• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Supplementen » Fat burners

Fat burner kopen? 12 tips en valkuilen!

29 juni 2019 by Mark van Oosterwijck 17 Reacties

Fat burner kopen? 12 tips en valkuilen!

Fat burners worden vaak met grootse en glorieuze beloftes op de verpakking verkocht. Meer vet verbranden zonder dat je er iets voor hoeft te doen! De hele dag door meer energie! Betere trainingsresultaten! Geen wonder dat dit soort supplementen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Iedereen wil immers moeiteloos af kunnen vallen.

Helaas gaat er óók heel wat klinkklare onzin rond in de wereld van de dieetmiddelen. Wil je een fat burner kopen, dan is het belangrijk om daar rekening mee te houden. We zetten in deze blog de belangrijkste fat burner tips en valkuilen op een rijtje. Zo voorkom je dat je nutteloos geld uitgeeft of zelfs last krijgt van nadelige bijwerkingen!

Inhoud verberg
1) Wat zijn fat burners?
2) Wat zit er in fat burners?
3) 8 valkuilen van fat burners
3.1) 1. Denken dat fat burners een wondermiddel zijn
3.2) 2. Denken dat fat burners altijd werken
3.3) 3. Te lang fat burners blijven gebruiken
3.4) 4. Nutteloze ingrediënten gebruiken
3.5) 5. Fat burners met CLA gebruiken
3.6) 6. Te veel cafeïne drinken
3.7) 7. Te zwaar trainen door een fat burner
3.8) 8. Slecht slapen door een fat burner
4) Fat burner kopen?
4.1) 1. Check de inhoud zorgvuldig
4.2) 2. Lees onafhankelijke recensies
4.3) 3. Niet te duur!
4.4) 4. Volg de gebruiksaanwijzingen

Wat zijn fat burners?

De naam fat burners is al een beetje misleidend. Het is namelijk niet zo dat de stofjes in deze supplementen direct lichaamsvet beginnen te verbranden zodra je ze inneemt! Zoals we op deze blog al vaker genoemd hebben: er bestaat niet zoiets als een stof die automatisch je vet oplost.

De enige manier om vet kwijt te raken, is door meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt. Je lichaam moet dan namelijk je vetreserves aanspreken om nog voldoende energie vrij te maken. Hiervoor moet je óf minder gaan eten, óf meer gaan verbranden.

Fat burners helpen je met het laatste. In theorie bevatten ze stoffen die je metabolisme versnellen, waardoor je automatisch wat meer calorieën verbrandt. In combinatie met een geschikt eetpatroon zóú dat ertoe kunnen leden dat je een gezond calorietekort opbouwt.

Wat zit er in fat burners?

Je hoort wat twijfel in de bovenstaande alinea, en die is er niet voor niets. Hoewel het in theorie allemaal mooi klinkt, is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van fat burners ook inderdaad significant verschil maakt voor je vetmassa, zelfs als het je metabolisme even een boost geeft!

Daar komt nog bij dat zelfs op de korte termijn niet alle fat burners wel werken. Veel supplementen bevatten stoffen waarvan de werking absoluut niet wetenschappelijk bewezen is. Volgens dit overzicht zijn cafeïne en groene thee de enige ingrediënten die echt enige invloed lijken te hebben.

8 valkuilen van fat burners

Maar, denk je nu misschien, baat het niet dan schaadt het niet, toch? Je kunt altijd een fat burner gebruiken naast je dieet en training, en dan maar zien of het helpt? Dat kán inderdaad – maar er zitten dan wel wat addertjes onder het gras.

Om te beginnen geef je dan natuurlijk voor niets handenvol geld uit. Fat burners zijn aardig duur. Maar bovendien kan een verkeerde mindset of een verkeerd gebruik ook verder je gezondheid beschadigen! We noemen maar liefst 8 valkuilen:

1. Denken dat fat burners een wondermiddel zijn

Veel mensen denken dat vet verbranden met fat burners ‘vanzelf’ gaat – wat ze verder ook eten. En dus komt met hun verdere dieet al snel de klad erin, of sporten ze minder. Het gevolg? Dat kleine beetje calorieën dat je extra verbrandt, weegt niet op tegen de extra calorieën die je zo binnenkrijgt. Soms kom je daardoor zelfs juist aan!

2. Denken dat fat burners altijd werken

Hoe het komt is nog niet helemaal duidelijk, maar fat burners zijn gewoon niet voor iedereen even effectief. Net zoals er mensen zijn die geen gevolgen voelen van koffie, zijn er ook mensen die niets extra’s gaan verbranden van dit soort supplementen. Er is dus geen enkele garantie dat jij er iets aan hebt.

3. Te lang fat burners blijven gebruiken

Je lichaam is ontzettend flexibel. Als je langere tijd een fat burner gebruikt, past het zich na verloop van tijd weer aan. Dit is een automatisch proces dat bedoeld is om energie te besparen – je lichaam probeert immers zo efficiënt mogelijk te blijven! De fat burner heeft dan echter geen enkel effect meer… Om die reden is het aan te raden om na een paar weken gebruik altijd een pauze in te lassen tegen de gewenning.

4. Nutteloze ingrediënten gebruiken

Veel fat burners bevatten extracten van exotische kruiden en andere effectief klinkende stoffen. Het probleem is dat er, zoals eerder gezegd, geen bewijs is dat ze iets doen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs schadelijk zijn en bijvoorbeeld leverfalen veroorzaken, zoals beschreven in dit onderzoek.

5. Fat burners met CLA gebruiken

CLA wordt wel genoemd als een alternatief voor cafeïne – maar dat is het niet! Om te beginnen blijkt uit onderzoek dat het praktisch geen effect heeft op de vethuishouding. Daar komt nog bij dat het zelfs schadelijk kan zijn: het veroorzaakt bijvoorbeeld ontstekingen in je lichaam. Het is daarom beter om dit ingrediënt links te laten liggen.

6. Te veel cafeïne drinken

Zoals gezegd zit er in de meeste fat burners cafeïne – de belangrijkste werkzame stof. Je moet echter wel in gedachten houden dat cafeïne in grote hoeveelheden niet goed voor je is! Als je een fat burner koopt, is het dus belangrijk dat je niet óók nog veel koffie of zwarte/ groene thee drinkt. Daarmee zit je al snel over de grens.

7. Te zwaar trainen door een fat burner

Fat burners geven vaak een flinke energieboost, en om die reden nemen veel mensen ze voor de training in. Zo kun je immers zo veel mogelijk uit je workout halen. Het probleem is dat je wel je grenzen in de gaten moet houden! Als je door de energie de signalen van je lichaam negeert, vergroot dat het risico op blessures of overtraining.

8. Slecht slapen door een fat burner

Ten slotte heeft cafeïne in een fat burner dezelfde uitwerking als in koffie: het houdt je wakker. En slaap heb je juist ontzettend hard nodig als je sport of op dieet bent, want het houdt je hormonen in balans en herstelt je spieren. Het is daarom geen goed idee om fat burners te gebruiken na ongeveer 4 uur ’s middags.

Fat burner kopen?

Kortom, zelfs een goede een fat burner is hoogstens een klein steuntje in de rug, en het blijft essentieel om gezond te leven! Bovendien zijn veel fat burners op de markt volkomen nutteloos…

Wil je toch een fat burner kopen? Hou dan de volgende tips in de gaten!

1. Check de inhoud zorgvuldig

Een bruikbare fat burner bevat in ieder geval cafeïne of thee-extract. Andere stoffen die misschien iets kunnen helpen zijn bijvoorbeeld guarana, capasaicine en yerba maté, maar daar is nog geen sluitend bewijs voor geleverd. Sommige stoffen wil je er ook zeker níét in hebben, zoals efedrine en CLA. Andere ingrediënten kun je het best even opzoeken om te kijken of ze veilig zijn.

2. Lees onafhankelijke recensies

Sommige supplementen hebben meer geld besteed aan marketing dan aan daadwerkelijke ontwikkeling van een werkend product. Om die reden is het verstandig om altijd goed de recensies en ervaringen van anderen te lezen. Onafhankelijke reviews geven je het beste idee van de effectiviteit van producten! Let wel op dat je niet per ongeluk gesponsorde recensies zit te lezen.

3. Niet te duur!

Fat burners zijn altijd wel een beetje prijzig, maar ze hoeven echt niet peperduur te zijn. Body & Fit heeft bijvoorbeeld een fat burner met prima ingrediënten voor €0,25 per portie. Iets meer is ook prima, maar meer dan zo’n €0,75 per portie is echt nergens voor nodig.

4. Volg de gebruiksaanwijzingen

Gebruik nooit meer van de fat burner dan op de verpakking aangeraden wordt. Ook als de werking minder begint te worden, kan meer van het supplement ongezond worden! Bij gewenning kun je beter even een paar weken stoppen met het gebruik en daarna weer verder gaan, dan pakt je lichaam het vaak weer beter op.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Wat is creatine en hoe effectief is het? Alle info in een beknopt overzicht!
  • Leucine: is dit supplement echt zo’n wondermiddel?
  • Waar zit vitamine D in?
  • Wat is fenegriek?
  • Glutamine: hoe goed werkt dit populaire supplement nou echt?
  • Waarom je hoestdrank beter kunt laten staan!
  • IJzeropname: tips om de opname te maximaliseren
  • Waarom je geen dextrose nodig hebt na je training!
  • Zelf een eiwitshake maken zonder poeder doe je zo!
  • Wat is de beste eiwitshake?

Categorie: Supplementen

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Yannick zegt:

    29 oktober 2022

    Ik gebruik nu de Fat Metabolism pillen van de action, om mijn stofwisseling te verbeteren, aangezien ik nu aan de antidepressiva en antabus zit.

    Ik lees in her bericht dat je elke paar weken een pauze moet inplannen van een metabolisme versneller om gewenning tegen te gaan.

    Om de hoeveel weken raden jullie aan om een pauze in te lassen en hoe lang zou ik dan pauze moeten nemen totdat ik ze weer verder 2maal daags ga slikken?

    Beantwoorden
    • Pieter de Wit zegt:

      2 november 2022

      Hoi Yannick,

      Dat kan je beter aan de fabrikant van het specifieke supplement vragen. Maar het effect zal ook van jouw persoonlijke lichaam afhangen. Probeer zeker ook zoveel mogelijk te focussen op gezonde voeding. Dat is goed voor je lichaam, en je mentale welzijn.

  2. Stephanie zegt:

    2 februari 2021

    Van het gebruiken kan dat ook leverstoornis van komen
    Dat betekent dat je lever storing maakt om goed te functioneren klopt dat

    Beantwoorden
  3. Sandra zegt:

    2 februari 2021

    Hallo, ik gebruik ruim 1,5 maand het product Fat Burning van het merk IvitaSana. Na ca.30 dagen kreeg ik verschrikkelijke maagpijn.
    Heeft u ervaring met dit product van IvitaSana?

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      7 februari 2021

      Hoi Sandra,

      Geen ervaring. Maar bij last van je buik kun je het beste direct stoppen.

  4. Mo zegt:

    7 juli 2020

    Ik wou vragen hoe oud je moet zijn voor een fatburner

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      8 juli 2020

      Beste Mo,

      Op verpakkingen staat meestal dat het geschikt is voor volwassenen. Dat zou betekenen van 18 jaar.

  5. Peter zegt:

    27 mei 2019

    Welke fat burner word dan aangeraden?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      27 mei 2019

      Hoi Peter,

      In principe raden we je vooral aan om helemaal geen fat burner te gebruiken; meestal is het verspilling van je geld. Wij kunnen je verder geen specifieke producten aanraden, maar bij het uitzoeken kun je letten op de valkuilen die hierboven in het artikel genoemd zijn :-)

  6. Valerie zegt:

    30 november 2018

    Ik gebruik nou 3 dagen fat Burn van body en fit en heb steeds een steek in mijn ribben als ik in adem! Ik weet niet of het daarmee te maken heeft maar ik zag iets staan van koffie! Ik drink misschien 3 bakken koffie op een dag. Is dat teveel?! Vind die steek redelijk eng en ook niet fijn met sporten!

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      4 december 2018

      Hoi Valerie,

      In de fat burner zit inderdaad wat cafeïne, dus in combinatie met cafeïne die je drinkt kan dat te veel worden. Ik zou gewoon met de fat burner stoppen, heel veel effect heeft die toch niet :-)

  7. Philo zegt:

    22 november 2018

    Sinds het nemen van fat burner in combi met intensief trainen, ligt mijn menstruatiecyclus overhoop. Zelf denk ik dat het met de fat burner heeft te maken...
    Heb jij daar wel eens iets over gehoord?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      25 november 2018

      Hi Philo,

      Het wordt inderdaad wel eens gezegd dat het verbruik van sommige fat burners invloed kan hebben op de hormoonspiegel (en daarmee dus ook op je menstruatie). Wel kan heel intensief sporten overigens hetzelfde resultaat hebben. Hoe dan ook zou ik voor de zekerheid misschien liever met de fat burner stoppen; heel effectief zijn die toch niet.

      Succes :-)

    • ANDREA zegt:

      15 juli 2021

      Ga bij de huisaerts iets vragen das veiliger ze maken dat klaar in de apotheek Gelulen met adviez van de aerts

    • Pieter de Wit zegt:

      22 juli 2021

      Dergelijke producten zijn inderdaad goedgekeurd door het voedingsagentschap. Soms wel iets duurder. Veel succes. Pieter

  8. Nanouk zegt:

    9 oktober 2018

    Leuke insteek op bovenstaand verhaal. Hoe zit het met "fat binders"?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      14 oktober 2018

      We gaan kijken of we daar een blog over kunnen schrijven, Nanouk!

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy