Hoe vaak ben jij al begonnen met gezonder eten? Veel Nederlanders nemen zich regelmatig voor om hun dieet nu écht om te gooien – en zijn een maand later weer terug bij af. Slechte gewoontes en de ongezonde houding van de maatschappij helpen allebei niet mee…
Toch is het echt mogelijk om beter te blijven eten. Oók met verleidelijke pizzareclames op elke straathoek. En óók als je eigenlijk gewend bent om iedere avond een halve zak chips weg te eten. De tien praktische tips in deze blog maken gezond eten volhouden al een stuk eenvoudiger!
Gezond eten volhouden
Aan een gezonder eetpatroon beginnen is vaak niet het moeilijkste deel van het proces. Goed, je moet je een beetje inlezen, maar je zit nog vol energie en motivatie. Daardoor heb je er makkelijk wat extra tijd en moeite voor over.
Maar na een week begint die motivatie vaak al schrikbarend af te nemen. Want na zo’n lange werkdag heb je écht zin in pizza, en heel weinig zin om nog een gezonde groenteschotel in elkaar te draaien. En nou ja, als je bij het diner al gezondigd hebt, kun je als toetje best dat roomijs uit de vriezer opmaken…
Duurzaam gezond eten
Hoe voorkom je dat effect nu wel? Een deel is inderdaad voorkomen, een deel is ermee om leren gaan. Op die manier kun je gezond eten volhouden!
1. Begin met realistische verwachtingen
Niets is zo slecht voor je motivatie als teleurstelling. En het snelste recept voor teleurstelling is: beginnen met te hoge verwachtingen. Als je vanaf nu iedere dag vol motivatie salades voor de lunch hoopt te preppen, kom je waarschijnlijk bedrogen uit. En hetzelfde geldt als je denkt dat je nooit meer zin gaat hebben in een bak patat.
Hou het dus een beetje realistisch voor jezelf. 80% van de tijd gezond eten is al heel wat. Je bewust zijn van de keuzes die je maakt is ook al een behoorlijke prestatie. Je hoeft niet van de ene op de andere dag in een voorbeeldige fitgirl te veranderen.
2. Zie ‘foutjes’ als leermomentjes
Daarbij aansluitend: er gaan gegarandeerd momenten komen dat je je niet aan je goede voornemens houdt. Want je had honger. Of je was moe. Of je was chagrijnig. Daar kún je natuurlijk uit concluderen dat dit hele gezonde eten niets voor jou is, en dat je het net zo goed op kunt geven. Je kunt het ook anders aanpakken.
Mensen geven het vaakst op op de momenten dat er iets misgaat. Probeer missers in plaats daarvan aan te grijpen als een moment voor evaluatie. Wat was precies de reden dat je toch die hele chocoladereep op hebt gegeten? Hoe kun je volgende keer zoiets voorkomen?
3. Hou ongezond eten uit zicht
Gezond eten volhouden wordt, zoals gezegd, vooral lastig op momenten dat je moe of minder blij bent. Dan is de minste verleiding je al snel te veel. Natuurlijk kun je proberen nooit meer moe te zijn, maar het helpt ook al behoorlijk om de verleiding te verminderen.
Als je keukenkastjes vol zakken chips liggen, kun je er donder op zeggen dat je daar vroeg of laat naar grijpt. Beter om je voorraadkast gewoon rommelvrij te houden, dus. Op die manier heb je op momenten van zwaktes helemaal geen gelegenheid om ergens voor te bezwijken.
4. Hou gezond eten bij de hand
Het omgekeerde geldt ook. Om te voorkomen dat je op een chagrijnige middag als een dolle op zoek gaat naar koekjes, helpt het om een gezond alternatief bij de hand te hebben. Zo heb je voor jezelf minder excuus en voorkom je dat je door honger ‘gedwongen’ wordt om ongezond te eten.
Zo kun je bijvoorbeeld met regelmaat een stapeltje gezonde snacks voorbereiden, of genoeg groente en fruit in de buurt leggen. Het helpt ook om op tijd boodschappen te doen, zodat je nooit op het verkeerde moment met een lege koelkast zit. En een blik peulvruchten of een pak groente in de vriezer is ideaal om voor noodgevallen in de voorraad te hebben.
5. Doe boodschappen met een volle maag
Een bekende tip: ga niet met honger boodschappen doen. Een lege maag vertroebelt je inschattingsvermogen en zorgt dat je sneller de verkeerde beslissingen maakt. Zo eindigen er toch snel weer ongezonde producten in je mandje. Die vervolgens in je voorraadkast gaan liggen wachten tot jij een keer moe en chagrijnig bent.
Je kunt dus het beste boodschappen doen vlak nadat je al gegeten hebt. Liefst met een boodschappenlijstje, zodat je niet afgeleid kunt raken bij het improviseren van je maaltijd.
6. Vraag jezelf: wil ik dit echt eten?
Vind je jezelf toch terug met een rol koekjes in je handen? En heb je grote moeite om de wilskracht op te brengen om diezelfde rol niet open te maken? Soms helpt het om nog even een minuutje langer na te denken of je dit nou echt wilt eten.
Waarom vond je het ook alweer zo belangrijk om gezonder te gaan eten? Wat stop je met die koekjes eigenlijk in je lichaam, en hoe gaat je lichaam daarop reageren? Is dat écht waar je nu trek in hebt? Of zijn er betere manier om met je cravings om te gaan?
7. Combineer lekker en gezond
Om het weerstaan van die lekkere trek makkelijker te maken, kun je maar beter zorgen dat je gezonde alternatieven óók lekker zijn. Gezond eten volhouden wordt immers een stuk makkelijker als je intussen goed kunt eten. Leg je dus niet neer bij maaltijden die naar droge sla smaken.
Gezond hóéft namelijk helemaal niet minder smakeloos te zijn. Door gezonde vetten, kruiden, gezonde smaakmakers en smaakvol vers eten te gebruiken, kun je heerlijke maaltijden in elkaar zetten. De truc is dus ook om een handjevol recepten te verzamelen waar je echt met volle teugen van geniet.
8. Hou een eetdagboek bij
Het is soms heel makkelijk om jezelf voor de gek te houden. Ach, het is maar koekje toch? En een glaasje wijn, dat moet kunnen. En hoe veel verschil kan één zo’n croissantje nou maken?
Tot je het allemaal zwart op wit zet en ziet dat die calorieën al snel optellen. Een paar dingen die niets uitmaken stapelen zich snel op tot meerdere honderden kcal per dag. Om over de hoeveelheid toegevoegde suikers, zout en andere rommel nog maar niet te spreken. Met een eetdagboek druk je jezelf echt even op de feiten.
9. Doe het samen
Niets is lastiger dan gezond eten volhouden als iedereen om je heen uitgebreid aan de taart zit. Het is daarom vaak fijn om een maatje te hebben. Heb je een relatie, dan is het sowieso prettig als je partner je steunt of meedoet. En ook als je in je eentje woont, kan een vriend of vriendin je helpen om op het goede spoor te blijven.
Je kunt bijvoorbeeld samen eten, recepten uitwisselen of gewoon frustraties met elkaar delen. Door het samen te doen, leg je jezelf toch meer op je voornemens vast. Je hebt immers opeens iemand iets uit te leggen als je er weer mee stopt…
10. Wees trots op jezelf
En ten slotte: vergeet niet om ook je successen te vieren. Heb je een hele week zelf gekookt, terwijl je vroeger dagelijks magnetronmaaltijden at? Heb je al een maand niets uit de muur getrokken? Of ben je dankzij je gezondere dieet opeens een paar kilo gewicht verloren?
Alle reden om daar heel tevreden mee te zijn! Beloon jezelf het liefst met iets dat je nog meer de goede kant op helpt. Koop een kookboek dat je al lang wilde hebben, ga lekker uit eten bij een goed en gezond restaurant, enzovoort. Zo hou je ook je eigen motivatie in stand.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Een goede ondersteuning om dit lezen .En als het moeilijk wordt nog een keer lezen.Enz.
Vaak wil ik te snel afvallen.
En dat is niet goed.
Ik ben een emotie eter.
Heel lastig.