Als je aan krachtsport doet, heb je misschien wel eens van de mind muscle connection gehoord. Of een personal trainen heeft de term een keer laten vallen. Letterlijk vertaald betekent het: geest spier connectie. Oftewel de verbinding tussen je hersenen en spieren. Deze mind muscle connection zou kunnen zorgen voor meer spiergroei. Hoe dat zit lees je in dit artikel.
Mind muscle connection in het kort
Jouw spieren werken omdat je hersenen signalen geven. Bij het oppakken van een bal, zeggen de hersen ‘buig door je knieën, strek je arm, spreid je vingers en sluit ze om de bal heen’.
Als jij een koffer wilt oppakken, lijkt dat vrijwel automatisch te gaan qua beweging. Het is zo’n alledaagse beweging dat je er niet bewust over na hoeft te denken. Je pakt het handvat en weet genoeg kracht te genereren om hem op te pakken.
Je hebt al een voorstelling van het gewicht van je eigen koffer en de spierkracht die je gaat gebruiken. Maar wat als iemand zonder dat je het weet de koffer heeft leeggemaakt? Dan schiet de koffer de lucht in, omdat je hersenen nog steeds dezelfde opdracht hebben gegeven.
Bewegingen die we niet kennen, kunnen er heel makkelijk uitzien. Toch moeten we ze een aantal keer oefenen voordat we ze kunnen. De mind muscle connection moet bij nieuwe bewegingen nog gemaakt worden.
De focus bij mind muscle connection
De mind muscle connection draait erom dat je betere spierontwikkeling kan realiseren als jij je focust op de spier(en) tijdens het trainen. Uiteraard wanneer dat mogelijk is. Bij full body oefeningen is het onmogelijk om je overal op te concentreren.
Die focus is wel mogelijk bij bijvoorbeeld het trainen van alleen biceps door een eenvoudig oefening met een gewicht. Het aanspannen en het ontspannen zoals jij dat wilt met als doel een optimale training en een optimale spierontwikkeling.
Die focus op de beweging zorgt ook voor meer concentratie op het goed uitvoeren van de beweging. Oftewel de techniek. En techniek is niet alleen belangrijk om blessures te voorkomen. Met de juiste techniek voer de oefening optimaal uit voor spierontwikkeling.
Iedere keer dat jij een oefening geconcentreerd en goed uitvoert, versterkt dat de mind muscle connection. De hersenen leren de beweging goed uit te voeren. Een ‘slechte’ uitvoering voelt dan al snel vreemd aan.
Extra spiergroei
Brad Schönfeld is een hypertrofie-expert, hij richt zich op manieren om spiergroei te realiseren. Hij noemt het intern focussen als iemand zich bij het trainen concentreert op de spier. Extern focussen betekent da je focust op de totale beweging. Zijn onderzoek toonde aan dat intern focussen tot extra spiergroei leidde bij de biceps.
In zijn onderzoek waren er twee groepen. Het verschil tussen de groep die interne focus toepaste was aanzienlijk met de groep die dat niet deed. Bij het trainen van de beenspieren was er echter nauwelijks sprake van verschil.
Dat het effect had Schönfeld ook voorspeld. Het is moeilijker om je op een beenspier te focussen dan op je biceps. Onderzoek naar de mind muscle connection is nog in volle ontwikkeling, maar het lijkt erop dat deze met name voor bepaalde spiergroepen van belang zal zijn.
Werkt de mind muscle connection echt?
Zoals met vele nieuwe ontdekkingen is er nog veel scepsis over deze methode. In dit geval kunnen we wel zeggen ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Het kan immers geen kwaad om je te focussen op je spieren en een goede techniek.
Voor complexe bewegingen zul je echter altijd een externe focus moeten hebben. De mind muscle connection is dus geen perfecte methode voor spiergroei. Naarmate jij een beweging beter onder de knie hebt en het meer een automatisme is geworden, is er ook meer hersencapaciteit beschikbaar voor de interne focus.
De conclusie
De mind muscle connection is een optie om betere resultaten te behalen als het op spierontwikkeling aankomt. Het zal niet voor iedereen een geschikte methode zijn, omdat het erg veel concentratie vergt.
Velen willen liever hard werken, zonder al te veel na te denken. Spieren kweken door inspanning, oefening en transpiratie. Toch is het een interessante ontwikkeling. Informeer eens in je omgeving of iemand ervaring heeft met de mind muscle connection en probeer het eens uit.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jordy zegt:
Ah, naast drogespieren.nl ook drogecensuur.nl.
Pas daarmee op ;).
Ineke zegt:
Welke censuur bedoel je?
Jordy zegt:
Tip:
Onderbouw dit soort artikelen met wetenschappelijk onderzoek, bied meerwaarde.
Niet publiceren om het publiceren. Jaag waardering na, niet stijgende Analytics lijntjes :-).
Ineke zegt:
Hoi Jordy,
Bedankt voor je tip.