Dit is niet het eerste artikel op het internet over cafeïne. De een waarschuwt voor slapeloosheid. De ander prijst de extra energie die het geeft aan het begin van een workout. Een veel gestelde vraag is daarom: is cafeïne gezond of niet? Deze vraag kun je echter niet zomaar beantwoorden. Dat gaan we in dit artikel ook niet proberen. Wel vertellen we je over de feiten over cafeïne.
Wat is cafeïne nu echt?
Cafeïne is een natuurlijk stof die voorkomt in verschillende voedingsmiddelen. Het is een stimulerende stof die het zenuwstelsel, de spieren en het hart stimuleert. Dat doet het door een ander molecuul, genaamd adenosine, te blokkeren.
Receptoren zijn eiwitten. Zij kunnen signalen van buiten de cel doorgeven. Het molecuul adenosine kan zich niet binden met de receptor door de cafeïne. Hierdoor kan adenosine in de hersenen niet het signaal voor slaap geven. En in hart niet helpen bij het verlagen van de hartslag.
Cafeïne komt van nature voor in koffiebonen, theebladen, colanoten, cacaobonen en guaranabessen. Producten zoals ijsthee, chocolademelk en energiedrankjes bevatten ook allemaal cafeïne. Tot slot zijn er producten bedacht met extra cafeïne, zoals kauwgum.
En wat is theïne dan?
Precies hetzelfde! Cafeïne in thee noemen we theïne genoemd. Hoewel het andere namen heeft, omdat het in een ander product zit, is het nog steeds hetzelfde. Ook worden termen als coffeïne, mateïne en guaranine gebruikt.
Positieve feiten over cafeïne
Het is niet voor niets dat velen van ons koffie drinken. Of dat er producten op de markt zijn met extra cafeïne. Cafeïne heeft voordelen. Niet alle voordelen zijn wetenschappelijk bewezen. Wat niet betekent dat het geen voordelen zijn, maar wel dat ze niet bewezen zijn. In veel onderzoeken gebruikt men koffie als bron. Onderstaande positieve feiten over cafeïne zijn wel onderzocht.
Cafeïne heeft als snel effect op je lichaam. Binnen 5 minuten na het drinken van je kopje koffie, zit de cafeïne in je bloed. Vanaf een half uur later kun je het effect gaan voelen. Voor veel mensen is het kopje koffie een ritueel. Dat ritueel alleen al kan effect hebben op hoe we ons voelen.
Alertheid
Het meest bekende voordeel en ook de reden waarom veel mensen cafeïne consumeren: alertheid. De blokkade van het molecuul adenosine zorgt ervoor dat je je wakker voelt. Of minder moe, maar net wat je wilt. Daardoor kunnen we ons beter concentreren en zijn we vaak productiever.
Het is dus niet zo dat we daadwerkelijk meer energie hebben. We voelen ons alleen zo. Dit effect is het sterkst wanneer je cafeïne met wat eten combineert. Bijvoorbeeld een kopje koffie bij het ontbijt in plaats van alleen koffie en later ontbijt. Voel je je iedere ochtend altijd moe? Kijk dan ook eens wat je kunt doen om dit op te lossen in plaats van koffie te drinken.
Sportprestatie
Naast dat je je alertheid verbetert, lijkt het ook het gevoel van kracht te verhogen. Meer kracht en minder inspanning. De mate van dit effect hangt wel af van de hoeveelheid en het moment van consumptie. Het is wel de reden waarom cafeïne in sport gerelateerde producten zit.
Ook is er aangetoond dat cafeïne voor een intervaltraining de stofwisseling verhoogt. En dat het glycogeenopnamen verbetert. En dat is fijn, want dan kunnen de spieren goed gebruik maken van die beschikbare energie. Vanwege dit voordeel zit cafeïne in producten die zouden moete helpen afvallen.
Hoofdpijn
Hoewel de onderzoeksresultaten hierin nog wel eens verschillen, lijkt de meerderheid positief. Cafeïne helpt bij hoofdpijn en migraines. Medicijnen tegen migraines bevatten daarom een kleine dosis. En kun je bij de drogist paracetamol met coffeïne halen.
Richtlijnen voor de consumptie van cafeïne
Er zijn een aantal richtlijnen voor de consumptie van cafeïne. Meer eerst weer een paar belangrijke feiten over cafeïne. Het effect van deze stimulerende stof verschilt namelijk per persoon. Daarnaast verschilt het ook nog eens per product.
Daarom spreken we altijd over gemiddelden. Een kopje koffie bevat gemiddeld 80 milligram. Maar dat kan dus meer én minder zijn. Bij gemaakte producten, zoals energy drinks, is het wat makkelijker te controleren hoeveel je binnenkrijgt.
De richtlijnen zijn:
- Volwassenen: maximaal 400 mg per dag
- Zwangere vrouwen: maximaal 200 mg per dag
- Kinderen en jongeren: maximaal 2,5 mg per dag
Bovenstaande zijn richtlijnen. Het kan zijn dat jij met veel minder al negatieve effecten ondervindt. Of dat je veel meer binnenkrijgt en nog niks lijkt te voelen. Probeer toch om je aan de richtlijnen te houden, dan weet je zeker dat het geen negatieve effecten heeft, al voel je die niet.
(On)Gevoelig voor cafeïne
Er zijn mensen die zeggen dat ze ongevoelig zijn voor cafeïne. Zij drinken gerust kopjes koffie na het eten en slapen nog steeds goed. Maar er zijn ook mensen al snel rillingen en hoofdpijn krijgen. Factoren die daar een rol in spelen zijn:
Consumeer je iedere dag veel cafeïne, dan kun je ook negatieve effecten ervaren. Te veel is immer te veel. Ook kun je je rot voelen als je en dagje geen koffie drinkt. Beiden zijn tekenen om je consumptie eens onder de loep te nemen.
Verslaving en ontwenningsverschijnselen
Nog een aantal feiten over cafeïne. Het heeft een licht verslavende werking. Voor veel mensen is het geen verslaving, maar kan het wel voelen als ‘iets wat ze nodig hebben’. Hoe vaak hoor je wel niet “ik heb eerst een kopje koffie nodig”.
Teveel cafeïne kan zorgen voor angst, hoofdpijn, hartkloppingen, slaapstoornissen en prikkelbaarheid. Wanneer je stopt met bijvoorbeeld koffie, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid een slecht humeur. Langzaam afbouwen is daarom verstandiger.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!