De kiwi is één van de populairste fruitsoorten van Nederland. Niet gek, want met die heerlijke frisse smaak is hij ideaal als je eens iets anders wilt dan appels en peren. Maar kiwi eet je zeker niet alleen omdat het lekker is. Je doet er ook je lichaam simpelweg een groot plezier mee.
In de blog van vandaag geven we je negen redenen waarom kiwi gezond is. Zo weet je volgende keer precies waarom je er een netje van in huis haalt!
Is kiwi gezond?
De kiwi is in Europa nog niet zo heel lang bekend. Oorspronkelijk komt hij uit China – een paar generaties geleden werd de vrucht dan ook nog de Chinese kruisbes genoemd. Op een zeker moment zag men echter dat die harige schil wel erg veel gelijkenissen vertoonde met de kiwi, de beroemde vogel uit Nieuw-Zeeland. Het fruit kreeg toen al snel diezelfde naam toegewezen!
Kiwi’s zijn inmiddels wereldwijd populair, en niet voor niets. Het is namelijk een ontzettend gezonde fruitsoort. Maar waarom precies? We zetten het voor je op een rijtje!
1. Vitamine C
Een belangrijke reden waarom kiwi gezond is, is natuurlijk – zoals met al het fruit – dat hij veel vitamines bevat. Om te beginnen is de kiwi rijk aan vitamine C. Daar bevat hij zelfs meer van dan een sinaasappel, die nota bene bekend staat als een goede leverancier van vitamine C. Met één kiwi krijg je zelfs net zo veel van deze vitamine binnen als met drie citroenen!
Dat alles betekent dat kiwi’s supergoed zijn voor je weerstand. Daarnaast levert deze vitamine nog verschillende andere voordelen op. Zo stimuleert hij de aanmaak van collageen, een stofje dat je huid elastisch houdt.
2. Vitamine E
Een andere vitamine waar kiwi’s rijk aan zijn, is vitamine E. Dat is een antioxidant, een stof die celschade door vrije radicalen tegengaat. Vitamine E kan dus de veroudering van bijvoorbeeld je huid verminderen en het risico op chronische ontstekingen verminderen. Verder is het goed voor je weerstand en beschermt het het weefsel van bijvoorbeeld je spieren.
3. Foliumzuur
Dan is er nog vitamine B11, bij veel mensen beter bekend als foliumzuur. Je hebt deze vitamine nodig om rode en witte bloedcellen aan te kunnen maken. Ook is hij belangrijk voor het zenuwstelsel en, zoals veel B-vitamines, de energievoorziening binnen het lichaam.
Ongeboren kinderen hebben met name veel vitamine B11 nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Voor zwangere vrouwen wordt het slikken van een foliumzuursupplement daarom aanbevolen (hoeveel kiwi’s ze verder ook eten…)
4. Kalium
Een andere reden om kiwi gezond te noemen is het mineraal kalium. Eén gemiddelde kiwi bevat maar liefst 7% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van dit mineraal! Dat is maar goed ook, want veel mensen krijgen er juist te weinig van binnen.
Kalium is vooral belangrijk om je bloeddruk gezond te houden. Het werkt als tegenwicht voor natrium: natrium verhoogt je bloeddruk, kalium verlaagt hem. Het eten van voldoende kalium is dus belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten laag te houden. Ook verminderen kiwi’s overigens je cholesterol, waardoor de kans op problemen nog verder afneemt.
5. Vezels
Kiwi’s bevatten zo’n drie gram voedingsvezels per 100 gram – ongeveer twee gram per kiwi. Vezels zijn ontzettend gezond. Zo zorgen ze ervoor dat de goede bacteriën in je darmen gezond blijven en voedingsstoffen eenvoudig uit je eten op kunnen nemen.
Ook geven ze je snel een verzadigd gevoel, omdat ze opzetten in je maag en darmen. Veel mensen krijgen hun dagelijkse hoeveelheid van 30 tot 40 gram vezels niet binnen. Genoeg groente en fruit eten helpt om dat doel wel te halen!
6. Caloriearm
Calorieën zijn niet ongezond, maar als je af wilt vallen, is het fijn om vullende voedingsmiddelen te eten die toch weinig energie leveren. Kiwi valt zeker in die categorie, zoals de meeste fruitsoorten. Eén middelgrote kiwi levert nog geen 50 calorieën op. Zeker als je bedenkt hoeveel voedingsmiddelen hij verder bevat, is dat een uitstekende keuze!
7. Luteïne en zeaxanthine
Kiwi’s bevatten twee stofjes, luteïne en zeaxanthine, die belangrijk zijn om je ogen gezond te houden. Ze verlagen met name het risico op maculadegeneratie. Dat is een oogziekte waar vooral ouderen last van krijgen, en die op den duur zelfs tot blindheid kan leiden.
Onderzoek onder 110.000 mensen heeft aangetoond dat je de kans op die ziekte met ruim een derde verkleint door drie kiwi’s per dag te eten. Nu is dat natuurlijk wel heel veel, maar ook wat minder kiwi zet waarschijnlijk al zoden aan de dijk. Bovendien bevatten ook veel andere fruitsoorten luteïne en zeaxanthine.
8. Actinidine
Kiwi’s kunnen je spijsvertering op meer manieren vooruit helpen dan alleen door die vezels. Dat heeft te maken met het stofje actinidine, een enzym dat in deze vruchten voorkomt. Actinidine helpt je lichaam om eiwitten af te breken en te verteren. Dit is overigens ook de reden dat je kiwi’s beter niet met zuivelproducten kunt eten. Datzelfde enzym tast namelijk de eiwitten in melk aan en zorgt ervoor dat het snel gaat schiften!
9. Antioxidanten
Naast vitamine E zijn er ook nog een aantal andere antioxidanten die de kiwi gezond maken. Zo bevatten kiwi’s polyfenolen, een groep antioxidanten die ontstekingen tegengaat. Dit zijn dezelfde stoffen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat rode wijn tegen hart- en vaatziekten kan helpen. Alle verschillende antioxidanten zorgen er samen voor dat je minder vatbaar bent voor ziektes, ontstekingen en celschade door toxische stoffen in je voeding.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Fred Blom zegt:
Na hoeveel tijd merk je het verschil door het eten van kiwi’s.
Pieter de Wit zegt:
Hallo Fred, een begrijpelijke vraag. Maar timing is in alles rond voeding erg moeilijk te bepalen. Dat hangt van je hele voedingspatroon en je hele levensstijl af.
Corne zegt:
Zijn kiwis ook goed tegen blaren te voor komen in je tandvlees
Martin zegt:
Welke van de twee kiwi’s zijn het beste
Lotte (beheerder) zegt:
Zit volgens mij geen significant verschil tussen, Martin!