Gezond eten, dat betekent allang niet meer dat je klaar bent als je gewoon stopt met het nemen van zoetigheid. Met dank aan de inventiviteit van de voedingsindustrie zijn ook ‘gezonde’ voedingsmiddelen vaak een stuk minder verantwoord dan je denkt!
Eén van de belangrijkste redenen is dat er tegenwoordig vaak suiker aan je eten toe wordt gevoegd. Maar hoe weet je nu of de producten die jij in de supermarkt koopt wel in orde zijn? Waar zit suiker in en waar niet? De blog van vandaag noemt een aantal valkuilen en legt je uit hoe je suiker op het etiket kunt spotten.
Waarom is suiker slecht?
Waarom zou je om te beginnen al die moeite doen om suiker te vermijden? Kort gezegd: suiker heeft ontzettend veel slechte eigenschappen, en geen goede eigenschappen om daarvoor te compenseren. Het bevat geen nuttige vitamines of mineralen. Wel kan het in grote hoeveelheden diabetes veroorzaken, en wordt er een link gelegd met het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Het heeft een slechte invloed op je immuunsysteem, en versterkt ontstekingen in je lichaam. Bovendien zorgt het voor enorme schommelingen in je bloedsuiker. Niet alleen krijg je daar eetneigingen van, het maakt suiker ook nog eens ronduit verslavend. Geen goedje dat je graag in je eten wilt hebben, kortom!
Word je dik van suiker?
Voordat we de vraag 'waar zit suiker in' beantwoorden, gaan we eerst nog even kort in op een belangrijke kwestie. Namelijk of suiker nu wel of geen dikmaker is? Om te kijken of dat het geval is, moeten we allereerst op de calorieën letten.
Daarmee valt het behoorlijk mee: zoals alle koolhydraten bevat suiker vier kilocalorieën per gram. Dit is evenveel als eiwitten, maar beduidend minder dan de vetten die 9 kilocalorieën per gram leveren Een snufje suiker per dag zal dus niet snel voor een calorie-overschot zorgen!
Het slechte nieuws? Suiker kan alsnog heel slechte gevolgen voor je gewicht hebben. Door de verslavende werking blijf je zoetigheid eten als je er eenmaal mee begonnen bent. Ook veroorzaakt suiker eetbuien, waardoor je per saldo veel meer calorieën binnenkrijgt. Ten slotte levert het nutteloze energie, waardoor het absoluut niet vult. Wie veel suiker eet, zal zodoende alsnog flink aankomen in gewicht.
Waar zit suiker in?
Goed, maar waar zit suiker dan zoal in? De eerste, vanzelfsprekende categorie is natuurlijk die van zoete voedingsmiddelen. Taartjes, koekjes en snoep? De meeste bestaan voor het merendeel uit geraffineerde suikers. Ook vruchtensappen en andere producten met een zoete smaak zijn bronnen van suikers.
Een categorie om een beetje voor uit te kijken zijn ‘natuurlijke’ zoetmiddelen als honing, ahornsiroop of gedroogd fruit. Deze producten zijn gezonder dan suiker in de zin dat ze meer nuttige voedingsstoffen bevatten. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet ook voor een groot deel uit suikers bestaan! Je kunt ze wel eten, maar gebruik ze liefst met mate.
Producten met verborgen suikers
Naast deze zoete producten zijn er echter ook nog talloze voedingsmiddelen die volkomen onverwacht ook suiker bevatten. Van sommige is het vreemd omdat ze als ‘gezond’ op de markt worden gebracht – volkoren ontbijtkoek en ontbijtgranen, bijvoorbeeld. Ook veel ingeblikte groenten vallen in deze categorie. Andere producten zijn eigenlijk hartig, en lijken daarom op het eerste gezicht een slechte kandidaat voor suikers.
Woksauzen met suiker? Sandwichspread met suiker? Of zelfs tomatensoep, waarvan je toch zou denken dat het gezond is? De smaak van een product is, met andere reden, geen goede informatie om op af te gaan. Zelfs in producten die op het oog gezond lijken wordt nog suiker toegevoegd. Hieronder overzicht met producten die suiker bevatten (de een wat meer dan de andere) waarvan je het in eerste instantie niet zou verwachten:
- Ontbijtkoek
- Muesli
- Yoghurt met vruchtensmaak
- Sandwichspread
- Tomatensoep
- Brood, crackers en pitabroodjes
- Groente uit blik
- Dressings en sauzen
- Ketchup
- Chips
- Rijstwafels
- Vruchtensappen uit pak
- Vitamin water
- Enzovoorts.
Suiker op het etiket herkennen
De beste manier om te achterhalen waar suiker in zit, is natuurlijk door het etiket te lezen. Zelfs dit is echter niet altijd even duidelijk. Er zijn maar weinig fabrikanten die ‘suiker’ tussen hun ingrediënten zetten. Liever wordt het product verstopt onder allerlei minder schadelijk klinkende namen – die echter precies hetzelfde betekenen! Alles op –ose is doorgaans suiker, en hetzelfde geldt voor namen die op –siroop eindigen.
O, en de term ‘suikerarm’ op de verpakking? Dat betekent dat er nog altijd maximaal 5 gram suiker per 100 gram in product kan zitten! Zelfs ‘natuurlijke suikers’ zijn niet beter – dat zijn de net zo ongezonde suikers uit fruitconcentraten.
Waar zit geen suiker in?
De vraag ‘Waar zit suiker in?’ is zodoende eigenlijk geen heel zinnige vraag om te stellen. Beter kun je kijken waar geen suiker aan is toegevoegd. Dit geldt, heel eenvoudig, vooral voor onbewerkte en natuurlijke producten. Groenten en fruit zijn in orde, ook ingevroren (hoewel bijvoorbeeld spinazie à la crème wel weer suiker bevat). Gedroogde peulvruchten zijn suikervrij, in tegenstelling tot veel ingeblikte varianten.
Nootjes, zaden en andere soortgelijke producten doen het eveneens goed, en hetzelfde geldt voor onbewerkt vlees. Veel zuivel is suikervrij zolang het geen gekke smaakjes heeft, en vleesvervangers als tofu zijn vaak ook in orde. En twijfel je? Dan biedt het etiket als het goed is uitkomst!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Duidelijk uitleg
Anoniem zegt:
poep
Pieter de Wit zegt:
Bedankt voor je bijdrage. Een beetje humor mag altijd. Ik heb het nog niet onderzocht, maar als je vertering goed is, zou je alle suikers die je eet moeten kunnen opnemen. ;-)
Jan-Roeland zegt:
Waarom zitten overal suikers in terwijl we weten dat het slecht is en het is verslavend dat moet toch verboden worden!
Robin zegt:
Mooi verhaal man, lekker kort ook. Goed bezig
tim zegt:
vin ik o0ok