“Ik wil wel op dieet, maar ik hou van lekker eten.” Het is een verzuchting die we bij Drogespieren.nl vaak te horen krijgen. Veel mensen laten zich van een gezondere leefstijl afhouden omdat ze al van tevoren bang zijn dat ze het niet volhouden.
Dat is niet alleen zonde, het is ook onnodig. Lekker eten en afvallen gaan namelijk wel degelijk prima samen, en dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. We geven je acht tips om nog steeds te kunnen genieten terwijl je op dieet bent.
Lekker eten en afvallen?
Lekker eten en afvallen worden vanouds niet echt met elkaar geassocieerd. Dat komt vooral doordat veel mensen diëten nog steeds als iets tijdelijks beschouwen. Een paar maandjes afzien met droge salades, en dan mag je weer terug naar je ‘normale’ voedingspatroon! Helaas is juist deze mindset een recept voor jojo-effecten…
Veel duurzamer is het om je eetpatroon blijvend om te gooien. Dat hoeft dan minder extreem – extreem is alleen maar lastig vol te houden. In plaats daarvan leer je jezelf geleidelijk steeds meer gezonde gewoontes aan. En dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn!
Afvallen en lekker eten: 8 tips
Hoe voorkom je nou dat je nieuwe, gezonde eetpatroon één grote lijdensweg wordt? De volgende acht tips helpen je om lekker eten en afvallen te combineren.
1. Schrap je favoriete eten niet
Veel mensen besluiten rigoureus alle ongezonde producten uit hun eetpatroon te schrappen. Dat is een lovenswaardig streven, maar heel realistisch is het niet. Juist als je al je favoriete voeding niet meer ‘mag’, wordt je dieet immers heel lastig vol te houden.
In plaats daarvan kun je het schrappen beter beperkt houden tot de producten die je niet heel veel kunnen schelen. Het eten waar je écht van geniet, kan je best af en toe nog eten. Zo lang je het met mate doet, is dat een goed compromis tussen lekker eten en afvallen.
2. Ga voor ‘minder’, niet voor ‘niet’
Dat brengt ons bij het volgende punt: rigoureus schrappen is sowieso niet altijd de beste keus. Er komt altijd wel een moment dat je even de mist in gaat. En hoe strenger de regels die je voor jezelf gesteld hebt, hoe schuldiger je je daarover voelt. Niet echt prettig…
Probeer je dus niet te focussen op ‘nooit meer X eten’. Ga in plaats daarvan voor ‘steeds minder vaak X eten’. Hoe minder je jezelf een verbod oplegt, hoe minder je cravings zult krijgen naar die ‘verboden’ voedingsmiddelen. En als je 80% van de tijd goed bezig bent, kun je die overige 20% best voor minder gezonde producten kiezen.
3. Je smaak verandert!
Je kunt het je nu misschien moeilijk voorstellen, maar je smaak is niet constant. Als je een paar weken geen suiker eet, zul je bijvoorbeeld veel minder behoefte krijgen aan zoetigheid. Sterker nog: goede kans dat je je huidige favoriete snoepgoed dan ondraaglijk zoet zult vinden!
Lekker eten en afvallen combineren wordt dus makkelijker als je je gezonde eetpatroon een tijdje vol weet te houden. Niet omdat je dan andere dingen gaat eten, maar omdat je andere dingen lekker gaat vinden.
4. Gebruik gezonde smaakmakers
Gezond eten heeft de reputatie van een droge, smakeloze hap. Dat is echter nergens voor nodig! Zo kun je je maaltijd veel meer smaak geven met een beetje gezonde vetten. Ook creëer je snel meer variatie door verschillende structuren en kleuren in je maaltijd te gebruiken.
Ten slotte kun je natuurlijk altijd smaakmakers toevoegen. We hebben in deze blog maar liefst vijftien caloriearme producten verzameld waarmee je je eten snel wat meer pit geeft.
5. Probeer nieuwe bereidingswijzen
Gezond betekent voor veel mensen: een hoopje gekookte rijst, een hoopje doorgekookte groenten, een hoopje gebakken kip. En ja, als je zo eet, dan snappen we dat je gezond eten niet leuk vindt. Gelukkig hoeft een verantwoorde maaltijd er echt niet zo druilerig uit te zien.
Dé truc om lekkerder te eten, is om meer te variëren met de bereiding. Groente kun je ook stomen, grillen, roerbakken, of marineren en roosteren in de oven. Vlees kan eveneens gegrild en in de oven gebakken worden. Zo creëer je veel meer bite én behoud je meer smaak.
6. Zoek gezonde alternatieven
Zoals we hierboven al noemden, kun je best af en toe ‘zondigen’. Maar dat is natuurlijk niet iets om te vaak te doen – dus wat doe je de rest van de tijd als je écht heel graag iets wilt eten? Je zoekt naar een gezonder, maar vergelijkbaar alternatief!
Hevige trek in roomijs? Maak je eigen bananenijs. Zin in pizza? Ga voor één van onze gezondere pizza recepten. Kun je echt niet zonder taart of ander gebak? Gezond gebak is een optie! Vaak geldt: als je het zelf maakt, ben je al meteen een stuk gezonder bezig.
7. Focus op wat je wél wilt eten
Als je iets niet ‘mag’, ga je daar gegarandeerd de hele dag over nadenken. Dus bij dezen: je mag alles. Nu is de vraag wat je ook daadwerkelijk wílt eten. Door zo veel mogelijk op die positieve kant te focussen, zul je een stuk meer van je maaltijden genieten.
Dus, wat zijn die lekkere producten waar je gewoon van mag blijven genieten? Ben je dol op bepaalde fruitsoorten? Kan je echt genieten van af en toe een boterham met notenpasta? Hou je van avocado, pure chocola, een goed stukje kip, zoete aardappelfrietjes? Lekker eten en afvallen gaan uitstekend samen als je focust op wat lekker is.
8. Focus op het gevoel
En ten slotte: vaak loont het de moeite om je idee van lekker eten te veranderen. Voor veel mensen draait dat toch primair om smaak – hoe meer vet, zout en suiker, hoe beter. Maar eten is veel meer dan alleen die smaak. Het is ook de brandstof die jou helpt om goed te functioneren.
Concentreer je dus eens wat meer op dat functioneren! Want je zult merken: na een gezonde, gebalanceerde maaltijd voel je je een stuk beter dan na een pizza. En het heeft toch echt zijn voordelen om je niet propvol en opgeblazen te voelen… Als je die factor ook meeneemt, kan gezond eten eigenlijk alleen maar lekkerder zijn!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!