• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Cardio » Cardiotraining: wat je er wel en niet aan hebt!

Cardiotraining: wat je er wel en niet aan hebt!

6 mei 2016 by Mark van Oosterwijck 12 Reacties

Cardiotraining: wat je er wel en niet aan hebt!

Wil jij je conditie verbeteren en wat extra calorieën verbranden? Dan is cardiotraining een optie. Cardiovasculaire activiteiten als hardlopen, fietsen en zwemmen hebben een positief effect op je bloeddruk, verlagen de kans op hart- en vaatziekten en zijn uitermate geschikt om de conditie van je hart en longen te verbeteren.

Dit levert je bij andere sporten en activiteiten voordeel op: je lichaam is namelijk beter in staat is om zuurstof naar je spieren te transporten, waardoor je oefeningen langer kunt volhouden. Ook bij dagelijkse activiteiten profiteer je van een betere conditie. Traplopen en fietsen wordt zo immers een stuk minder vermoeiend!

Inhoud verberg
1) Houd je doel in de gaten!
2) Krachttraining om calorieën te verbranden
3) Wel cardiotraining, maar weinig tijd?
4) Marathon loper versus sprinter
5) Cardio voor of na de krachttraining?

Houd je doel in de gaten!

Wel is het belangrijk om je doel in de gaten te houden. Als je spiermassa wilt opbouwen, dan betekent dit dat je meer zult moeten eten, om te compenseren voor de calorieën die je met de cardio verbrand hebt. Als je wilt afvallen kan cardio gunstig zijn, maar ook hier is het weer belangrijk dat het calorietekort niet te groot wordt. Je wilt immers niet dat je lichaam spierweefsel aanspreekt om aan energie te komen.

Cardio kan helpen bij het afvallen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet per definitie noodzakelijk is. Je kunt prima gewicht verliezen zonder cardio. De enige voorwaarde is dat je onder je energiebehoefte eet. Je voedingspatroon speelt dus een doorslaggevende rol. Als je dan toch af wilt vallen door te sporten, is krachttraining op de lange termijn effectiever dan cardio.

Krachttraining om calorieën te verbranden

Na krachttraining verbrand je lichaam, voor het herstel van je spieren, nog geruime tijd extra calorieën, terwijl die na-verbranding bij cardiotraining vrijwel nihil is. Daar komt nog bij dat cardiotraining nauwelijks effect heeft op je ruststofwisseling (de calorieën die je lichaam in rust verbruikt), omdat je spiermassa er haast niet door toeneemt.

Ook voor vrouwen is (zware) krachttraining uitermate geschikt. Vrouwen kunnen simpelweg geen 'mannelijke' spieren opbouwen door het gebrek aan mannelijke hormonen. Maak je als vrouw zijnde vooral niet te druk dat je te gespierd wordt! Door je spieren te versterken en je vetpercentage te verlagen ontwikkel je juist de mooie vrouwelijke contouren die je waarschijnlijk voor ogen hebt. Hiervoor is cardio een stuk minder geschikt.

Kortom, je kunt best aan cardio doen, maar het is belangrijk dat je goed weet wat je er wel en niet aan hebt. Wil je je conditie verbeteren, vind je hardlopen of fietsen gewoon hartstikke leuk of heb je niet de mogelijkheid om andere sporten te doen? Dan heb je alle reden om voor cardio te kiezen. Als je echter zo snel mogelijk van je buikje af wilt, is het zeker niet de effectiefste en efficiëntste oplossing om urenlang op de crosstrainer te staan.

Wel cardiotraining, maar weinig tijd?

Intervaltraining is een vorm van cardiotraining waarmee je relatief veel calorieën verbrandt, terwijl je helemaal niet zo lang hoeft te trainen. Deze vorm is uitermate geschikt voor mensen die weinig tijd hebben of krachttraining en cardio willen combineren in één sessie. Bij intervaltraining wissel je rustige periodes af met intensieve periodes.

Je kunt bijvoorbeeld twintig minuten hardlopen, waarbij je één minuut op een rustig tempo loopt en vervolgens dertig seconden alles uit de kast haalt. Na die dertig seconden ga je weer op een kalm tempo verder. Dit herhaal je tot je twintig minuten bezig bent.

Je kunt dit principe op elke vorm van cardiotraining toepassen, of dat nu fietsen, roeien of zwemmen is. Zo verbrand je in relatief korte tijd veel calorieën en ben je een stuk productiever bezig dat dat je een uur op lage intensiteit op een loopband staat.

Marathon loper versus sprinter

Ons lichaam heeft de eigenschap om zich aan de trainingsvorm aan te passen. Een mooi voorbeeld om dit te verduidelijken is de vergelijking tussen een marathon loper en een sprinter. Een marathon loper zal, om op zijn best te kunnen presteren, zo min mogelijk gewicht met zich mee willen dragen. Het lichaam past zich hierop aan.

Iemand die veel duursport zal veel calorieën verbranden, maar zal ook veel spiervolume verliezen. Een sprinter daarentegen moet veel kracht en explosiviteit leveren om op zijn best te kunnen presteren. Hiervoor is juist meer spiervolume nodig. Beide type atleten hebben een laag vetpercentage, maar de spiermassa van de sprinter is aanzienlijk groter. Daarom zien professionele sprinters er zo imponerend uit.

Professionele marathonlopers weten dat lage vetpercentage te handhaven door wekelijks urenlang te trainen en een uitgebalanceerd en strikt dieet te volgen. Heb je daar, zoals de meeste mensen, geen tijd en motivatie voor, dan is het waarschijnlijk een beter idee om de spiermassa te vergroten en zo meer calorieën in rust te verbranden. Het is maar net waar jij de voorkeur gaan geeft!

Cardio voor of na de krachttraining?

Het is belangrijk om je trainingen zo veel mogelijk aan te passen aan je specifieke doelen. Wil je sterker worden en spiermassa opbouwen? Dan concentreer je je het best op zware krachttraining, met optioneel nog wat extra cardio.

Wil je juist je uithoudingsvermogen verbeteren, bijvoorbeeld omdat je voor een marathon traint? Focus je dan op cardiotraining, met optioneel wat krachttraining om het uithoudingsvermogen van je spieren te vergroten.

Plan je cardio- of duurtraining bij voorkeur op een andere dag dan je krachttraining: zo kun je al je energie inzetten om je spieren de prikkel te geven die ze nodig hebben. Is dat niet haalbaar in je drukke schema en wil je toch beide combineren in één sessie? Begin dan met het soort training waar jij de focus op wilt leggen.

Voor kracht en spiermassa begin je dus met kracht en sluit je af met cardio, en vice versa wanneer je vooral aan je uithoudingsvermogen wilt werken.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Buikpijn tijdens het hardlopen: oorzaak en oplossing
  • Goed ademen tijdens het sporten
  • Beginnen met hardlopen: 7 tips
  • Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?
  • Hardloop schema voor beginners!
  • Waarom je met cardio training helemaal niet zo veel vet verbrandt!
  • Touwtje springen om snel veel calorieën te verbranden!
  • Het verschil tussen anaerobe en aerobe training!
  • Tabata training: fit in 4 minuten per dag?
  • Wat zijn goede warming up oefeningen?

Categorie: Cardio

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Dietist zegt:

    11 oktober 2019

    Vergeet wat hier staat en ga aub naar een diëtist. Het is in veel gevallen onzin dat je eerst onder je energiebehoefte moet eten. Dat ligt zo aan jouw unieke situatie. Bovendien kan je behoefte verhoogt zijn en dsn is dit de zoveelste site met info die je stofwisseling op hol laat lopen. Daarnaastzijn de meeste patiënten die uiteindelijk hiervoor bij de diëtist komen, al jaren zo bezig geweest met te weinig eten dat de meerderheid meer moet eten en dan wel afvalt. De productkeuze maakt hierbij wel uit. Diëtisten hebben een vier jarige HBO opleiding gedaan en kunnen wetenschappelijke onderzoeken interpreteren. Velen hebben ook een master gedaan. Echt: ga naar de diëtist! Je krijgt 3 uur per jaar vergoed uit de basis waarbij je aanvullende daarop aanvult.

    Helaas zitten er veel mensen op het www die van alle info maar een beetje weten en daar een (soms) onjuist verhaal van maken.

    Beantwoorden
  2. Ben ik dan goed bezig ? Maggy zegt:

    15 april 2018

    Ik doe powertraining maar begin altijd eerst met 10 minuten roeien. En dan begin ik aan mijn oefeningen. Ik wil een strakker lichaam. Ben ik dan goed bezig ?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      16 april 2018

      Hi Maggy, dat klinkt als een prima aanpak. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om cardio en powertraining op verschillende dagen te plannen, maar je kunt cardio inderdaad ook gewoon als warming-up gebruiken :-)

  3. Hermien langkamp zegt:

    5 augustus 2017

    Hallo,
    Ik vind de informatie heel helder en duidelijk.
    Super!
    Je haalt ook veel misverstanden uit de wereld wat betreft cardio en vet verbranden.
    Zelf ben ik regelmatig te vinden in de sportschool en combineer kracht met cardio.
    Ik zou wel heel graag mijn cellilutus willen verminderen.
    Heb je nog tips en tools voor me.

    Ik hoor graag

    Hermien

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      5 augustus 2017

      Dag Hermien,

      Dank voor je compliment! :)

      Misschien heb je wat aan dit artikel m b.t. cellulite:
      https://drogespieren.nl/vetpercentage/wat-te-doen-tegen-cellulite/

      Groet,

      Mark

  4. Loesje zegt:

    6 juli 2017

    Mark,

    Ik wil dus 15 kilo afvallen wat is jouw tip? Je artikelen vind ik altijd zeer interessant om te lezen en sta achter heel veel dingen van je. Maar ik ben wat afvallen een beetje de weg kwijt. Wat je zegt er wordt zo veel over verteld en geschreven dat ik het nu even niet meer weet.

    Groetjes van Loesje

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      6 juli 2017

      Ha Loesje,

      Bedankt voor je compliment. Leuk om te horen!
      Er is op internet inderdaad veel tegenstrijdigheid te lezen.

      Uiteindelijk is er geen magische methode om kilo's kwijt te raken.
      Het gaat erom dat je minder binnenkrijgt dan je verbruikt. Heel simpel, maar wel de waarheid.

      Je mag dus een 'X' aantal calorieën per dag binnenkrijgen.
      Zie hier hoe je dit kunnen berekenen:
      https://drogespieren.nl/overig/energiebehoefte-berekenen

      Vervolgens is het belangrijk dat je die calorieën nuttig gebruikt. Dit betekent dat je producten zou moeten eten die voedzaam en vullend zijn waarbij je relatief weinig calorieën binnenkrijgt.

      Geen transvet en geraffineerde suiker, maar producten met relatief veel eiwit, voedingsvezels, gezonde vetten en mineralen en vitaminen.
      Op deze pagina kun je een boodschappenlijst vinden met producten die aan deze criteria voldoen:
      https://drogespieren.nl/wp-content/uploads/Eiwitten-Koolhydraten-Vetten.pdf

      Heel veel succes!

      Groetjes,

      Mark

  5. chris zegt:

    8 mei 2017

    Beste,
    Ik probeer drie maal per week te gaan fitnessen maar ik verlies geen gewicht waarschijnlijk om die reden die jij juist geschreven hebt. Ik doe 50 min crosstrainer en voor de rest niets.
    Ik vond het zeer interessant.

    Mvg chris

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      8 mei 2017

      Dag Chris,

      Goed om te horen dat je het interessant vond om te lezen.
      Mijn advies is om je echt voornamelijk op krachttraining te focussen.
      Optioneel kun je wat cardiotraining toevoegen, maar noodzakelijk is het zeker niet.

      Heel veel succes!

      Groetjes,

      Mark

  6. Marco zegt:

    17 maart 2017

    Dit is echt om gek van te worden. Iedere website verteld zijn eigen versie en alles veranderd continu. Best frustrerend voor iemand die bijvoorbeeld net start met fitness. Ontzettend verwarrend. Het lijkt meer om het aantal likes en views te gaan dan waarheden. Ik zeg nu niet dat je geen gelijk hebt, maar het is gewoon verwarrend.

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      21 maart 2017

      Hoi Marco,

      Ik kan me voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.
      In de fitness en gezondheid bestaan inderdaad enorm veel tegenstrijdigheden. Zelfs veel wetenschappelijke studies spreken elkaar tegen.

      Kies de bronnen waar jij je goed bij voelt en lees veel.

      Groet,

      Mark

  7. Kees Jonkerman zegt:

    8 december 2016

    Ik jaren aan body bilding gedaan. Erg veel massa. Maar als ik droog wilde worden deed ik dat met cardio en een hoog eiwit inname niveau. Terwijl ik vrijwel geen koolhydraten at. Alleen nog de koolhydraten iun de twee stukjes fruit per dag. dan kon ik 2 kilo per week aan vetmassa kwijtraken.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy