorbeeld een individuele sport, maar ga lekker samen met een goede vriend of vriendin.
3. Prestatiegericht of niet
Sommige mensen raken gemotiveerder van wat competitie op zijn tijd, anderen hebben wel genoeg aan hun eigen vooruitgang. In het eerste geval is een sport met wedstrijden een goede keuze. Dat geldt voor de meeste teamsporten, maar ook voor bijvoorbeeld atletiek.
In het tweede geval is het rustiger om voor een sport te gaan waar je de wedstrijden rustig kunt vermijden. Heb je dan toch zin om je eens met anderen te meten, dan zijn er vaak alsnog wel toernooien waar je je voor in kunt schrijven.
4. Binnen of buiten
Sommige mensen zijn dol op sporten in de open lucht. Anderen voelen zich juist een stuk meer op hun gemak in een zaaltje of sportschool. Ga je graag naar buiten, dan zijn veel teamsporten, hardlopen, fietsen en calisthenics bijvoorbeeld prima keuzes. Binnen kun je krachttraining doen, maar ook bijvoorbeeld cardiosporten en yoga. Daarnaast bestaan er van veel sporten ook zaalvarianten.
5. Flexibel of vaste momenten
Voor sommige sporten is het belangrijk dat je altijd om dezelfde tijd beschikbaar bent. Dat geldt overigens vooral wanneer je met andere mensen sport. Sportscholen zijn intussen vrijwel altijd open; alleen voor groepslessen moet je je op tijd melden. Is je schema heel wisselend en heb je de ene week veel meer tijd dan de ander? Dan is het wel zo fijn als je een beetje kunt wisselen met de momenten waarop je traint!
Let op: keuze is niet definitief!
We raden je niet aan om iedere maand een nieuwe sport uit te proberen. Aan de andere kant betekent dat natuurlijk niet dat je keuze meteen perfect moet zijn! Er is alle ruimte om nog eens te wisselen als je eerste optie echt niet bevalt zoals je had gedacht.
Probeer dus wel om door te zetten, maar voel je ook niet verplicht om tegen heug en meug hetzelfde te blijven doen. Een beetje experimenteren kan nodig zijn om te achterhalen welke sport bij jou past!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
W.J.Pijnappel zegt:
Als je gemiddeld 25 k.m. per keer wandeld is het wel degelijk als spirt te benoemen.
Enkel bewegen doet afbrask asn de prestatie..
Groetjes vsn Oma Will.
Pieter de Wit zegt:
Daar ga ik graag mee akkoord. Ach, het is een kwestie van definitie. Vaak wordt met sport ook competitie bedoeld. Maar we begrijpen elkaar. Wandelen is super goed voor je lichaam en geest!
W.J.Pijnappel zegt:
Waarom staat de wandelsport niet bij de sporten vermeld? Het is een duursport en levert je energie op. Plus het is goed voor je lijn.
Groetjes van Ona Will.
Pieter de Wit zegt:
Goedemorgen, Wandelen is absoluut een topper! Omwille van de intensiteit rekenen we het vaak tot "beweging" in plaats van sport. Maar het is vooral supergoed voor je!