Etiketten zijn bedoeld om je te vertellen wat je koopt. Niet gek dus, dat we meestal aannemen dat een productnaam ook daadwerkelijk het product beschrijft. Toch klopt dat helaas niet altijd! Sommige misleidende producten bevatten heel andere ingrediënten dan je op het eerste gezicht zou verwachten.
Vandaag geven we een top 10 van voedingsmiddelen die niet zijn wat ze lijken. En helaas is die lijst nog lang niet volledig… Blijf dus altijd goed de etiketten lezen wanneer je boodschappen doet!
Top 10 misleidende producten
1. Geraspte ‘kaas’
Kaas is duur. Zoals je dan kunt verwachten, grijpt de voedingsindustrie dus iedere kans aan om die productiekosten wat omlaag te brengen. Bij hele stukken kaas is dat lastiger, maar met geraspte kaas valt veel makkelijker te knoeien!
Vaak wordt de echte kaas hier gemengd met aardappelzetmeel, wat kleurstoffen en eventueel wat extra smaakjes. Het percentage kaas ligt daardoor soms zelfs onder de 45%!
2. Light ‘kokosmelk’
Kokosmelk is hartstikke lekker in bijvoorbeeld curry’s. Het bevat echter wel redelijk wat verzadigde vetten. Voor de consument die dat liever vermijdt, is op een zeker moment dus ook light kokosmelk op de markt gebracht. Tenminste – zoiets.
Deze light kokosmelk bestaat vaak namelijk helemaal niet uit kokosmelk! In plaats daarvan krijg je water, kokosextract en wat emulgatoren in een blikje. Niet per se ongezond, maar zeker geen kokosmelk.
3. Truffelolie
Ook truffelolie valt in de categorie ‘eigenlijk net iets duurder dan de gemiddelde consument leuk vindt’. De meeste truffelolie in de supermarkt is dan ook geen truffelolie, maar olijfolie met truffelaroma. Een nogal cruciaal verschil.
Ook belangrijk om je te realiseren: dat truffelaroma is niet het gezondste stofje dat je je voor kunt stellen. Het is namelijk een restproduct dat in olieraffinaderijen overblijft na de verwerking van aardolie…
4. Wasabi
Neem jij altijd een flinke dot wasabi bij je sushi? Slecht nieuws: er is een goede kans dat je nog nooit echte wasabi gegeten hebt. Echte wasabi is namelijk moeilijk te kweken, en daarom is het behoorlijk duur. In plaats daarvan wordt dus meestal een imitatieproduct gebruikt.
Die nep-wasabi bestaat uit mierikswortel, pittige mosterd en kleurstoffen. Wederom op zich niet ongezond, maar het mist wel alle gezondheidsvoordelen van echte wasabi. Bovendien is het simpelweg een stuk minder lekker.
5. Kruidenmixen
Handig, zo’n kruidenmix om je eten op smaak te brengen? Vergeet niet om altijd even goed naar het etiket te kijken. Vaak bevat zo’n mix namelijk meer zout, suiker en andere rommel dan daadwerkelijke kruiden.
Om maar eens een voorbeeld te noemen: de Verstegen kruidenmix voor vis bevat maar liefst 53% zout. Dan vinden we dextrose – suiker, dus – en tarwezetmeel, smaakversterker en mononatriumglutamaat – beter bekend als MSG. Pas dáárna krijgen we mosterdzaat, peterselie en dille. Je strooit dus vooral zout, suiker en smaakversterkers over die vis!
6. Oplosthee
Waar oplosthee om te beginnen voor bedoeld is, is al een raadsel. Handig als je te lui bent om een theezakje in je theepot te hangen? Erger is nog dat het spul ook nog eens grotendeels uit suiker bestaat, en dat je dus vooral warme limonade zet!
De Zonnatura oplosthee ‘met 20 kruiden’ bestaat bijvoorbeeld vooral uit druivensuiker, rietsuiker en karamel. De kruidenmix mag dan uit 20 verschillende soorten bestaan, hij neemt maar 1,5% van het product in.
7. Amandelmelk
Amandelmelk wordt vaak aangeprezen als een gezonde vervanger van melk. Dat gaat makkelijk, want amandelen hebben nu eenmaal een gezond imago. Toch valt het in werkelijkheid een beetje tegen, zelfs als er geen suiker aan het product is toegevoegd.
In één liter amandelmelk zit namelijk hooguit zo’n 2% amandel. De voedingswaarde is dus vrijwel nul. Dat wil niet zeggen dat amandelmelk een slecht product is, maar het is een stuk lekkerder en gezonder als je het zelf maakt.
8. Vruchtenyoghurt
Fruit is gezond. Yoghurt is gezond. Dan is vruchtenyoghurt toch een win-win, zou je denken. Maar helaas, kennelijk is gewoon yoghurt met fruit niet lekker genoeg. Daarom wordt er aan dit product vooral veel suiker toegevoegd, en een stuk minder fruit.
De magere aardbeienyoghurt van de Albert Heijn bevat bijvoorbeeld 1,5% aardbei, en maar liefst 4,5% suiker. Niet iedere vruchtenyoghurt maakt het zo bont, maar het is zeker een categorie met bijzonder veel misleidende producten.
9. ‘Volkoren’ crackers
Volkoren is een beschermde voedingsclaim, toch? Dat klopt – maar alleen voor brood. Voor alle andere producten mag de term ‘volkoren’ gebruikt worden zodra de helft van het gebruikte meel volkoren is.
Bij crackers, wraps, beschuiten, koekjes en andere soortgelijke producten gaat dat dus vaak mis. De volkoren Cracottes van LU bevatten daardoor maar 0,4 gram vezel per cracker. Valt bij een ADH van 30-40 gram toch een beetje tegen…
10. Maisbrood
Recent ontving het maisbrood van de Jumbo een Gouden Windei omdat het helemaal geen mais bevat. Dat geldt niet voor ieder maisbrood, maar ook andere merken bevatten doorgaans maar zo’n 5% van dat mais. De gele kleur wordt vervolgens met wat kleurstof toegevoegd.
Daarbij is het belangrijk om te bedenken dat er verder gewoon wit tarwemeel gebruikt wordt. Maisbrood is dus net zo gezond als het witbrood dat je in de supermarkt koopt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Karim zegt:
Was zeer interessant
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Karim!
Hans zegt:
Heel verrassende info. Beter lezen is dus echt belangrijk, dat laat jouw bericht duidelijk zien! Dank je wel en succes met de lancering van de recepten!
Hans.
Lotte (beheerder) zegt:
Hopelijk heb je er iets aan, Hans! En dankjewel :D
kimberley pex zegt:
Ja, klopt allemaal, en zo zijn er nog tig volksverlakkerijen !!! Bijv, zonder suiker( wel met neurotoxische aspartaam) Zonder kleurstoffen(wel met suiker) Lichtverteerbaar(maar ook geen voedingswaarde !) Zoutarm (wel met E621 glutamaat/vetsin, de chemische neurotoxische smaakversterker !!!/Chinees restaurantsyndroom) enz enz enz enz
Laura zegt:
Hi! Goed verhaal!
Ik zou het handig vinden om een blog te lezen over welke AH / Lidl / Plus producten je wél aanraadt (behalve de groente- en fruitafdeling natuurlijk, die weet ik wel te vinden!;)
Mijn tipjes zijn:
elke winkel heeft een pak havermout liggen voor 40 a 50 cent. AH heeft ook n pak haverzemelen te koop voor < 1 euro.
Volgens mij zijn de volkoren crackers van WASA wel 100% volkoren.
Aldi heeft 100% volkoren pita's. Lekker!!!
En noten zijn bij Lidl veruit het beste. Ze hebben alleen geen blanke amandelen, die kun je goed bij de AH halen.
Tevens heb ik bij de AH lekkere crunchy muesli met stevia ontdekt.
Ik hoor graag van jullie!
isabel Sprangers zegt:
de Brinta van AH = lekker en heel gezond voor het ontbijt, maar duurder dan de volkoren ontbijt vlokken van Lidl met dezelfde voedingswaarden (enkel in Nederland te koop, jammer genoeg niet in België) (ik voeg daar fruit, noten, zaden en soyamelk aan toe) (lekker papje)
de 0% fruityoghurt van Aldi (4 potjes bij elkaar) vind ik veruit de beste magere yoghurt (en veel goedkoper dan de vitalinea)
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Laura, wat een goede tips allemaal! We zullen kijken of we hier binnenkort een overzichtje van kunnen publiceren :-)
Napels zegt:
Is het misschien een idee om een vuist te maken met meerdere gezondheidssites bv Foodwatch en ekoland .Met veel mensen kunnen we iets betekenen.De keuringsdienst voor waren loopt achter zijn geld aan,daar valt niks van te verwachten.we moeten zelf onze kinderen beschermen .
Dorry zegt:
Dank he wel voor deze informatie
kimberley pex zegt:
Misleidende voedingsmiddelen !!! Becel goed voor hart en bloedvaten . Ik heb t onderzocht , en in een kuipje van 5 euro (!) ( cholesterolverlagend) zit ook palmvet , en dat is zéér slecht voor hart en bloedvaten. In 80 % van alle producten in een supermarkt zit palmvet. Daarnaast is de oliepalmindustrie het einde van de laatste regenwouden in o a Borneo. Palm vet en olie is goedkoop dus wordt het overal ingesmeten, als een soort vulmiddel . Vreselijk . SLECHT voor hart en bloedvaten. Soja burgers ! soja plantages in Zuid Amerika gaan ten koste van de regenwouden daar, In palmolie en soja zit ook nog een mega overdosis pesticiden, want in die landen is er totaal geen zicht en zijn er geen regels wat betreft pesticiden . Dus ook nog eens kankerverwekkend.
Isabelle zegt:
Geweldig dat jullie dit schrijven, wordt het een en ander duidelijk.
Dank jullie.
Anne zegt:
Zeer interessant en goed om te weten.
Dank je wel Mark.
Lv gr
Anne
Chris zegt:
Geweldig artikel 'warme limonade' ik heb hardop zitten lachen
Dana zegt:
Beste ,
Ik ben je echt dankbaar voor al deze goede tips van FitChef.
Zeer vriendelijk en komt altijd van pas.
Doe zo verder zou ik zeggen!
Ik ben zeer blij dat ik deze site gevonden heb en iemand die het echt goed meent voor onze gezondheid.
Met vriendelijke groeten.
Napels zegt:
De enige manier om deze criminele zwendel te stoppen is het helemaal openbaar te maken,de fabrikanten houden hier toch niet mee op.
En onze roverheid kijkt de andere kant op,niet meer kopen dus.Succes.
Hillie zegt:
Jazeker we willen wel de waarheid weten!
Super bedankt!
bas zegt:
hi ik vind het super dat je dit met ons deelt maar welke crackers zijn wel vol met vezels die wel voldoende voedingswaarde hebben met vezels
alvast bedankt
lineke zegt:
Van sommige zaken had ik al zo'n vermoeden. Maar voor andere waren het echte "eye openers"
kimberley pex zegt:
Fjord crackers de enige echte. Alleen rogge en wat zout. Ze zijn een tijdje uit de handel geweest. Ze waren te goedkoop ! De dure merken zullen wel geklaagd hebben. Maar er was zo veel vraag naar ,door de bewuste consument, dat Fjord ze toch weer ging leveren.
Trudie Kleingeld zegt:
Verhelderend weer. Van sommige producten wist je al dat het anders verkocht wordt, dan wat het is, maar dat je voor de gek wordt gehouden met maisbrood was wel verrassend.
Bedankt voor de info weer.
Corrie zegt:
Heel handig deze informatie. Maar ik eet bijvoorbeeld graag volkoren crackers en drink (groene met smaakje) van een thee zakje. Eigenlijk niet gezond dus terwijl ik dat wel graag wil. Wat zijn dan wel gezonde volkoren crackers of thee? Ik ben echt niet lui maar heb gewoon echt geen tijd om volkoren crackers zelf te maken. En ik drink alleen maar water en thee wat is dan gezonde thee?
Steven zegt:
Ik zie nergens dat groene thee niet goed is. Het gaat over oplosthee.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Corrie,
Thee uit een zakje is prima, hoor! Alleen de 'oplostheekorrels' met veel toegevoegde suikers zijn ongezond (daar zit ook geen zakje omheen).
Er zijn wel crackers die voornamelijk volkoren meel gebruiken, dat kun je op het etiket checken. Wasa volkoren knäckebröd is bijvoorbeeld een optie, maar er zijn ongetwijfeld nog meer prima volkoren producten :-)
Eija zegt:
Beste,
Hoe zien we op een label dan bijvoorbeeld of volkoren crackers of wraps wel voldoende vezels bevat?
Welk aantal vezels per cracker of per 100g is een hoeveelheid waar we blij mee mogen zijn?
Alvast bedankt!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Eija,
Een product mag een 'bron van vezels' eten als er minstens 3 gram/100 gram of 1,5 gram/100 kcal aan vezels in zit. Voor koolhydraten is dat een prima minimumgrens om aan te houden; meer mag natuurlijk altijd :-)