Het gaat op deze blog met enige regelmaat over hormonen. Soms zijn ze verantwoordelijk voor allerlei onprettige lichamelijke problemen, soms kunnen ze die juist oplossen. In alle gevallen zijn ze essentieel voor de meest uiteenlopende fysieke processen.
Maar wat zijn hormonen verder nou precies? Hoe werken ze, en welke effecten kunnen ze hebben? Welke belangrijke hormonen hebben welke functies? In dit artikel lees je het allemaal!
Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn chemische stofjes die je lichaam aanmaakt om allerlei processen te kunnen regelen. Bepaalde organen en weefsels hebben receptoren voor bepaalde hormonen. Als zo’n receptor geactiveerd wordt, krijgt het orgaan daarmee een seintje om harder of juist minder hard te gaan werken.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld zenuwen regelen hormonen langdurige processen in je lichaam. Dat is mogelijk omdat ze via je bloed vervoerd worden en daar vaak langere tijd in stand blijven. Pas als je ze niet meer nodig hebt, worden ze door de lever weer afgebroken.
Wat doen hormonen?
Wat voor processen zijn dat dan bijvoorbeeld? Een belangrijk voorbeeld is de voortplanting: hormonen regelen menstruaties, zwangerschappen, de overgang en de productie van spermacellen. Ook de groei, de spijsvertering, de opslag van vet en de vochthuishouding vallen onder deze categorie lichamelijke processen.
Daarnaast hebben hormonen veel invloed op je mentale staat. Ook je brein heeft immers bepaalde receptoren voor dit soort stoffen. Hormonen kunnen er dus voor zorgen dat je je gestrest, blij of juist depressief voelt.
Belangrijke hormonen
Alles bij elkaar zijn er zo’n honderd van deze stoffen werkzaam in je lichaam. Maar wat zijn hormonen die je echt moet kennen? We zetten de paar belangrijkste met hun werking onder elkaar:
- Oestrogeen, of het vrouwelijk geslachtshormoon. Regelt de menstruatiecyclus en de groei van vrouwelijke geslachtskenmerken. Is verder ook betrokken bij de regulatie van de bloeddruk en het cholesterol.
- Testosteron, of het mannelijk geslachtshormoon. Zorgt voor de aanmaak van sperma en stimuleert botdichtheid en de aanmaak van spierweefsel.
- Groeihormoon. Is betrokken bij de aanmaak van nieuw weefsel, wondgenezing en botdichtheid. Ondersteunt ook het herstel na ziekte.
- Cortisol, of het stresshormoon. Zorgt dat er in tijden van stress extra energie vrijkomt en heeft een ontstekingsremmende werking.
- Insuline. Voorkomt een te hoog bloedsuikergehalte en maakt de opslag van energie in vet en spieren mogelijk.
- Thyroxine, of het schildklierhormoon. Versnelt de vetverbranding en de stofwisseling en verhoogt de eetlust.
- Melatonine. Reguleert het dag-nachtritme en zorgt ’s avonds voor slaperigheid.
Te veel van het goede
Zoals je ziet zijn al deze hormonen essentieel voor een goede werking van het lichaam. Ze kunnen echter ook juist nadelige gevolgen hebben wanneer je er te veel of juist te weinig van aanmaakt!.
Een overactieve schildklier zorgt bijvoorbeeld voor té veel energieverbruik, waardoor je last krijgt van ondergewicht. Te veel insuline kan tot resistentie en dus suikerziekte leiden, en te veel cortisol veroorzaakt de opslag van ongezond orgaanvet. Het is dus essentieel om al deze hormonen goed in balans te houden.
Verstoorde hormoonbalans
De oorzaak van een verstoorde hormoonbalans is vaak je leefstijl. Zo kan ongezond eten tot een problematisch toename van bepaalde hormonen leiden. Ook stress en slaapgebrek zorgen voor een toename van vooral cortisol, en een afname van bijvoorbeeld groeihormoon.
Je hebt dus zeker invloed op de gezondheid van je hormonale systeem! Door zo veel mogelijk gezond en gevarieerd te eten, voldoende rust te nemen en genoeg te bewegen, hou je je lichaam en hormonen in balans.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!