Voor je kinderen wil je natuurlijk het liefst alleen de gezondste producten gebruiken. Om die reden doen veel mensen hun uiterste best om hun kind een gezonde lunch mee naar school te geven. En wat hoort daar natuurlijk ook bij? Juist, een pakje drinken. Om die reden worden pakjes vruchtensap, yoghurtdranken en andere melkproducten in grote hoeveelheden door ouders ingekocht.
Het probleem is dat die dingen over het algemeen een stuk ongezonder zijn dan ze lijken. Sterker nog: veel ‘gezonde’ pakjes blijken slechter voor je kind dan een blikje cola zou zijn… Hoe dat precies zit, en wat dan wél goede opties zijn, dat bespreken we in de blog van vandaag.
Onderzoek van Foodwatch
Foodwatch is een organisatie die kritisch staat tegenover de ‘zelfregulering’ van de voedingsindustrie. Het verminderen van suiker in (kinder)producten is één van de beloftes die deze industrie al jaren doet. Hoog tijd om daar eens duidelijk onderzoek naar te doen, met andere woorden!
Voor het onderzoek naar suiker in drinkpakjes heeft Foodwatch alle pakjes uit Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus en Aldi bekeken. Dat waren dus niet alleen de vruchtensappen en –dranken, maar ook bijvoorbeeld chocolademelk en yoghurtdrankjes met een smaakje. Ook drinkpakjes als Caprisonne zijn meegenomen in het geheel. Op die manier zijn zo veel mogelijk producten bekeken die regelmatig in de schooltas van jonge kinderen eindigen.
Suiker in drinkpakjes
De resultaten van de vergelijking zijn heel simpel: drinkpakjes zijn over het algemeen genomen waanzinnig ongezond. Dacht jij dat Cola al te zoet was, met 5 suikerklontjes per 200 ml? Maar liefst een kwart van de onderzochte drinkpakjes ligt daar nog eens boven. Vooral yoghurtdrink bleek een gevaar, met uitschieters tot maar liefst 6,5 suikerklontje per pakje.
Ook chocomel, vruchtendrankjes, vruchtensap en kunstmatige gezoete drankjes kwamen slecht uit de test. Er zijn wel drankjes met wat minder suiker, maar die blijven doorgaans extreem zoet. Naast de toch al significante hoeveelheid suiker worden daar namelijk ook vaak nog extra kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd. Een serieuze berg suikerbommen, met andere woorden!
Het probleem van suiker
Waarom is dat nu precies zo’n probleem? Steeds meer onderzoek wijst uit dat onze overmatige consumptie van suiker enorme gevolgen heeft. Niet vet is de veroorzaker van de epidemie aan obesitas die we in het straatbeeld zien, maar suiker. Bovendien doet dit goedje meer dan alleen het veroorzaken van overgewicht.
Ook verschillende ziektes worden ermee in verband gebracht, zoals diabetes type 2, hartziektes, beroertes en mogelijk zelfs slechte botontwikkeling. Natuurlijk, niemand gaat dood van een klein beetje suiker op zijn tijd. De manier waarop het nu gegeten en gedronken wordt, ligt daar echter ver boven. Zoals hierboven genoemd, krijgen kinderen het met één pakje al in tientallen grammen tegelijk binnen.
Vloeibare calorieën
Drinkpakjes zijn daarbij misschien nog wel een groter probleem dan bijvoorbeeld mierzoet gebak. Dat komt omdat suiker in drinken over het algemeen tot zogenaamde ‘lege calorieën’ leidt. De drinkpakjes leveren flink wat energie, maar verder eigenlijk niets. Ze bevatten geen serieuze voedingsstoffen, behalve misschien een flinke dosis kunstmatig toegevoegde vitamines.
Ze bevatten al helemaal geen vezels; die zijn er allemaal uitgeperst. Het gevolg is dat de drankjes niet alleen suikerrijk zijn, maar ook nog eens voor geen meter vullen. Op die manier wordt het wel heel makkelijk om meer calorieën binnen te krijgen dan je nodig hebt! Sommige kinderen drinken zelfs dagelijks meerdere pakjes tegelijk weg. Waarom zou je ook immers niet, vanuit hun oogpunt?
En kunstmatige zoetstoffen?
Hoe zit het dan met de drankjes die vooral met kunstmatige zoetstoffen gezoet zijn? Op het eerste gezicht lijken ze misschien een betere optie: ze zijn in ieder geval minder calorierijk. Helaas zijn veel specialisten er helemaal niet zo zeker van dat dit soort zoetstoffen ook inderdaad beter voor je zijn. Zo zijn de effecten op de lange termijn nooit echt goed onderzocht.
Bovendien is het goed mogelijk dat je van aspartaam en soortgelijke producten alleen maar meer gaat eten. Je lichaam verwacht naar aanleiding van de smaak immers een suikerboost, en krijgt daar dus ‘trek’ in. Een nadeel is ook dat kinderen door dit soort extreem gezoete pakjes gewend blijven aan een heel zoete smaak. Dat leidt meestal tot ongezondere voedingskeuzes in het algemeen.
Lees de etiketten!
Als je bezorgd bent over wat jij je kind meegeeft, kun je ook zelf op onderzoek uitgaan. Daar zijn de etiketten op die producten immers voor! Check achterop goed hoe het met de toegevoegde suikers zit. Suiker wordt daarbij niet altijd onder die naam aangegeven.
Staat er iets bij de ingrediënten dat op –siroop of –ose eindigt, dan is dat ook gewoon suiker. Om zeker te zijn van de hoeveelheid, kijk je bij de voedingswaarde. Daar vind je het kopje “waarvan suikers”. Hier valt ook vruchtensuiker onder, wat in vruchtensappen zeker niet gezonder is dan normale kristalsuiker!
Hieronder de drinkpakjes met het hoogste suikergehalte volgens het onderzoek van Foodwatch. Online is het hele document te vinden.
- AH yoghurtdrink aardbei 200 ml - 6,5 suikerklontjes
- AH yoghurtdrink perzik 200 ml - 6,5 suikerklontjes
- Jumbo aardbei yoghurtdrink 200 ml - 6,5 suikerklontjes
- Jumbo framboos yoghurtdrink 200 ml - 6,5 suikerklontjes
- Jumbo perzik yoghurtdrink 200 ml - 6,5 suikerklontjes
- Milsani yoghurtdrink aardbei 200 ml - 6,5 suikerklontjes
- Milsani yoghurtdrink perzik 200 ml - 6,5 suikerklontjes
- Plus drinkyoghurt aardbei 200 ml - 6,5 suikerklontjes
- Plus drinkyoghurt perzik 200 ml - 6,5 suikerklontjes
- AH Choc drink halfvol 200 ml - 6 suikerklontjes
Alternatieven voor drinkpakjes
Blijkt dat jij je kind per ongeluk al jaren hele suikerbommen mee naar school geeft? Dan is er goede kans dat je vanaf nu liever voor een ander product kiest… Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Wel is er een goede kans dat je kind daar even aan zal moeten wennen.
De gezondere opties zijn namelijk niet zo mierzoet als de vertrouwde drinkpakjes! Probeer zo veel mogelijk te overleggen om een alternatief te vinden dat ook je kind lekker vindt.
Enkele opties zijn:
- Een zelfgemaakte smoothie: daarin blijven in ieder geval de vezels beter behouden
- Een schoolbeker melk: vooral nog lekker voor de vroege pauze
- Een flesje water
- Water met een smaakje: daar kan je kind lekker zelf mee variëren
- Zelfgemaakte ijsthee
- Een thermoskan thee: vaak lekker in de winter
Bron: http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/drinkpakjes/onderzoeksresultaten/
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!