Pizza is níét precies het gezondste avondmaaltje. Met wit deeg, een overdaad aan vette kaas en meestal geen grammetje groente heeft het terecht geen beste reputatie. Toch zijn veel mensen gewoon dol op pizza. Om het nooit meer te mogen eten, is wel een flinke opoffering.
Gelukkig kan het ook anders! Als je af en toe zonder schuldgevoel wilt genieten, kun je namelijk ook gewoon voor een gezonde pizza kiezen. Met een paar kleine aanpassingen heb je al snel een gezonde maaltijd te pakken – die ook nog eens hartstikke lekker is.
Gezonde pizza bodem
De gemiddelde pizzabodem is niet heel gezond. Dat ligt vooral aan het witte meel, maar ook de toevoeging van te veel zout, suiker en andere rommel helpt niet mee. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf een gezonde pizza bodem te maken! Sommige zijn wat sneller dan andere, maar ze zijn allemaal beter dan de kant-en-klare opties.
1. Volkorenmeel
Wil je gewoon een traditionele pizzabodem, maar dan gezonder? Dan maak je er eenvoudig één van volkorenmeel. Meng 350 g volkorenmeel met 250 ml water, 1 g gist, 5 g olijfolie en een flinke snuf zout. Kneed het deeg goed, laat het zo’n 5 uur op kamertemperatuur rijzen en rol het uit voor gebruik.
Je kunt het volkorenmeel ook vervangen door andere meelsoorten, zoals speltmeel of havermeel.
2. Wrap
Als je echt snel klaar wilt zijn, is een wrap-bodem de ideale keuze. Het is zo simpel als het klinkt: beleg een (volkoren) wrap met je favoriete toppings. Vervolgens hoeft hij alleen nog maar tien minuten in de oven! Om het nog gezonder te maken kun je ook voor de No Fairytales groente-wraps kiezen.
3. Kikkererwten
Bij grote supermarkten en toko’s kun je kikkererwtenmeel kopen, gemaakt van gedroogde kikkererwten. Dat bevat net wat meer eiwitten dan gewoon meel. Meng 130 g kikkererwtenmeel met 280 ml water en peper en zout om een deeg te maken. Meng tot een glad mengsel en bak 15-20 minuten op 180 graden. Je kunt dan je toppings toevoegen en nog ze nog eventjes in de oven zetten.
4. Bloemkool
De bloemkoolbodem is een serieuze pizzahype, en niet helemaal voor niets. Extra groente in je bodem is tenslotte altijd mooi meegenomen! Als basis verkruimel je een hele bloemkool in de blender (je kunt ook kant-en-klare bloemkoolrijst gebruiken).
Rooster 25 minuten in de oven, laat even afkoelen en knijp in een theedoek het vocht eruit. Meng met 1 ei, kruiden en peper en zout naar smaak. Bak dit alles weer 25 minuten op 180 graden en je kunt gaan beleggen!
Gezonde pizza saus
Ook dat beleggen kan natuurlijk gezonder dan je denkt. Dat begint al bij de saus. De gemiddelde tomatensaus uit een potje bevat behoorlijk wat suiker. In je gezonde pizza is dat echt onnodig! Je kunt simpelweg je eigen saus maken door tomaten in de oven te roosteren en te pureren. Een scheutje olijfolie en wat peper en zout erdoor, en klaar!
Ook lekker is om nog andere groenten door de saus te mengen. Zo kun je prima restjes geroosterde pompoen door de tomatensaus pureren voor een winterse pizza. Ook wortel en paprika zijn bijvoorbeeld lekker in de pizzasaus.
Ten slotte kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een heel andere basis te gebruiken. Beleg je pizza bijvoorbeeld met pesto, hummus, tapenade of een andere saus.
Gezond pizza beleg
Dan zijn er nog de toppings. Je kunt natuurlijk salami en een paar handen volvette kaas op de pizza gooien, maar het kan ook een stuk gezonder! We geven hieronder een paar tips om ook het beleg van je pizza gezond te houden.
- Vlees op je pizza? Kies dan niet voor vette, bewerkte soorten als salami. In plaats daarvan zijn bijvoorbeeld kip- en kalkoenfilet goede opties.
- Je kunt ook eens vis gebruiken. De pizza met tonijn is een bekende optie, maar je kunt ook plakjes zalm op je pizza leggen nadat hij uit de oven komt.
- Kaas is door de vetten niet zo gezond in grote hoeveelheden. Je kunt een kaas met minder vetten kiezen, zoals mozzarella. Een andere optie is om voor kaas met een sterkere smaak te kiezen, waar je minder van nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan feta, Parmezaan of gorgonzola.
- Groenten op de pizza zijn lekker én gezond. Paprika en champignons zijn bekende voorbeelden, maar eigenlijk kun je alle wel op je pizza kwijt. Restjes spinazie, plakjes courgette, meer verse tomaat, asperges of avocado…
- Je kunt ook eens experimenteren met fruit op je pizza! Gekaramelliseerde peer gaat bijvoorbeeld goed samen met zoutige kazen als feta, en gegrilde perziken doen het goed met mozzarella.
- Smaakmakers als olijven, kappertjes en uienringen zijn een gezonde manier om je pizza extra veel smaak te geven.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
GS zegt:
Zijn de hoeveelheden voor het maken van de pizzabodem voor 1 pizza?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi GS, met de genoemde hoeveelheden kun je ongeveer een plaatpizza maken :-)
Myrthe zegt:
Hallo! Ik wil graag pizzadeeg maken voor een pizzarette. Kan dit ook met het bovenstaande recept met volkorenmeel?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Myrthe, dat zou prima moeten gaan :-)
Kai Ovaere zegt:
zeer toffe recepten! ik probeer ze zeker eens uit haha
grts kai ovaere
Lotte (beheerder) zegt:
Leuk om te horen Kai, laat je ons weten hoe ze geworden zijn? :D