Je struikelt tegenwoordig in iedere supermarkt over een schap vol hummus. Niet alleen fitgirls en dieetgoeroes zijn er fan van, ook de ‘gewone Nederlander’ begint er steeds meer aan te wennen. Maar is hummus gezond als je het uit zo’n kant-en-klaar bakje van de supermarkt haalt?
We bespreken in deze blog wat hummus zo populair maakt, en wat de valkuilen zijn om in de gaten te houden. En natuurlijk geven we je nog wat lekkere hummus recepten waarmee je eindeloos kunt variëren.
Kikkererwten gezond?
Kikkererwten zijn het belangrijkste bestanddeel van hummus. Of hummus gezond is, hangt dan ook vooral van hen af. Gelukkig zit het hier wel goed: kikkererwten zijn waanzinnig voedzaam, met veel eiwitten, vezels en langzame koolhydraten. Ook bevatten ze een grote hoeveelheid vitamines en mineralen.
Zeker voor vegetariërs zijn kikkererwten bijzonder nuttig. Niet alleen door de eiwitten, maar ook omdat ze veel vitamine B en ijzer bevatten – stoffen die je normaal vaak uit vlees haalt. Ook als je wel vlees eet, zijn kikkererwten echter een heel waardevolle toevoeging aan je eetpatroon.
Ingrediënten hummus
Hummus bestaat echter niet alleen maar uit kikkererwtenpasta. Vaak zit er ook een flinke scheut olie doorheen, om het geheel smeuïger te maken. Dat is meestal plantaardige olie die redelijk gezond is. Je moet hoogstens een beetje opletten met de hoeveelheid omega 6-vetten die je binnenkrijgt ten opzichte van je verdere dieet.
Overige ingrediënten zijn vooral smaakmakers. Sesamzaad en citroensap, bijvoorbeeld. Vaak wordt er ook wat zout en suiker toegevoegd aan de hummus die je in de supermarkt kopen. Het is dan even opletten hoe veel dat is, dat kan per merk namelijk flink verschillen!
Is hummus gezond?
Is hummus gezond, met dat lijstje ingrediënten? Als je het zelf maakt – met goede olijfolie en zonder suiker – is het zeker goed voor je. Zelf maken is heel eenvoudig, zoals we je in deze blog uitleggen. Een aanrader om eens te proberen!
Heb je even geen tijd of zin om de keuken in te duiken? Hummus uit de winkel is nog steeds een aardige optie, aangenomen dat je voor goede kwaliteit gaat. Lees dus wel altijd even de ingrediëntenlijst door om te controleren of er niet te veel rommel aan toegevoegd is.
Hummus met smaakjes
Dat advies om goed te lezen geldt overigens vooral als je voor hummus met een smaakje gaat. Je kent ze wel, de soorten met pompoen, avocado, gegrilde groenten, pesto, knoflook, pepers… Je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt gecombineerd met hummus. (Zelfs zoete soorten als dadel- of chocoladehummus zijn tegenwoordig in de supermarkt te krijgen!)
Het probleem: naast dat extra ingrediënt worden er vaak meteen een heel stel andere smaakmakers toegevoegd. Het is dus belangrijk om de ingrediënten en voedingswaarde even te checken.
Hummus recepten
Het antwoord op de vraag “Is hummus gezond?” is dus: ja, mits er niet te veel geks doorheen zit. Dan moeten we natuurlijk nog even kijken wat je dan met die hummus doet. Je kunt het natuurlijk op je brood smeren, maar dat wordt op een zeker moment ook een beetje saai.
Gelukkig bestaan er nog veel meer hummus recepten waarin je het kunt gebruiken! Denk bijvoorbeeld aan:
- Hummus als dip voor rauwkost, Libanees platbrood en andere snacks
- Hummus als saus voor een mediterrane pasta met gegrilde groenten en olijven
- Een hummusmarinade voor kip en ander gevogelte
- Een saladedressing van olijfolie en een lepeltje hummus
- Hummus in plaats van boter op sandwiches en goedgevulde boterhammen
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!